arrow_drop_up arrow_drop_down
Diep tot hoge toppen

Dans tussen het ego en de liefde

Van de diepste dalen tot de hoogste toppen

Ik schrijf hier over de dans tussen het ego en de liefde.

Inmiddels is het 2015 en ben ik volledig gewend aan mijn nieuwe naam en ook de achtbaan is voorbij. Omdat meerdere mensen zich in dit stuk zouden kunnen herkennen laat ik het wel staan.


Veel plezier met het lezen en de herkenning,


Mahatma

Diep tot hoge toppen

Juni 2010

Ik heb mij gedurende een aantal weken in een regelrechte achtbaan van emoties bevonden. Het was als het ware een dans tussen het ego en de liefde.


Doordat mijn hart vorige maand geraakt werd en weer open ging, bracht het ook allerlei gevoelens mee, die daar jaren in de duisternis hebben liggen te wachten. Angst voor verbinding, angst voor afwijzing, het intense verlangen naar verbinding, de pijn van de afgescheidenheid, ze kwamen allemaal enthousiast naar boven.

Diep tot hoge toppen

Tegelijkertijd zie ik dat de nieuwe naam Mahatma aan het doorwerken is, de trilling is veel hoger dan Toine en daarmee wordt alles wat nog niet licht is, als het ware naar boven getrild. Dit naast het feit dat ik sinds twee maanden geen alcohol meer drink en geen vlees en geen zuivel meer eet, zorgt ervoor dat ik steeds gevoeliger word.


Al met al zat ik in een achtbaan. Het ene moment zat ik volledig vast in een emotie, om het volgende moment als het ware weer wakker te worden uit de illusie van het ego. Dan ervoer ik totale innerlijke vrijheid, totale liefde, dat wat ik in waarheid ben.

Van diepste dalen tot hoogste toppen

Ik wist dat het goed was, het kanaal in mij werd schoongemaakt, maar oh wat een gestoei. Ik was vergeten hoe het was, zo heen en weer geslingerd te worden tussen ego en de liefde. In mijn vroegere jaren ben ik veelvuldig in deze pijn geweest, maar de laatste jaren was het volledig afwezig. Tja, als het deurtje maar dicht blijft en dat was het naar mannen toe, dan hoef je pijn die daar opgeslagen ligt niet te voelen..


Nu was het weer zover, ik mocht een stap dieper, het hart wilde open en de liefde wil stromen. Ik kon zien hoe ik, mijn persoonlijkheid, naar een relatie verlangde. Ik zag hoe ik in wezen verlangde naar intimiteit, naar verbinding en hoe ik dat buiten mijzelf zocht. Ik was opeens het alleen zijn zó zat.

Diep tot hoge toppen

Het kleine meisje

Ik ervaarde ook regelmatig het kleine meisje in mij met alle pijn van mijn verleden, de diepe eenzaamheid en de afgescheidenheid. Ik kon zien hoe ik stoeide om er af te komen. Soms leek het niet meer een dans, maar eerder een gevecht tussen ego en de liefde. De pijn was heftig en ik voelde het zelfs fysiek.


Het volgende moment was de heelheid daar weer en zag ik dat alles perfect was. Ik was perfect, het kind in mij was perfect, alles was perfect. De eenheid waar mijn ego zo naar verlangde was in mij en ik voelde mij weer verbonden met alles. Ik ervoer dan weer de heelheid en stroomde over van liefde. Liefde voor mijzelf en voor iedereen.


Daarna was de rauwheid van het bestaan weer aanwezig. Toch, dit te zien, het pure aanwezig zijn in deze dans tussen het ego en de liefde die ik zelf ben, dat was de heling.

Diep tot hoge toppen

Er zijn verschillende manieren om je als het ware te helen. Waar het allemaal om gaat is dat je je steeds minder identificeert met de illusies van het ego, waardoor je steeds meer in de Liefde, in waarheid terechtkomt.


Dat heeft dan ook direct effect op je persoonlijkheid. Oude pijn lost op, en allerlei gedrag die daar nog mee samenhing, valt dan weg.


Zie dat elke beperking ook de opening tot vrijheid is.

ego en liefde

Albert Einstein heeft ooit het volgende gezegd:

Je kunt geen probleem oplossen met dezelfde mind di het heeft gecreeerd. Dus, stap buiten het denken en verwelkom het ego met het verlangen ( toekomst) en heel het verleden. Zie dat jij dat niet bent. Het is alleen maar identificatie met gedachten, beelden en gevoelens vanuit het verleden.


Door mij steeds meer te identificeren met diegene die ik in waarheid ben, loste de ego-identificaties met de bijbehorende emoties en patronen op. Ik ervaar nu nog meer de vrijheid in mij en dat is alles waard. Daarom zeg ik "ja" tegen deze weg.


Ik kies ervoor om deze weg te gaan. Het is eenvoudig om je hart weer af te sluiten en "Nee" te zeggen tegen alles wat naar boven komt. Ik kies ervoor om het gestoei tussen ego en de liefde te laten plaatsvinden in mij. Ik weet namelijk dat het mij uiteindelijk veel meer geeft om alles te voelen en er doorheen te gaan. Het kanaal wordt schoongemaakt en ik maak verbinding met mij, met het licht in mij. De heelheid die ik buiten mij zocht is in mij aanwezig. Mijn hart is open en de liefde stroomt.


Op jouw liefde,


Mahatma