Het slachtofferschap is gewoon niet handig
arrow_drop_up arrow_drop_down

Het slachtofferschap is gewoon niet handig

Het slachtofferschap houdt je klein… Het is zaterdagochtend 9.00 uur. Ik sta op het punt om te vertrekken om een seminar te geven als de telefoon gaat.  ‘Komt het ooit goed met mij?’ hoor ik een mannenstem vragen. Ik ken hem niet. ‘Ik heb zoveel meegemaakt als kind’ vertelt hij mij. ‘Lieverd, ik heb daar geen tijd voor’, antwoord ik hem. ‘Maar kan je niet even intunen of het goed komt met mij?’ ‘Nee, dat kan ik niet. Ik weet echter wel dat als jij de keuze maakt om eruit te komen, dat het je zal lukken. Als je het slachtofferschap durft los te laten, dan kom je verder. Hoe erg je jeugd ook is geweest, je kunt eruit komen’.

Het slachtofferschap kon ik zo voelen

Ik zei het heel stellig en duidelijk. Hij was blij met mijn woorden en ik hing met een zacht hart de telefoon weer op. Het slachtofferschap en de ellende kon ik zo bij hem voelen. In gedachten keek ik terug in de tijd. Ooit was ik net als hij, ondergedompeld in het slachtofferschap. Ik had een heftige jeugd en oh, wat heb ik ooit het slachtofferschap geleefd en gevoeld.

Het lag allemaal aan mij, ik wist het zeker

De eerste paar jaren van mijn leven zat ik in een kindertehuis waardoor ik mij afgedankt voelde en niet welkom op deze aarde. Daarna, opgroeiende met een agressieve alcoholist als stiefvader die mij de grond intrapte, voelde ik mij niet veilig. Vijf jaar lang geplaagd op de lagere school deed mij ook geen goed. Al met al, geen veilige prettige jeugd. Letterlijk gebukt onder het slachtofferschap groeide ik op met een mindset dat het aan mij lag en dat ik niet goed genoeg was. Ik voelde mij het slachtoffer van het leven.

Ik wist één ding zeker; het slachtofferschap wilde ik loslaten

Wie kon mij helpen dit slachtofferschap te overwinnen? Wie kon mij laten zien dat het slachtofferschap niet handig was en dat het niet aan mij lag? Op 32 jarige leeftijd kreeg ik een burnout en toen ben ik op zoek gegaan. Eén ding wist ik zeker; dit slachtofferschap met alle ellende wilde ik loslaten. Het kon niet anders. Anders zou ik vast blijven zitten waar ik zat en nooit verder komen.  De reguliere weg met psychologen was eerst mijn ingang. Dat hielp, echter tot op zekere hoogte. Ik ben verder gegaan met mijn zoektocht en kwam in contact met andere wegen. De weg van de emoties en de weg van het hart.

het slachtofferschap
Eindelijk begon ik thuis te komen, thuis bij mijzelf. Ik kwam er achter dat ik geprogrammeerd was met een mindset die mij niet veel goeds bracht. De gedachten dat het aan mij lag en dat ik niet goed genoeg was losten op en stap voor stap kon ik meer en meer eigenliefde en eigenwaarde ervaren. Ik volgde diverse opleidingen in Nederland maar ook in de USA en werd een therapeut. Krachtiger dan ooit werd ik en stap voor stap liet ik zo het slachtofferschap los en begon ik zelf mensen te begeleiden.

Eigenlijk wil je alleen maar aandacht

Het werken met mensen doe ik nu al meer dan 15 jaar en het slachtofferschap ligt inmiddels ver achter mij. Het slachtofferschap houdt je ook zo klein, misschien herken je dat. Als je denkt dat jij niets aan je leven kunt doen en dat alles de schuld van je omgeving is, dan kan je niets veranderen. Het slachtofferschap geeft je wel één ding en dat is aandacht. En eigenlijk gaat het daarom. Je wilt aandacht voor het drama; aandacht voor het kind wat zo te kort is gekomen net als ik dat ooit zo heb ervaren.

