Gelukkig worden is ook voor jou mogelijk
Gelukkig worden willen we allemaal. In essentie draait het daarom. Ieder mens is daar in mijn ogen mee bezig. We willen pijn vermijden en zoeken op allerlei manieren naar een bepaalde invulling in ons leven, opdat we gelukkig worden.
Gelukkig worden, wat is dat nou?
Je kunt het geluk niet kopen in de winkel. Ook geld maakt niet gelukkig, dat weet ik zeker. Al helpt het wel als je kunt doen wat je wilt doen. Ook in het hebben van mooie spullen vind je geen geluk, al kan je daar soms wel van genieten. Ik weet nog goed hoe ik jaren geleden niet zo happy was met mijzelf en mijn leven. Mijn man had de benen genomen en daar liep ik dan; alleen in mijn mooie huis. Geld had ik niet. Wel spullen, veel spullen. Wat had ik die graag weggegeven om mij beter te kunnen voelen. Toch werkt dat gelukkig worden op deze manier niet. Dat geluksspul is niet in de winkel te koop.
Waardoor ervaart iemand wel dat geluksgevoel?
Het geluksgevoel wordt veroorzaakt door een stofje (neurotransmitter) wat dopamine genoemd wordt. Dopamine wordt in de hersenen aangemaakt en maakt communicatie mogelijk tussen de verschillende hersencellen. Daardoor heeft het invloed op vele processen in de hersenen. Het geeft een fijn gevoel wat je, als je dat eenmaal gevoeld hebt, vaker wilt ervaren. Daarom houden we zo van lachen, seks, dollen met iemand en verliefd zijn, want op dat moment wordt dopamine aangemaakt.
Je zou kunnen zeggen dat gelukkig worden de reden is waarom we dingen doen zoals we ze doen, al zijn we ons dat niet altijd bewust. Maar we willen gelukkig worden en het liefst zo snel mogelijk.
Verslavingen
Een verslaving kan ontstaan als je een gebrek aan dopamine hebt. Als je dan drugs, suiker of alcohol gaat gebruiken wordt er in één keer een grote stoot dopamine aangemaakt. Ook lekker winkelen kan een verslaving zijn. Door de snelle aanmaak van dopamine wil je dat patroon herhalen en dat is de verslavende werking.
Verslaving doorbreken
Als je te kampen hebt met een verslaving die je wilt doorbreken geef jezelf dan positieve en gezonde beloningen. Dat maakt het gelukkig worden zonder de suiker, de alcohol of drugs wat gemakkelijker.
Soms is het nodig dat je je vertrouwde omgeving, die ook verbonden is met die verslaving, om te ruilen voor een hele nieuwe omgeving. Dan wordt letterlijk alles nieuw en is het gemakkelijker om negatieve aspecten los te laten.
Wat zeggen de neurologen over gelukkig worden
Er zijn diverse wetenschappelijke onderzoeken geweest naar geluk. De neurologen hebben verschillende zaken ontdekt die ons gelukkig maken. Ik heb ze hieronder uitvoerig beschreven.
Volg deze tips op en je verandert jouw leven in een snel tempo naar het leven waar je naar verlangt. Gelukkig worden is dan voor jou ook bereikbaar.
– Waar ben je dankbaar voor?
Deze vraag is een belangrijke vraag, want dankbaarheid is essentieel voor je welbevinden. Als je je dankbaar kunt voelen dan kom je in een andere staat terecht en focus je je meer op dat wat goed is, in plaats van dat wat niet goed is, zoals de mind dat zo graag doet. Tegelijkertijd geeft het de neurotransmitter serotonine een enorme boost. Serotonine woont in het maagdarmkanaal en regelt en verbetert je stemmingen en gedrag. Ook heeft het een positief effect op je slaapgedrag. Stel die vraag dus ook ’s ochtends vroeg aan jezelf, als je net wakker wordt, want daarmee zet je de toon voor de dag. En natuurlijk ook ’s avonds laat, vlak voordat je in slaap valt. Dan marineer je jezelf als het ware in de dankbaarheid gedurende de nacht. Die energie werkt door op je onderbewuste en dat is wat je wilt bereiken. Dan gaat het gelukkig worden als vanzelf.
