arrow_drop_up arrow_drop_down

Comfortzone

Comfortzone; past het nog?

Februari 2009

Een nieuw kantoor, een nieuwe jasje voor mijn website en een nieuwe opzet voor de workshops met nieuwe prijzen.


Uit de comfortzone

Naast alle vernieuwingen die gaande zijn, pruttelt het ook al een tijd in mij wat betreft mijn prijzen voor de workshops. 

We hebben allemaal een comfortzone, waarin we ons comfortabel voelen. Die comfortzone hebben we op verschillende gebieden. We hebben hem in de liefde; daarmee kan het zijn dat je vaak op dezelfde soort partner valt, of veel te lang bij een partner blijft, terwijl het allang niet meer klopt. Je hebt de comfortzone met het werk, soms zou je weg willen, maar blijf je toch. Ook omdat het zo vertrouwd en 'veilig' is en je niet de onzekerheid aandurft van het nieuwe. En ook heb je een comfortzone met dromen die je waar wilt maken en het toch niet doet. Wie ben jij als je je dromen waarmaakt? Zeker niet dezelfde persoon als je nu bent! Voor het ego is dat synoniem met onveiligheid en die zal je proberen te saboteren.

Eigenwaarde versus comfortzone

Wat mij betreft geldt dit voor de prijzen van workshops. Die prijzen hebben ook te maken met eigenwaarde. Hoeveel vind ik mijzelf en dat wat ik bied waard? Diegenen die mij al langer volgen weten dat in de loop der jaren mijn prijs (lees: mijn eigenwaarde) gestegen is. Elke keer als ik weer omhoogging, dan liet ik mijn comfortzone los, die al vaak niet meer zo comfortabel was, en vond ik een nieuwe positie, die meer bij mij paste. Je kunt dus een comfortzone hebben als een jasje dat te ruim of te krap is. Bijvoorbeeld als iemand de loterij wint dan kan het zijn dat deze persoon binnen een relatief korte periode al zijn geld weer kwijt is. Hij is terug in zijn comfortzone. Als daarentegen een miljonair zijn geld verliest is hij vaak binnen een korte periode weer miljonair. Miljonair zijn was dus voor hem zijn comfortzone en zijn onderbewustzijn zorgde er weer voor dat hij weer comfortabel was. Het loslaten van die comfortzone, om een wat ruimer jasje aan te trekken, brengt in het algemeen angst omhoog. Zo is dat ook bij mij. Het oude jasje voelt te krap, het nieuwe is nog niet vertrouwd, dus voelt het voor mijn ego als onveilig. Mijn onderbewustzijn stuurt allerlei enthousiaste gedachtes naar boven; dat ik niet goed genoeg ben, dat er niemand meer komt en ga zo maar door. Tja, dat heb je dan zo als je je comfortzone verlaat. Maar wat wil ik? Kies ik voor comfort of kies ik voor groei en voor iets wat past bij wie ik nu ben? Ik ben niet meer dezelfde vrouw van een jaar geleden, ik ben zelfs niet meer dezelfde vrouw als twee maanden geleden. Laat ik mij leiden door mijn angst of door mijn visie voor wat kloppend is?

Juist nu! Durf te vliegen!

Ga ik vliegen of blijf ik klein? Wat geef ik de mensen als ik mijzelf klein blijf houden? Dan geef ik ze niet de waarde die ik wezenlijk te bieden heb. Ik kan anderen niet leren te vliegen als ik zelf niet durf te vliegen. Dus lieve mensen, mijn besluit is allang gevallen en ik ga stapje voor stapje verder met vliegen. ‘Maar', zegt mijn denken, ‘hoe kan je dat nou doen, het is toch kredietcrisis tijd?’ En dan doorzie ik weer de gedachte.

Overvloed komt niet van buitenaf, maar van binnenuit! Kredietcrisis of niet, je kunt geld verliezen of verdienen en de keuze is aan jou. Als er een mogelijkheid wegvalt, gaat er altijd weer elders een deur open. Blijf je focussen op een gesloten deur, dan is er pijn. Kijk je naar mogelijkheden en ben je gericht op een open deur, dan zal er ergens een deur zich openen. Eentje die goed is voor jou. Het universum is overvloedig, dat is echter wel afhankelijk van hoe open je staat voor het universum.

Wil je ook vliegen? Stappen zetten om uit je comfortzone te gaan?

Klik op onderstaande button.