Cursus zefverttrouwen


Cursus Zelfvertrouwen en Assertiviteit

kan je zoveel verder helpen

Wat is dat: cursus zelfvertrouwen en assertiviteit voor volwassenen?

Assertiviteit

Zelfvertrouwen cursus

Als je met een cursus of coaching meer zelfvertrouwen en assertiviteit wilt ontwikkelen, help ik je graag. Zelfvertrouwen is niet hetzelfde als assertiviteit, maar het heeft zeker met elkaar te maken. Laat ik eerst beginnen om uit te leggen wat zelfvertrouwen is. Het woord zelf zegt het in wezen al. Zelf vertrouwen. Je vertrouwt dus op jezelf en bent overtuigd van je eigen kunnen.
Cursus assertiviteit en zelfvertrouwen

Wat is assertiviteit?

Wanneer mensen de algemene betekenis van assertiviteit opzoeken, lezen ze over een assertieve houding als je opkomt voor jezelf. Je staat voor jouw eigen mening, standpunten en rechten. Als je assertief bent, spreek je je eigen mening uit aan gesprekspartners op een niet-agressieve manier, waarbij je hen in hun waarde laat. Heb je autisme, ben je verlegen of introvert? Dan is het soms lastig om assertief gedrag te vertonen. In mijn woorden is assertiviteit 'jezelf goed kunnen uitspreken en mondig zijn'. Tijdens mijn cursus over zelfvertrouwen spreek ik over assertief zijn en assertiviteit in een positieve betekenis.

Waarom heeft de één wel zelfvertrouwen en de ander niet?

Je moet weten dat zelfvertrouwen en assertiviteit ontstaan in je jeugd. Het zijn de voorbeelden die je krijgt, maar ook de ervaringen en de normen en waarden waarmee je opgegroeid bent, die je hebben gevormd.


Laten we Peter nemen. Peter heeft een moeder met weinig zelfvertrouwen. Ze is een beetje een bange, onzekere vrouw die altijd bezig is met wat anderen van haar zullen denken. Toen Peter nog een klein jochie was, moest hij elke zondag met zijn moeder mee naar de kerk. Die kerk op zich, ach, daar kon hij nog wel mee leven. Maar het erge was dan hij dan zo'n matrozenpakkie aan moest. En aan dat pakkie had hij een bloedhekel. Alleen al door dat blauwe stropdasje bij dat pakkie werd hij enorm onzeker, want kinderen op school plaagden hem er mee. Maar ja, wat kon hij doen? Assertief was hij niet. Dat had hij van huis uit niet meegekregen. Zo sloeg Petertje het voorbeeld dat hij zag van zijn moeder die geen zelfvertrouwen had, op in zijn 70 biljoen celletjes. Dat niet alleen, ook alle ervaringen die hij in zijn jeugd meemaakte, werden zijn waarheid. Daardoor werd hij uiteindelijk zelf ook een bange onzekere man met weinig zelfvertrouwen. En ach, dan hebben we het nog niet eens over zijn allergie voor matrozen.

Cursus Zelfvvertrouwen en assertiviteit

Hoe zit het dan met assertiviteit?

Je slaat de ervaringen vanuit je jeugd dus op in al je cellen. Natuurlijk heeft dat dan effect op je eigen assertiviteit.


Laten we Maureen nemen. Maureen groeit op in een familie met twee broers. Ze kunnen alle drie hun mondje goed roeren. Hun ouders zijn liefdevol en luisterden echt naar hen. Kijk, daar heb je het al. Die kids werden gehoord en dan is het niet zo moeilijk om assertief te zijn. En die ervaringen van assertief mogen zijn en daar niet op afgestraft worden, sloeg Maureen dus op in haar cellen. Zo groeide zij op tot een volwassen, assertieve vrouw die later haar eigen modellenbureau begon en zeer succesvol werd.

Hoe kunnen sommige mensen wel assertief zijn en ergens toch ook een gebrek aan zelfvertrouwen hebben?

Sommige mensen hebben weinig zelfvertrouwen en proberen dat gebrek te maskeren door assertief over te komen. Vaak wordt die onzekerheid, die in het algemeen zijn oorsprong vindt in hun jeugd, gemaskeerd door juist fel en duidelijk te reageren. Dat doen ze dan zó duidelijk dat het nét te veel is.


In mijn ogen wordt juist dan vaak het gebrek aan zelfvertrouwen getoond. Als je namelijk genoeg zelfvertrouwen hebt, hoef je dat niet met heel veel woorden duidelijk te maken, maar dan geef je moeiteloos en helder jouw grens aan.