Wij mensen hebben een oneindige kracht in ons…

 

Helaas helpt al die aandacht niet wezenlijk. Het lost het tekort dat je misschien ooit hebt ervaren vanuit je jeugd niet op. Integendeel, je wordt er elke keer weer in bevestigd. ‘Ja, jij bent zielig, ja, jij bent klein en ja, jij kan er niets aan doen’ of je geeft jezelf altijd de schuld… ‘Zie je wel, ik deug niet, ik ben slecht, het komt allemaal door mij’. Dat is dan wat je blijft geloven. Het is onzin. Wij mensen hebben een oneindige kracht in ons. Ik spreek vanuit mijn eigen ervaring. Als ik er niet voor had gekozen om mijn slachtofferschap los te laten, dan was ik klein gebleven. Had ik niet kunnen doen wat ik nu doe: duizenden mensen begeleiden via mijn events en jaartrainingen. Had ik niet mijn grootsheid kunnen leven en zeker ook niet zo kunnen genieten van het leven.

Maar hoe kan je het slachtofferschap dan overstijgen?

Lees hieronder de tips, pas ze toe en maak eens een event mee waardoor je jezelf gaat tegenkomen vanuit je zachtheid, je kracht en je liefde. Het zal je zoveel geven.

Tips om het slachtofferschap te overstijgen.

 1. Heb de moed om naar jezelf te kijken.
 2. Durf dan te erkennen dat je je het slachtoffer voelt van de omgeving.
 3. Ga kijken wie je de schuld geeft van jouw ellende.
 4. Laat dat wijzen naar de ander dan eens los, dat brengt je echt niet verder.
 5. Neem verantwoording voor jouw leven nu. Je bent inmiddels een volwassen mens en jij hebt jouw keuzes gemaakt, waardoor je nu zit waar je zit.
 6. Soms zet het leven je op een bepaald spoor, door een overlijden of verlies. Dan kan je denken dat jij dus niets aan het slachtofferschap kunt doen. Zelfs dat is geen reden om in het slachtofferschap te duiken. Neem ook daar verantwoording voor. Dit is jouw leven.
 7. Durf te voelen wat je voelt, zonder jezelf af te keuren.
 8. Geef jezelf alle erkenning voor het tekort gekomen kind in jou dat nog op celniveau aanwezig is.
 9. Geef jezelf alle aandacht en verlang dat niet meer van anderen.
 10. Durf wel op een volwassen manier hulp van anderen te vragen en te aanvaarden, anders blijf je vast zitten.
 11. Zie jezelf in al je grootsheid en weet dat dat beeld jou zal gaan leiden naar de juiste mensen die jou verder kunnen gaan helpen.

YouTube voorvertoningsafbeelding

Het slachtofferschap overstijgen…

De meest belangrijke tip om het slachtofferschap te overstijgen is die van het verantwoording nemen voor jezelf. Dat kan pijn doen, want dan ga je misschien zien dat je ooit de verkeerde keuzes hebt gemaakt. Of misschien ga je zien dat je door je eigen energie bepaalde mensen en situaties hebt aangetrokken, waar je niet blij mee bent. Het vraagt moed om dan met zachtheid naar jezelf te kijken. Jezelf echt te gaan zien zonder jezelf af te keuren. Op deze wijze kun je van je fouten of uitglijers leren en begin je een nieuwe weg.

Dat zal jouw weg van het hart worden. Van zachtheid en compassie. Van de krijger in jou die de antwoorden en sleutels gaat vinden in jezelf. Jouw autonomiteit en innerlijke kracht zullen dan worden aangeboord. Jouw grootsheid gaat geleefd worden.

Dat is ook wat ik jou gun. Het slachtofferschap voorbij.

Mahatma

P.s. Wil jij wat leiding en richtwijzers ontvangen op deze weg van zelfontdekking en in je kracht komen, maak dan eens een event (klik op events) mee. Dat kan je zoveel geven.

Kijk naar de korte video hieronder van rabbi Twerski om te zien wat kreeften doen om te groeien…

YouTube voorvertoningsafbeelding

Het is fijn als je hieronder een reactie wilt achterlaten. Dat kan anderen ook weer verder helpen.

Verdrietig

Door

Verdrietig

op 7 April 2016

En als je door iedereen wordt uitgekotst omdat je een communicatie Stoornis hebt, waar mensen niet mee om kunnen gaan en dat je daardoor heel eenzaam bent, geen familie en vrienden? En steeds probeer je het, en telkens gaat het weer fout, omdat de mensen het niet begrijpen (willen). Want ik ben zo "normaal" dan moet ik dat toch ook af kunnen leren, maar ik moet het wel willen! beseffen mensen wel hoe ze me hier mee kwetsen? Denken ze nu echt dat ik dat zelf ook niet heel graag wil? Al mijn hele leven, dus bijna 58 jaar heb ik problemen door mijn overheersende manier van praten, op school, thuis, bij vrienden, op mijn werk, en daardoor hield ik niemand over..........Ik kreeg talloze etiketten op me geplakt, van Borderline, ADHD en zelfs Autisme, maar niks dekte de lading.....Ik ben wel HSP, maar daarmee ben ik niet van mijn Stoornis af...........Je kan in deze maatschappij beter een zichtbare handicap hebben zoals Syndroom van Down, want dan houden ze wel rekening met je beperkingen. Mij geloven ze niet, het is mijn eigen schuld, ik moet wel willen...........:'(

