arrow_drop_up arrow_drop_down
7 november 2012 

Loslaten en vijftig tinten grijze haren

 

Ja heus, loslaten en vijftig tinten grijs. En ik heb het niet over het boek ‘vijftig  tinten grijs’, dat zoveel vrouwen rode koontjes bezorgt, maar over het loslaten van iets wat zó belangrijk voor een vrouw kan zijn.

Een aantal maanden geleden heb ik de stap genomen om mijn lange bruine haren letterlijk en figuurlijk te gaan loslaten. Inmiddels gloren mijn grijze peper en zout haren (jawel, vijftig tinten grijs) door de restanten van de bruine lokken.

De kunst van het loslaten

Hoe lang heb ik hier niet over nagedacht en getwijfeld. “Niet doen”, riepen mijn vriendinnen. “Het maakt je oud en het staat niet”. Ik ben toen eens om mij heen gaan kijken en kwam allerlei vrouwen tegen met grijze tot helemaal witte koppies. Ze zagen er wijs uit en vaak vond ik het prachtig staan.

Opeens voelde ik van binnen dat het voor mij nu ook tijd was mijn bruine coupe te gaan loslaten. Ik voelde een soort drang. Er was een kleine bevalling en opeens zat ik bij de kapper die de lange lokken enthousiast wegknipte. “Ja hoor, grijs past bij je en je kunt het er vanzelf uit laten groeien,” zei hij.

Naderhand keek ik verbouwereerd naar het bruine overschot wat op de vloer lag. Was het gedaan met mijn jeugd? Ben ik nu echt middelbaar? Die vragen spookten even door mijn hoofd. Je kunt alles loslaten, dus ook vragen of gedachtes waar je niet blij van wordt. ‘Loslaten die vragen!’ hoorde ik mijzelf toen zeggen.

Lynn McTaggert

Afgelopen weekend kreeg een artikel in handen van Lynn McTaggert die ook zo met vijftig tinten grijs bezig is. Lynn had wetenschappelijk bewezen gekregen dat het verven van je haar sinusitis veroorzaakt. Met name de donkerbruine kleuren zouden ook nog kankerverwekkend zijn. Ik las het en kon mijn ogen niet geloven. Sinusitis? Daar heb ik de afgelopen 20 jaar bijna elke week last van gehad. Pilletjes, druppeltjes en stomen hielpen mij door de vermoeiende dagen heen. Ik word steeds enthousiaster over mijn genomen besluit. Super dat ik door m’n haren nu ook de sinusitis aan het loslaten ben!

Inmiddels ben ik gewend aan mijn korte koppie, al staan mijn haren af en toe letterlijk recht overeind. Ik ben wie ik ben en ik beken kleur. Door het loslaten krijg ik er iets anders voor terug.  Ik ben nu middelbaar en met vijftig tinten grijs en voel mij helemaal gelukkig en gezond.

Op jouw vijftig tinten grijs, en het grote loslaten,

Mahatma

p.s. Drie jaar later…
Na een jaar enthousiast met 50 tinten grijs rondgelopen te hebben, begon ik mijn bruine haardos te missen. Met weemoed keek ik af en toe naar foto’s van weleer.
Ach soms moet je de natuur een handje helpen en inmiddels geef ik ze gewoon weer een kleurtje. Niet zo vaak als voorheen dus een beetje peper en zout ben ik nog wel.
Zelfs mijn hele korte koppie, waar ik jaren mee rond heb gehobbeld, ben ik ook weer aan het loslaten.

Ik keur mijzelf goed. Met grijze haren, bruine haren, lange haren en korte haren.|
Bovenal keur ik mijzelf in mijn wispelturigheid.

Dit is de aard van dit beestje. :-)


Relevante artikelen :
www.lynnemctaggart.com/grey-is-a-feminine-issue

Boek:
Vijftig Tinten Grijs
Het Veld van Lynn McTaggert

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen