Een compliment geven aan jezelf is belangrijk

Bewust een compliment geven aan jezelf

Een compliment aan jezelf geven is belangrijk! We hebben zelfs een nationale complimentendag in het leven geroepen. Het maakt je wel bewust dat je dus doelbewust iemand complimenten dienten te geven, anders zouden we zo'n dag niet in het leven roepen. Oftewel, we zijn eerder geneigd naar het negatieve te kijken (zo zit de mind, of ons ego nou eenmaal in elkaar), dan naar het positieve. Het grappige is dat als je iemand positief bejegend, dat ook veel sneller terug krijgt en dat dat de ander ook veel meer stimuleert.

Feedback geven in plaats van kritiek

We denken dat als we veel kritiek geven, de ander zich ten positieve verandert. Helaas gaat kritiek en  positiviteit niet samen. Kritiek heeft een negatief tintje. Je zou natuurlijk wel feedback kunnen geven en dat hoeft helemaal niet negatief te zijn. Dan zit er geen lading bij en geen (stiekeme) wens dat de ander anders moet zijn dan hij of zij is. Die wens is per definitie al afkeuring. Dan maak je iemand alleen maar bewust van iets en dat is op zich natuurlijk prima. Hier moet de ander natuurlijk wel open voor staan.

is belangrijk

Tips voor het geven van complimenten

Begin eens met in de spiegel te kijken en een compliment aan jezelf te geven. Voor sommige zal dit niet gemakkelijk zijn, want we kijken meestal naar wat niet deugt... En toch! Dat oude verhaal ken je nu wel, dus focus je eens op iets nieuws, oftewel op het positieve. En ja, ieder mens heeft iets positiefs, dus jij ook! Bovendien zal het geven van een compliment aan jezelf je helpen om van jezelf te leren houden.


Kijk eens om je heen en kijk wie er dan in je gezichtsblik komt. Vraag je dan eerst eens in stilte af, waar je blij mee bent wat die persoon betreft. Hoe inspireert die persoon jou of waar heb jij bij deze persoon respect voor? Wees je tegelijkertijd bewust hoe snel je mind ook naar het negatieve kan afdwalen en ga daar niet in mee.

geven is belangrijk

Heb je aan jezelf een compliment gegeven en heb je iets positiefs bedacht over een persoon in je blikveld? Stap dan op die persoon af en geef hem of haar een welgemeend compliment. Wees eens bloedeerlijk juist in het positieve. Ga dan de hele dag op deze wijze verder en geniet ervan. Wees nieuwsgierig hoe dit zowel jouw energie als de energie van de ander verandert.

Wat super dat je dit hebt gelezen, dat zegt al heel wat..


Wil je jezelf nog meer ontwikkelen om het positieve in jezelf en in mensen te zien? Wil je leren om gelukkiger te worden? Of heb je hulp nodig om emoties los te laten? Ik bied via Spirit Coaching verschillende cursussen, events en online trainingen die jou helpen het beste uit jezelf te halen. Bekijk voor de data onze agenda.


Vind je dit een mooi artikel? Misschien wil je het delen. Daar help je een ander ook weer verder mee.

Vind je dit een mooi artikel? Misschien wil je het delen. Daar help je een ander ook weer verder mee.