Dus alleen al het stellen van de vraag; ‘Waar ben ik dankbaar voor’, helpt je met het gelukkig worden. Ook al heb je op dat moment geen antwoord, dat maakt niet uit. Het gaat erom dat je je brein gaat focussen op iets positiefs.
Je kunt ook iemand een e-mail sturen om die persoon te bedanken. Door het schrijven van die e-mail komt de dankbaarheid dieper je onderbewustzijn binnen, waardoor je celletjes nog gelukkiger worden.
– Wees trots op jezelf
Eén van de belangrijkste gevoelens die ons helpen bij het ervaren van geluk is trots. Als we trots zijn op iets wat we hebben bereikt, is gelukkig worden een eitje. Je bent het dan al gelijk. Ieder mens heeft doelen bereikt. Dus zeg niet te snel: ‘Ik heb niets om trots op te zijn’, want dat is onzin. Ieder mens heeft uitdagingen gehad en ieder mens heeft ze onverwonnen. Focus je op welk doel jij hebt bereikt, wat niet zo gemakkelijk voor je was en wat je inspanning heeft gekost. Durf daar nu eens gewoon trots op te zijn. Misschien schrijf je dat wat voor jou een uitdaging was op.
– Jezelf belonen
Dopamine wordt aangemaakt als we ons zelf belonen. Nu bestraffen we ons eerder dan dat we ons belonen, dus om jezelf regelmatig te gaan belonen, vraagt vaak dat je op een totaal andere manier naar jezelf gaat kijken. Dat je voorbij gaat aan de afkeuring en kiest voor het jezelf goedkeuren, no matter what. Wil je gelukkig worden, dan is het jezelf goedkeuren een must. Al maak je fouten, al ben je anders dan je zou willen zijn, gewoon kiezen voor die dopamine, oftewel goedkeuring.
Na de goedkeuring van jezelf ga je jezelf belonen. Je wilt gelukkig worden, dus hop, kom maar op met die beloning. Als we een beloning krijgen vieren onze hersencelletjes feest. Beloon jezelf niet met een gebakje als je af wilt vallen, maar beloon jezelf dan met iets gezonds. Beloof dat ook aan jezelf. Het belonen geeft een dopamine stoot.
– Label je emoties
Wat doe je als je het echt niet meer ziet zitten en het leven is gewoon niet leuk? De woorden ‘gelukkig worden’ resoneren al bijna niet meer in je.
Label dan je negatieve emoties in één of twee woorden en doe dat zoveel mogelijk met woorden die een metafoor bevatten. Bijvoorbeeld ‘balen als een stekker’. ‘Ik zit in een put met een grote deksel erop’ voor als je vast zit, of ‘alles is donker’. Dat is de taal van je onderbewustzijn. Door het labelen, hebben de negatieve emoties minder grip op je, want dan zijn je hersenen er minder mee bezig. Het lijkt wel alsof je door het labelen de onrust en daarmee de impact vermindert.
Het onderdrukken van je negatieve emoties werkt niet. Onderhuids hebben die emoties dan nog steeds vat op je en kunnen ze elk moment geactiveerd worden. Iemand hoeft maar even boos naar je te kijken en alles wat jij ooit hebt geassocieerd met iemand die boos op jou is, komt omhoog en boem, jij zit weer in de put en voelt je slecht. Lees hier meer over het omgaan met je emoties.
– Neem een beslissing
Maar wat als je geen drama hebt in je leven, maar je voelt je gewoon niet happy? Wat doe je dan? Op een bepaald gebied verlangt het leven een beslissing van je. Leg jezelf eens onder de loep en kijk eens welke beslissing genomen dient te worden…
Neem een beslissing. Een beslissing om je leven te veranderen. Hak een knoop door. Kies voor iets anders. Neem die beslissing. Zorg dat je niet teveel keus hebt, want dat werkt verlammend. Kijk hieronder maar eens naar de video over het maken van keuzes.
