Cursus zefverttrouwen


Cursus Zelfvertrouwen en Assertiviteit

Assertiviteit

Zelfvertrouwen cursus

Zelfvertrouwen is niet hetzelfde als assertiviteit, maar het heeft zeker met elkaar te maken. 

Laat ik eerst beginnen om uit te leggen wat zelfvertrouwen is. Het woord zelf zegt het in wezen al. Zelf vertrouwen. Je vertrouwt dus op je zelf.
Als ik bij Wikipedia kijk naar het woord 'zelfvertrouwen' dan staat er: 'Zelfvertrouwen is de mate waarin men vertrouwen heeft in het eigen kunnen'.

Cursus assertiviteit en zelfvertrouwen
In mijn woorden is assertiviteit 'jezelf goed kunnen uitspreken en mondig zijn'. Ik heb de woorden van Wikipedia over assertiviteit een beetje aangepast. Zij schrijven over assertiviteit:  

'Bij assertiviteit heb je een adequaat assertieve houding. Dat betekent dat je opkomt voor jezelf, voor jouw  mening, je rechten en je standpunten. Dit zonder dat je je gesprekspartners agressief benadert, zodat je deze in zijn of haar waarde laat. Voor veel verlegen, introverte personen en mensen met autisme is assertief gedrag een moeilijke opgave.'

Je moet weten dat zelfvertrouwen en assertiviteit ontstaan in je jeugd. Het zijn de voorbeelden die je krijgt, maar ook de ervaringen en de normen en waarden waarmee je opgegroeid bent, die je hebben gevormd.


Laten we Peter nemen. Peter heeft een  moeder met weinig zelfvertrouwen. Ze is een beetje een bange, onzekere vrouw die altijd bezig is met  wat anderen van haar zullen denken. 


Toen Peter nog een klein jochie was, moest hij elke zondag met zijn moeder mee naar de kerk. Die kerk op zich, ach, daar kon hij nog wel mee leven. Maar het erge was dan hij dan zo'n matrozenpakkie aan moest. En aan dat pakkie had hij een bloedhekel. 


Alleen al door dat blauwe stropdasje bij dat pakkie werd hij enorm onzeker, want kinderen op school plaagden hem er mee. Maar ja, wat kon hij doen? Assertief was hij niet. Dat had hij van huis uit niet meegekregen. Zo sloeg Petertje het voorbeeld dat hij zag van zijn moeder die geen  zelfvertrouwen had, op in zijn 70 biljoen celletjes. Dat niet alleen, ook alle ervaringen die hij in zijn jeugd meemaakte, werden zijn waarheid. Daardoor werd hij uiteindelijk zelf ook een bange onzekere man met weinig zelfvertrouwen. En ach, dan hebben we het nog niet eens over zijn allergie voor matrozen. 

Cursus Zelfvvertrouwen en assertiviteit
Je slaat de ervaringen vanuit je jeugd dus op in al je cellen. Natuurlijk heeft dat dan effect op je eigen assertiviteit.


Laten we Maureen nemen. Maureen groeit op in een familie met twee broers. Ze kunnen alle drie hun mondje goed roeren. Hun ouders zijn liefdevol en luisterden echt naar hen. Kijk daar heb je het al.


Die kids werden gehoord en dan is het niet zo moeilijk om assertief te zijn. En die ervaringen van assertief mogen zijn en daar niet op afgestraft worden, sloeg Maureen dus op in haar cellen. Zo groeide zij op tot een volwassen, assertieve vrouw die later haar eigen modellen bureau begon en zeer succesvol werd. 

Hoe kunnen sommige mensen wel assertief zijn en ergens toch ook een gebrek aan zelfvertrouwen hebben?

Sommige mensen hebben weinig zelfvertrouwen en proberen dat gebrek te maskeren door assertief over te komen. Vaak wordt die onzekerheid, die in het algemeen zijn oorsprong vindt in hun jeugd, gemaskeerd door juist fel en duidelijk te reageren. Dat doen ze dan zó duidelijk dat het nét te veel is.