Heb jij hier zelf moeite mee? Met mijn trainingen en cursus leer jij op een positieve manier assertief te zijn mét zelfvertrouwen.

Mijn eigen verhaal over eigenwaarde en assertiviteit

Als je geboren wordt en dan gelijk voor twee jaar naar een kindertehuis gaat, dan heb je echt geen goede start. Afwijzing zat gelijk al in mijn cellen. Op tweejarige leeftijd kwam ik bij mijn moeder en stiefvader in huis. Mijn zusje was net geboren. Er volgden nog drie kinderen. Omdat ik met hen opgroeide, voelen ze voor mij echt als volle zussen en broers, ook al zijn ze dat eigenlijk niet.

Ik had in mijn 70 biljoen cellen dus al vanaf mijn eerste levensjaar afwijzing zitten. Ik ging naar de lagere school en wat denk je wat daar gebeurde...? Juist ja, afwijzing. Wij trekken onder andere situaties aan met de informatie die we hebben opgeslagen. Gedurende vijf jaar was ik het vlooienkind van de klas. Geen vriendjes en geen vriendinnetjes en gepest worden, dat was voor mij de dagelijkse kost.


Wat denk je wat er gebeurde met mij en mijn stiefvader, die ik toch echt als mijn vader beschouwde? Juist ja... afwijzing.
En welke invloed denk je dat dat vroeger op mij had? Ik was dus enorm onzeker. Ik had een gebrek aan zelfvertrouwen van hier tot Tokio en van het woord assertiviteit had ik nog nooit gehoord. Assertief zijn stond dus niet in mijn vocabulaire, dit in tegenstelling tot mijn zussen en broertje, die juist heel assertief waren. 


Ik had mijn energie teruggetrokken. Grenzen stellen, mijn mondje roeren en gaan staan in mijn waarde, dat was echt wel een dingetje. En het pijnlijke is dat ik met dat gebrek aan zelfvertrouwen dus ook mijn volwassen leven begon.
Dan kom je in situaties terecht waar je niet blij van wordt. Wat had ik graag assertief willen zijn, maar ik was het niet.
Maar nu komt het goede nieuws hoor. Alles kun je leren. Al wist ik dat, toen ik nog jong, was niet. Ik was toen ook bang om naar mijzelf te gaan kijken. Bang voor hetgeen ik allemaal tegen zou kunnen komen.


Ook al was ik niet happy en wist ik dat ik met mijn gebrek aan zelfvertrouwen aan de slag moest, ik deed het niet. Totdat ik op 32 jarige leeftijd instortte. Ik kreeg ME en toen moest ik het wel aangaan. Ik begon met een cursus zelfvertrouwen en daarna ben ik met talloze therapieën en opleidingen verder gegaan om ook assertief te worden. Elke keer werd ik weer wat beter. Tja... emoties hebben ook hun effect op ons lichaam. Uiteindelijk ben ik vijftien jaar totaal afgekeurd geweest. Het was een dingetje zullen we maar zeggen.

 

Inmiddels zijn we vele jaren verder. Ik barst van het zelfvertrouwen, ik ben assertief en heb al duizenden mensen door middel van mijn cursus en coaching de weg gewezen naar een gelukkig leven met zelfvertrouwen. Ik bied middels Spirit Coaching coaching aan in live events (als dat weer mogelijk is) en natuurlijk ook via de online cursus zelfvertrouwen en assertiviteit in de vorm van Online Power Trainingen. Zo bied ik onder andere de Online Power Training: 'Blij met Mij'. Dat mijn trainingen voor meer zelfvertrouwen levensveranderend is, is allang door de vele deelnemers bewezen.

Stoei jij met onzekerheid en ben je op zoek naar een cursus voor meer assertiviteit of trainingen voor meer zelfvertrouwen? Vraag mij dan om meer informatie over mijn coaching betreft zelfvertrouwen. Met de hulp van mij als ervaren transformatie-expert kan het leven zo leuk worden.

 

Mahatma

 

Liever eerst iets meer lezen?

Download GRATIS het e-book 

'25 Tips voor Geluk'.

Want dan ga ik je lekker verder helpen met het vergroten van jouw zelfvertrouwen en assertiviteit. Zo creëer je steeds meer geluk in jouw leven.


Let op, na aanmelden krijg je de link naar het e-book in je mailbox (Check ook je spam). Daarna kun je het zo downloaden.

Je ontvangt daarna ook regelmatig mijn mails met inspiraties, hints en humor.