Het moment dat je die beslissing hebt genomen komt je mind tot rust. Het hoeft niet eens een 100% goede beslissing te zijn, dat maakt niet uit. Maar het feit dat je een beslissing hebt genomen, dat is essentieel. Jij hoeft dus niet perfect te zijn, en die beslissing hoeft ook niet het perfecte antwoord te zijn.
Het nemen van een beslissing heeft ook te maken met intenties hebben en een doel zetten. Sowieso is het zetten van een doel essentieel als je gelukkig wilt zijn. Dan weet je welke richting je op gaat, anders ben je een stuurloos schip op een grote oceaan. Goed genoeg is bijna altijd goed genoeg, aldus Barry Schwartz, een wetenschapper. Zie hieronder zijn video.
Dus als je een beslissing neemt hebben je hersenen het gevoel dat je controle hebt. Het gevoel van het hebben van controle vermindert stress. Tegelijkertijd geeft de beslissing je ook genot, want er wordt dopamine aangemaakt. Zoals je net hebt gelezen geeft het bereiken van je doel voldoening.
– Geef jezelf een taak en streep die dan af
Gelukkig worden kan bevorderd worden door jezelf opdrachten of taken te geven. Of ze nu groot of klein zijn, dat maakt niet uit. Nu heb je net misschien die belangrijke beslissing genomen: ga dan een stap verder en geef jezelf een opdracht. Zet vanavond voordat je gaat slapen die opdracht op papier en streep het af als je het hebt uitgevoerd. Dat opschrijven zorgt ervoor dat je jezelf programmeert om de desbetreffende taak uit te voeren, wat later weer dopamine geeft omdat je je doel hebt bereikt. Het wegstrepen van de ingevulde taak helpt je met het gelukkig worden; het geeft je direct een dopamineshot.
– Knuffelen is belangrijk voor geluk
Onze huid wil aangeraakt worden, dus raak mensen aan en laat je aanraken. Nee, niet op een indiscrete wijze, maar écht knuffelen is belangrijk. We hebben liefde en acceptatie nodig van andere mensen. Onze huid wil gevoeld worden.
Als je iemand aanraakt wordt er oxytocine vrijgemaakt. Oxytocine wordt geassocieerd met gevoelens van liefde. Het wordt ook wel eens het knuffelhormoon genoemd. Als er oxytocine vrijkomt wordt het rustiger in de amygdala. De amygdala is betrokken bij het ervaren, aansturen en verwerken van emoties. Ook angst is gekoppeld aan de amygdala. Hoe rustiger het daar in dat gebied is, des te gelukkiger jij je voelt.
Dus geef iemand een lange knuffel, dat is goed voor je. De wetenschappers hebben gezien dat als je gedurende vier weken 5 knuffels per dag krijgt, je simpelweg een veel gelukkiger persoon zult zijn.
Alleen al het vasthouden van iemands hand die het moeilijk heeft kan helpen. Dus reik uit als je het moeilijk hebt en vraag letterlijk even iemand om je vast te houden. Het kan zijn dat de buurman even gek opkijkt, maar so what. Het gaat om jouw geluk.
Als je niemand kent die jou een knuffel kan geven, laat je dan masseren. Het gaat erom dat je lichaam aangeraakt wordt. Dat is wat je celletjes nodig hebben. Ze willen gelukkig worden en dat verdien je ook. Je lichaam zal je bedanken.
– Creëer iets
Als je expressief en creatief bent dan kun je schrijven, schilderen, dansen of je op een andere manier uitleven. Of je nu gaat schilderen op een doek of op je lichaam, dat maakt niet uit. Als we in deze staat van zijn met een bepaalde expressievorm bezig zijn, dan zijn we super gefocust en kom je in een soort flow terecht. Het is dopamine die je in die staat brengt. Dus zit je niet lekker in je vel? Doe iets met kunst, of iets anders waar je hart blij van wordt.
– Sorry lief mens, bewegen, sporten is belangrijk!
Lichamelijke beweging is van levensbelang. We weten het allemaal, maar soms is het zo lastig om in beweging te komen. Je hebt geen tijd, want je kinderen, werk of andere bezigheden slokken je op. Ik ken het zelf maar al te goed. ‘Nee niet vandaag, maar morgen’, hoor ik mijzelf vaak denken. Het werkt niet, want morgen is het hetzelfde liedje. Maak er echt tijd voor, het liefst 30 minuten per dag, want het is belangrijk voor je gezondheid, welzijn en geluk. Al maak je elke dag alleen al een stevige wandeling van een half uur, alleen dat al, helpt je met het gelukkig worden en gezond te blijven. Maak een krachtige intentie en doe het gewoon. Zin, of geen zin, dat maakt niet uit. Doen dus. Het helpt je de stress te ontladen, het zorgt voor een goede conditie het maakt je meer productief. Ik kom zo ook in de benen en ga het ook weer doen!
Sport verhoogt het calcium in je bloed en dat stimuleert weer de dopamineproductie en opname van dopamine in je hersenen.
– Luister naar muziek
Door het luisteren naar lekkere muziek, voel je je gelijk al beter. Als je je niet lekker in je vel voelt zitten en je draait je favoriete muziek, voel je opeens dat je gaat bewegen en dansen en is het vervelende zompige gevoel verdwenen. Het beluisteren van muziek verhoogt je dopamine niveau. Het heeft dezelfde werking als het eten van ons favoriete eten en het kijken naar ons favoriete tv programma. Dus als je je down voelt, ga lekker naar jouw muziek luisteren. Zorg er wel voor dat dat niet de enige manier is waarop je dopamine aanmaakt. Dus je zou er ook op kunnen dansen, dan maak je een dubbele dosis dopamine aan… en yihaaa je voelt je weer happy.
– Ga de natuur in
Het is bewezen, dat als je veel stress ervaart, het heilzaam is de natuur in te gaan. Je cortisol niveau wordt daardoor verlaagd. Cortisol is het stress hormoon en dat wil je wel laag hebben.
– Participeer in culturele activiteiten
– Doe mee met de vierdaagse van Nijmegen.
– Ga naar Oerol.
– Ga naar Pinkpop.
– Of ga naar een klassiek concert, het is maar waar jouw hart blij van wordt.
– Mediteer
We denken vaak te veel, dat teveel denken wordt ook wel monkey mind genoemd. Het is een gewoonte die je niet zo snel kunt veranderen en die ons kan uitputten. Tegelijkertijd lost het je problemen vaak niet op. Als je goed mediteert dan maak je een hoge dosis van dopamine aan. Hierdoor ontspant je hoofd veel meer. Je komt in het HIER en NU terecht en dat alleen al geeft rust. Meditatie is belangrijk voor een gezonde geest. Kijk hieronder naar de video van Yongey Mingyur Rinpoche.
Hieronder nog een paar tips die met voeding te maken hebben en die je heel gemakkelijk kan toepassen.
-Laat los
Laat je pijnlijk emoties en pijnlijke overtuigingen los. We hebben allemaal wel van die gedachtes over jezelf waar je soms echt niet gelukkig van wordt. Bijv. die gedachte: ‘ik ben niet goed genoeg’. Word je daar nu niet eens helemaal simpel van dat hij elke keer weer omhoog komt terwijl je eigenlijk wel weet dat het nergens op slaat. Dat kun je heel simpel veranderen door los te laten. Het is zo eenvoudig maar vaak doen we het niet. Daarom heb ik er een online training van gemaakt. In 14 dagen neem ik je mee naar meer geluk en innerlijk vrijheid. Door los te laten word je dus gelukkig. En hoef je niet meer zo je best te doen om gelukkig te worden. Het geluk wat al die tijd onder alle pijnlijke overtuigingen en emoties (jawel, die ook) lag, komt dan als vanzelf naar boven.