In mijn ogen wordt juist dan vaak het gebrek aan zelfvertrouwen getoond. Als je namelijk genoeg zelfvertrouwen hebt, hoef je dat niet met heel veel woorden duidelijk te maken, maar dan geef je moeiteloos en helder jouw grens aan. 

Als je geboren wordt en dan gelijk voor twee jaar naar een kindertehuis gaat, dan heb je echt geen goede start. Afwijzing zat gelijk al in mijn cellen. Op tweejarige leeftijd kwam ik bij mijn moeder en stiefvader in huis. Mijn zusje was net geboren. Er volgden nog drie kinderen. Omdat ik met hen opgroeide, voelen ze voor mij echt als volle zussen en broers, ook al zijn ze dat eigenlijk niet. 


Ik had in mijn 70 biljoen cellen dus al vanaf mijn eerste levensjaar afwijzing zitten. Ik ging naar de lagere school en wat denk je wat daar gebeurde...? Juist ja, afwijzing. Wij trekken onder andere situaties aan met de informatie die we hebben opgeslagen. Gedurende vijf jaar was ik het vlooienkind van de klas. Geen vriendjes en geen vriendinnetjes en gepest worden, dat was voor mij de dagelijkse kost.


Wat denk je wat er gebeurde met mij en mijn stiefvader, die ik toch echt als mijn vader beschouwde? Juist ja... afwijzing.
En welke invloed denk je dat dat vroeger op mij had? Ik was dus enorm onzeker. Ik had een gebrek aan zelfvertrouwen van hier tot Tokio en van het woord assertiviteit had ik nog nooit gehoord. Assertief zijn stond dus niet in mijn vocabulaire, dit in tegenstelling tot mijn zussen en broertje, die juist heel assertief waren. 


Ik had mijn energie teruggetrokken. Grenzen stellen, mijn mondje roeren en gaan staan in mijn waarde, dat was echt wel een dingetje. En het pijnlijke is dat ik met dat gebrek aan zelfvertrouwen dus ook mijn volwassen leven begon.

Dan kom je in situaties terecht waar je niet blij van wordt. Wat had ik graag assertief willen zijn, maar ik was het niet.
Maar nu komt het goede nieuws hoor. Alles kun je leren, al wist ik dat, toen ik nog jong, was niet. Ik was toen ook bang om naar mijzelf te gaan kijken. Bang voor hetgeen ik allemaal tegen zou kunnen komen.


Ook al was ik niet happy en wist ik dat ik met mijn gebrek aan zelfvertrouwen aan de slag moest, ik deed het niet. Totdat ik op 32 jarige leeftijd instortte. Ik kreeg ME en toen moest ik het wel aangaan. Ik begon met een cursus zelfvertrouwen  en daarna ben ik met talloze therapieën en opleidingen verder gegaan. Elke keer werd ik weer wat beter. Tja... emoties hebben ook hun effect op ons lichaam.  Uiteindelijk ben ik 15 jaar totaal afgekeurd geweest. Het was een dingetje zullen we maar zeggen.


Inmiddels zijn we vele jaren verder. Ik barst van het zelfvertrouwen, ik ben assertief en heb al duizenden mensen de weg gewezen naar een gelukkig leven met zelfvertrouwen. Dat doe ik in de live events (als dat weer mogelijk is) en natuurlijk ook via de online cursus zelfvertrouwen die ik geef. Dit zijn de Online Power Trainingen. Dat ze levensveranderend zijn dat is al lang door de vele deelnemers bewezen.

Dus als jij stoeit met onzekerheid en op zoek bent naar een cursus zelfvertrouwen kijk dan hier voor meer informatie over deze Online Power Training: 'Blij met Mij'. Het leven kan zo leuk worden.


Mahatma