Innerlijke vrijheid wacht, dus kappen met die wortels!
04 juni 2012 

Innerlijke vrijheid wacht, dus kappen met die wortels!

Innerlijke vrijheid is wat je bent!

Innerlijke vrijheid zit vanbinnen en dit blog gaat daarover, al schrijf ik over de lisdodde. Ik ben in de tuin bezig in de vijver. Jaren terug heb ik deze zelf gegraven en er allerlei leuke waterplanten in geplant. Zo ook de gele lis. Het is een soort riet met mooie gele bloemen.

Nu jaren later, staat bijna mijn hele vijver vol met deze waterplant.  Mijn vissen hebben nauwelijks ruimte en ik kan nog maar weinig water zien. En toch mensen gaat dit blog niet over plantjes, maar over innerlijke vrijheid. Lees maar rustig verder.

Vruchtbare grond

Ik besluit op de eerste pinksterdag dat het welletjes is geweest. Ik leg een plank dwars over mijn vijver en begin het riet er enthousiast uit te halen. Oef, dit valt tegen. Ik kan het wel zo los trekken, maar dan groeit het er ook weer zo aan. Dus het moet eruit met wortel en al. Ik sjouw en sjor en op een gegeven moment komt er ook nog een tuinmes aan te pas. Terwijl ik zo aan het ploeteren ben zie ik opeens de vergelijking met ons mensen. Wij worden geboren in vruchtbare grond; we hebben de juiste ouders uitgezocht om in dit leven veel te leren.
Niet altijd heb je dan een gemakkelijke start. Het kan met name je het gevoel gegeven hebben dat je geen innerlijke vrijheid hebt.

Des te minder innerlijke vrijheid…

Dan groeien we op en we nemen allerlei indrukken en ervaringen in ons op, die een soort wortels vormen. Onze hersenen worden er door gevormd. Er ontstaan allerlei kanalen in onze hersenen, waardoor de opgeslagen informatie stroomt. Des te meer wortels, lees kanalen, er zijn, des te minder water of innerlijke vrijheid je hebt. De Jij die je in essentie bent is steeds moeilijker te ontdekken, tussen alle gedachten, overtuigingen en emoties die daarbij horen. Net als bij de gele lisdodde die de hele vijver kan doen verlanden, kunnen jouw kanalen jouw essentie ook doen verzanden. Er zijn dan alleen nog maar programmeringen en je wordt volledig geleefd door je mind met al die programmeringen. Dwars door de lisdodde zie je het water niet meer. De innerlijke vrijheid is verdwenen.

Al ploeterend en filosoferend maakte ik een deel van die wortels vrij en dan ben ik voor deze keer klaar. Ik zie dat ik zoveel meer water in mijn vijver heb. Wat een heerlijk gezicht. In gedachten zie ik dat mijn vissen helemaal weer relaxed zuurstof kunnen happen en dat ze de ruimte en innerlijke en uiterlijke vrijheid hebben om zich te bewegen. En ik, ik geniet van het zicht op mijn waterrijke vijver.

Kap eens wat wortels weg en ervaar meer vrijheid!

De moraal van dit verhaal… Kap eens wat wortels weg. De wortels die je verbinden met oude ervaringen die je ooit als kind hebt opgedaan. Oude overtuigingen waar je last van hebt en die jij als waarheid bent gaan aannemen. Die weerhouden je om werkelijk innerlijk vrij te zijn…Vraag jezelf eens af of die oude overtuigingen ook echt waar zijn en check het eens bij je omgeving of jouw gedachten over bijvoorbeeld jezelf, wel kloppen. Je kunt alles kloppend maken omdat je het gelooft, maar is het waar? Is het echt waar?

Bijvoorbeeld de overtuiging dat je niet goed bent of niet welkom. Is het waar, echt waar of was dat een ervaring die je ooit hebt opgeslagen in je cellen en klopt dat niet meer met de realiteit van vandaag. Zou je niet veel meer innerlijke vrijheid ervaren als je die leugens zou loslaten?

Let op je ego houdt daar niet van

Je ego houdt van ellende en negativiteit en die zit niet te wachten op innerlijke vrijheid. Het ego voedt zich juist door negatieve overtuigingen en de bijbehorende ellende die dat aantrekt. Dus het vraagt een heel gerichte stevige keuze die van binnenuit genomen mag worden om die programmering los te laten.

Kan je daar wel wat hulp bij gebruiken, kijk dan eens onder de events en onder de Lifechanger pakketten. Met name het lifechanger pakket – Vrijheid is een jaartraining die je ondersteunt om vrij te worden van het ego en alle mechanismes en projecties die daar bij horen.

Kappen dus die wortels,

Op naar innerlijke vrijheid.

Mahatma

Relevante pagina’s
inspiratie verhalen
Grenzen stellen is essentieel

Over de schrijver
Reactie plaatsen