Kijk hier voor meer informatie
– Verhoog je Tyrosine
Door voeding kun je je dopamine verhogen. Tyrosine is een aminozuur die de voorloper is van dopamine. Tyrosine kan op zijn beurt in het lichaam aangemaakt worden door het aminozuur fenylalaline. Tyrosine en fenylalaline vind je in vele voedingsmiddelen.
Als je niet zo lekker in je vel zit, eet dan:
- amandelen
- avocado’s
- bananen
- watermeloen
- peulvruchten
- mager rood vlees
- kip
- kalkoen
- zeevruchten
- tofu
- chocola
- koffie
- eieren
- groene thee
- yoghurt
- zaden
Genoeg keus dus. Ik weet nog goed hoe ik vroeger als kind elke dag chocola at. Ik was gewoon niet happy en vulde mijn verlangen naar gelukkig worden op deze wijze in. Het ging vanzelf, want mijn lichaam vroeg erom. Tyrosine ondersteunt je lichaam om meer dopamine aan te maken. Ook een maaltijd met veel eiwitten en weinig koolhydraten helpt je de dopaminespiegel te verhogen.
– Antioxidanten
Zorg ervoor dat je meer antioxidanten binnen krijgt. Dopamine oxideert gemakkelijk en antioxidanten kunnen vrije radicalen verhinderen om schade toe te brengen aan hersencellen die dopamine produceren. Veel soorten groenten en fruit zijn rijk aan antioxidanten, zoals:
- Bètacaroteen en carotenoïden: bladgroente, oranje groente en fruit, asperges, broccoli, bietjes.
- Vitamine C: paprika’s, sinaasappels, aardbeien, bloemkool, spruitjes.
- Vitamine E: noten, zonnebloempitten, bladgroente, broccoli, wortelen.
Al met al kan je er veel zelf aan doen om gelukkig te worden. We hoeven niet ongelukkig door het leven te gaan als je ooit een pijnlijke jeugd hebt gehad. Ik spreek uit ervaring. Misschien is mijn allerbelangrijkste tip wel:
– Kom in actie en neem geen genoegen met een ongelukkig leven
Wat kan je er dan nog meer aan doen als je niet happy bent? Verwerk je verdriet. Neem die beslissing en kom in actie. Ik geef diverse events en jaartrainingen en de mensen worden daar echt veel gelukkiger van. Ook ben ik zelf ooit die weg gegaan. Als ik dat niet had gedaan, had ik nu met antidepressiva al chocolade etend op de bank gezeten in plaats van dat ik duizenden mensen inspireer zoals ik dat nu doe.
Download het gratis e-boek: ’25 Tips voor Geluk’. Daarin staat nog veel meer informatie die je verder kan helpen. Lees hieronder nog één keer alle tips in het kort over en ga ze gelijk toepassen.
Gelukkig worden: de tips…
- Vraag jezelf waar je dankbaar voor bent. Alleen het zoeken naar het antwoord op die vraag, geeft een ander gevoel.
- Kijk naar jezelf en zie waar je trots op bent? Word het je bewust en schrijf het op: ‘ik bent trots op…’.
- Beloon jezelf.
- Benoem je negatieve gevoelens, geef ze een naam.
- Neem beslissingen. Goed genoeg is goed genoeg :-).
- Geef jezelf een taak en streep deze af als je het gedaan hebt.
- Knuffel, knuffel, knuffel en knuffel.
- Creëer iets.
- Luister naar muziek.
- Mediteer.
- Ga bewegen.
- Ga de natuur in.
- Laat los.
- Eet gezond tyrosine voedsel.
- Stuur iemand een dank je wel e-mail, dat kan helpen.
- Download het gratis e-book ’25 Tips voor Geluk‘
Dus dank je voor het lezen. Dank je als je dit blog wilt delen, dank je voor je reactie hieronder.
Heerlijk om nu zo dankbaar te zijn. Ik gun het jou ook. Laat al je celletjes gelukkig worden en geef jezelf die dopamine shot.
Op jouw geluk,
Mahatma
Met dank aan Stephen Gardner, Eric Barker en Barry Schwartz
Meld je nu hier aan voor de 14 daagse online training van loslaten.