Grenzen stellen
arrow_drop_up arrow_drop_down
Ieder mens heeft grenzen

Grenzen stellen is essentieel

Ieder mens heeft grenzen, maar niet iedereen luistert daar tijdig genoeg naar

Ieder mens heeft grenzen

Luister jij naar jou grens?

Ieder mens heeft grenzen, maar niet iedereen luistert daar tijdig genoeg naar.  Toch is grenzen stellen essentieel! Er zijn genoeg mensen die het niet doen. Ze worden ziek en/of ongelukkig, want ze zijn altijd bezig met de buitenwereld om anderen te behagen en ze lopen zichzelf dan voorbij. Zo ontstaat de burn out en diverse andere klachten. Het pijnlijke is tegelijkertijd dat ze vaak niet krijgen waar ze naar verlangen, simpelweg omdat de leegte van waaruit ze handelen ontstaan is in het verleden. Dat gat kan op deze wijze door maar te pleasen en te pleasen, niet gedicht worden.


Het gat van de leegte of het verlangen naar goedkeuring kan wel geheeld worden, maar ten alle tijde begint dat met jezelf. Dat doe je dan door jezelf goed te keuren, en door jezelf te geven wat je nodig hebt. Jij bent dan nummer één!

Ieder mens heeft grenzen

Grenzen stellen

Om werkelijk het geluk te vinden is het dus noodzakelijk dat we grenzen stellen. Als je geen grenzen stelt,  kan iemand van alles met je doen en ben je gemakkelijk een willoos slachtoffer van je omgeving. Een ander zal daar soms (want dat is zeker niet vanzelfsprekend) wel blij mee zijn, maar jij wordt er niet gelukkig van. Dus: grenzen stellen is essentieel! Grenzen stel je voor jezelf.

Ieder mens heeft grenzen

Bang voor afwijzing

We stellen soms onze grens niet, omdat we bang zijn voor afwijzing. Daarmee wijs je dus jezelf af. Je laat angst (van het kind) prevaleren en je ziet even niet de volwassen man of vrouw die je bent. Kijk wat jij wilt en geef het aan. Het klinkt zo simpel en zo simpel is het ook. Op het stellen van jouw grenzen.


Mahatma