Jezelf zijn en vijf tips die je daarbij kunnen helpen

Jezelf zijn valt niet altijd mee. Het is veel gemakkelijker om je maar aan te passen; dan word je tenminste goedgekeurd. Tenminste, daar hoop je op. Helaas loopt het vaak anders. Als je vroeger veel bent afgekeurd, dan draag je dat altijd nog met je mee en roep je de afkeuring vaak weer over je af.

Jezelf zijn wat is dat?

In mijn ogen is jezelf zijn dat je grenzen durft te stellen. Dat je dat wat er in je leeft aan gedachten en gevoelens naar buiten durft te brengen. Jezelf zijn is dat je laat zien wie je bent in al je kleurrijkheid en waar je voor staat. Dat je ‘Jezelf zijn’ dus uit en dat je daarin je kwetsbaar durft op te stellen. Kwetsbaarheid is kracht. Het is veel gemakkelijker om je te pantseren en te verstoppen. Ja, dat verstoppen kost wel meer energie, maar toch hoef je dan niet zichtbaar te zijn. ‘Dan kan je niet afgewezen worden en dat is veilig’ zegt het ego dan. Jezelf zijn vraagt dus moed.

Loes springt eruit

Jezelf zijn

Onlangs gaf ik de intensive ‘Heel Jezelf’,  waarin we werken met het innerlijk kind en het jezelf zijn. Deze intensive maakt deel uit van de jaartraining Lifechanger Geluk. Er zijn 30 deelnemers, mannen en vrouwen. Het zijn allemaal mensen van 17 tot 67 jaar, die verlangen naar meer vreugde, geluk en innerlijke vrijheid en jezelf zijn.

We doen een oefening en de mensen worden geraakt. En één vrouw, Loes, springt eruit. Zij heeft moeite met zich te uiten en kropt emoties op. Dat is zichtbaar want haar gezicht wordt steeds roder al probeert ze krampachtig alles binnen te houden. Op een gegeven moment vindt ze de moed om aandacht te vragen en werk ik met haar. ‘Mag je jezelf zijn?’ vraag ik haar. ‘Nee’, schudt ze terwijl er een stille traan over haar wangen rolt. ‘Mag je kiezen voor jezelf?’ vraag ik haar. Weer schudt ze ‘Nee’.

Zij is zo geprogrammeerd

Het is niet voor niets dat ze zo reageert want zo is zij geprogrammeerd. Zij heeft ooit in haar jeugd veel afkeuring gehad en daar heeft zij zich tegen moeten pantseren. Ze kon toen niet meer laten zien wat er in haar leefde en durfde haar emoties niet meer te tonen. Zo is ze begonnen met zich in te houden. ‘Jezelf zijn’ was er voor haar niet meer bij. Ze zette als het ware een masker op en verstopte zich daarachter. Sinds die tijd was ze voornamelijk bezig met haar buitenwereld in plaats van haar binnenwereld. Wat verwacht de ander van mij en hoe kan ik daar aan voldoen… dat was zo haar overleving. Vaak kreeg ze de deksel op haar neus, want de afkeuring die ze ooit had ervaren zat nog in haar systeem. Daardoor was het eigenlijk nooit goed genoeg wat ze deed en deed ze nog meer haar best om lief gevonden te worden.

Het is niet zomaar dat je doet wat je doet!

Jezelf zijn is niet altijd even gemakkelijk

Natuurlijk kan je vanuit je hoofd wel bedenken dat je grenzen mag stellen en dat je jezelf mag zijn. Toch, als je een programmering meedraagt waarbij ‘Jezelf zijn’ vroeger niet mocht, dan wint die programmering en leef je van daaruit. Ons leven wordt namelijk voor 95 % vanuit dat onderbewuste domein geregeerd.

Weet dat alles wat je vandaag de dag doet, niet zomaar is. Als ‘Jezelf zijn’ een mooie droom lijkt, is daar een reden voor. Als je moeite hebt met grenzen dan is dat niet voor niets. Als je moeite hebt om je emoties te uiten, dan is daar ooit een oorzaak voor geweest. Al ben je die oorzaak misschien vergeten en is die afgezakt naar het domein van je onderbewustzijn.

Je patronen zitten in je lichaam en in essentie vertelt je lichaam het verhaal van je verleden en met name van je jeugd.

Het zijn die triggers…

Soms doen we dingen die niet handig zijn. Zeggen we iets waarvan je je later afvraagt ‘hoe kon ik dat nu toch zo zeggen?’. Dat komt omdat er op dat moment een trigger was, die naar dat onderbewuste domein ging. Heb dus compassie met jezelf als je weer eens ‘Jezelf zijn’ niet durft te leven en vergeef jezelf.

Ik heb Loes uitgedaagd om geluid te maken en in het begin ging dat mondjesmaat en heel moeizaam. Ik prikkelde haar nog wat meer en toen barstte ze los. Een intense schreeuw denderde de zaal in. Jaren van opgekropte spanning en verdriet kwamen eruit. Wat een kracht en wat een bevrijding was dat.

Weer vroeg ik haar daarna: ‘Mag jij jezelf zijn?’ ‘Ja’ knikte zij eindelijk met een blij gezicht. ‘Mag je grenzen stellen?’ Nu kon ze volmondig ‘Ja’ zeggen. Haar ogen spraken boekdelen. Dat was niet meer dezelfde vrouw die ik eerder die dag zag.

Ik weet dat dit het begin van een heel nieuw leven voor haar zal zijn, waarin ze veel duidelijker zal kiezen voor zichzelf. Dat ze haar ‘Nee’ zal gaan geven waardoor ze veel authentieker zal zijn. Juist hierdoor zal ze nieuwe mensen aantrekken die ook het motto van ‘Jezelf Zijn’ leven.  Die haar gaan waarderen om wie zij werkelijk is. Het masker voorbij.

Ik laat mijzelf zien in de onderstaande video.

Met een scheef bekkie, onopgemaakt en gekke haren. Dit is wie ik ben. Ik hoop dat jezelf zijn voor jou ook steeds gemakkelijker wordt. Dan ben je namelijk ècht en dat is echt perfect!

Hierbij 5 tips die je kunnen helpen met ‘Jezelf zijn’

  1. Besef dat je te alle tijde recht van spreken hebt.
  2. Stop simpelweg met het pleasen van anderen.
  3. Als iemand iets aan je vraagt: Kijk eerst naar binnen en vraag je af of jij dat wel wilt!
  4. Kan je niet gelijk een antwoord geven… vraag even bedenktijd.
  5. Als je je niet gelijk kunt uiten, keur jezelf dan juist goed en stem ermee in dat jezelf zijn niet altijd gemakkelijk is.
    Het bijzondere is, dat je juist daardoor vaak veel makkelijker je kunt uiten.

‘This is me’ the greates showman

Op jouw ‘Jezelf zijn’,

Mahatma

Doe mee met de online training van loslaten, dan word je als vanzelf meer jezelf.

Jezelf zijn door loslaten

 

P.S. Ook een event kan je helpen met het ‘Jezelf Zijn’. Kijk hier voor meer informatie.

P.P.S. Het boek ‘Op weg naar Verbinding’ kan je ook verder brengen met het jezelf zijn.

P.P.P.S. Lees hier meer over grenzen

P.P.P.P.S. Lees hier wat Ruben Nicolai zegt over Jezelf zijn.