Anaclara

Door

Anaclara

op 7 April 2016

Je zegt "door mijn overheersende manier van praten", hoe is dat dan? Kun je ook luisteren naar de ander en je inleven in wat een ander zegt? Of vind je dat moeilijk? Je bericht doet me denken aan mensen met een hoge intelligentie, hoogbegaafdheid, en met een (vaak) vol hoofd, waarbij praten - en vooral veel praten - vaak een uitlaatklep is om alles wat er in dat hoofd gebeurt, te kunnen ordenen. Ik ben benieuwd of je dit herkent. Als je dan onder gelijkgestemden bent, zul je zien dat het je willen uitkotsen wegvalt, omdat dat ineens heel gewoon blijkt te zijn... Het kan wel handig zijn om te weten dat je volle hoofd en dit uiten, voor andere mensen erg vermoeiend kan zijn. Die krijgen dan een vol hoofd! Maar voel je er niet slecht over. Je bent wie je bent. Onderzoek hoe het voor jou werkt en voor de ander. Kijk hoe je zelf tot je recht kunt komen, maar blijf je niet mateloos aanpassen om de aandacht van de ander te krijgen. Je bent oké... Ik hoop dat je iets aan mijn reactie hebt. Alle goeds!

Mahatma Revier

Door

Mahatma Revier

op 12 April 2016

Wat een boeiende reactie 'Verdrietig'op mijn blog. Neem verantwoording voor waar je nu zit. Dat gun ik je. Kijk wie je beschuldigt en laat dat beschuldigen los. Durf de pijn te voelen. Pas alle tips eens echt toe, en kijk dan wat er verandert. Ik gun je liefde en respect voor jezelf. Dat verdien je.

Syl

Door

Syl

op 9 April 2016

Ik wil van leren. Ben al ver maar nog niet ver genoeg. Bedankt alvast voor je wijze lessen.

Syl

Door

Syl

op 9 April 2016

Ik wil alles van je leren bedoel ik 🙋

Mahatma Revier

Door

Mahatma Revier

op 13 April 2016

Heel graag gedaan Syl. Fijn dat je er wat aan hebt. Warme groet, Mahatma

Esther

Door

Esther

op 11 July 2016

Beste Mahatma, eerst onbewust, nu al ruim wat jaren bewust, de slachtofferrol 'ingenomen'. Hoe kan ik hier vanaf/uitkomen? Het is een zelfkwelling die op de een op andere manier me toch iets oplevert, anders was ik er wel mee gestopt!! Wil wel maar weet nog niet hoe en bang voor een nieuwe 'rol'. Kunt u mij helpen om mezelf te helpen?? Ik ben moe en ongelukkig en ik weet dat ik mijn verantwoordelijkheid in het leven moet nemen. Maar de angst is groot en de roep naar aandacht nog steeds te hard!! Ik wil mezelf 'overstijgen'. Iets doen wat goed is voor mezelf maar ook voor mijn omgeving!! Ik wil mijn leven gaan leven, in plaats van laten lijden!!

Mahatma Revier

Door

Mahatma Revier

op 12 July 2016

Hallo Esther, Je verlangen om uit ht slachtofferschap te stappen is groot. Dat te voelen is de eerste stap. Respect heb ik daarvoor. Het is een weg van bewustwording. Wat ik voor je hoop is dat je echt stappen gaat zetten. Ik geef vanavond een masterclass voor Innerlijke Vrijheid. https://spirit-coaching.nl/online-masterclass-innerlijke-vrijheid-12-juli/ Daarin geef ik vele tips. Daarnaast zou ik je heel graag zien in een lifechanger jaartraining. Dan weet ik zeker dat dat gaat veranderen. Mocht dat een te grote stap voor je zijn dan kan je altijd een keer een event meemaken. https://spirit-coaching.nl/leef-je-licht/ Waar het om gaat is dat je mee genomen wordt in een nieuwe energie. In je eentje is dat soms heel lastig. Ik hoop dat je hier wat mee kunt. Warme groet, Mahatma

Ellen

Door

Ellen

op 26 April 2018

Dankjewel Mahatma!

Reactie plaatsen