Beperkende gedachten, daar kan je last van hebben…
Angst
Mahatma Revier
Angst
03/03/2016
3 min
38

Beperkende gedachten, daar kan je last van hebben...

03/03/2016
3 min
38

Beperkende gedachten, die kunnen je behoorlijk in de weg zitten. Ze zijn als een soort mantra, die je continu en keer op keer herhaalt. En daar knap je allerminst van op. Weg dus, met die beperkende gedachten! Hoe? Dat leggen we je graag uit.

Dit zijn beperkende gedachten

Hoe ontstaan beperkende gedachten eigenlijk en hoe herken je ze? Je hebt ooit iets vervelends meegemaakt; je bent bijvoorbeeld gepest, bruut ontslagen of je hebt een black-out gehad tijdens een presentatie. Auw, pijnlijk dus. Daar heb je een gevoel, emotie en gedachten aan gekoppeld en die zijn niet positief. Er is een neurologische verbinding in je hersenen ontstaan, waardoor je de gedachten als waarheid hebt bestempeld. Iedere keer als je een soort vergelijkbare situatie meemaakt, komen deze oude gedachten terug en beperken ze je om vrij en instinctief te handelen. Juist ja, beperkende gedachten dus.

Beperkende gedachten; een aantal voorbeelden:

  • Ik kan het niet
  • Ik ben niet goed genoeg
  • Er is niet genoeg voor mij
  • Ik moet altijd presteren

Het zijn slechts gedachten…

Beperkende gedachten zijn gedachten die jou in de weg zitten om iets te doen. Ze sturen jouw gedrag in een andere richting dan je normaal zou doen, als je vrij en blij in het leven staat, zonder oordeel. We hebben allemaal weleens beperkende gedachten, maar de vraag is: wat doe je ermee? De één laat zich tegenhouden, terwijl de ander ervoor kiest om deze beperkende gedachten te pareren.

En weet je wat de ellende is als je die beperkende gedachten de baas laat zijn? Ze worden vaak nog bevestigd ook! Je voelt je niet vrij in je gedrag en werkt daardoor de uitkomst in de hand, met “zie je nou wel” als resultaat. Opnieuw loopt je zelfvertrouwen een deuk op, waardoor je ook de volgende keer weer toegeeft aan je beperkende gedachtenDe medespelers in jouw leven gebruik je als pionnen die ingezet worden om de desbetreffende beperkende gedachte te bevestigen. Een buurvrouw kijkt boos naar je en jij denkt: ‘Ik ben niet goed genoeg, het ligt aan mij’. Zij was er die ochtend achter gekomen dat haar man met een andere buurvrouw aan het rollebollen was geweest en haar boos kijken had dus niets met jou te maken.

Of je gaat op stap met je zus en die krijgt alle aandacht. ‘Zie je wel’ denk je ‘zij is veel beter dan ik’. Je ziet niet meer hoe goed jij bent en jij laat jezelf helemaal in het niets verdwijnen. Misschien kijkt die zus wel tegen jou op en is ze helemaal niet gelukkig met zichzelf, maar durft ze dat aan niemand te vertellen. Die zus is dus niet per definitie beter, maar waar jij je aandacht op richt, wordt groter. Dan zie je alleen nog maar alle goede dingen die zij doet of heeft.

Zo word je jouw gedachten weer de baas

Door naar onze beperkende gedachten te luisteren, creëren we onze ellende dus eigenlijk zelf. Een pijnlijke constatering, vind je ook niet? Het goede nieuws is echter: iets wat we onszelf hebben aangeleerd, kunnen we ook weer afleren. Er is dus hoop! En vergeet ook niet: het hebben van beperkende gedachten is heel menselijk.

7 magische tips om beperkende gedachten te veranderen

  1. Leer herkennen wanneer je gevangen zit in een beperkende gedachte.
  2. Focus op je lichaam en voel de gedachte in je lichaam; waar drukt het, steekt het of geeft het een ander gevoel?
  3. Verwelkom dit gevoel met al je aandacht en stop met vechten tegen je gedachte.
  4. Ervaar wat er in je lichaam verandert.
  5. Vergeef je medespeler die even op het knopje van het oud zeer drukte.
  6. Bedank die medespeler voor het bevestigen van die beperkende gedachte, waardoor je deze kon transformeren.

En de meest belangrijke tip van allemaal:

      7. Kies er bewust voor die beperkende gedachten van nu af aan niet meer te willen geloven en maak een nieuwe mantra waar je hart een sprongetje van maakt!

Je zult gaan ontdekken dat je medespelers in jouw leven je dan anders gaan benaderen. De buurvrouw komt bij jou uithuilen en je zus vertelt je eindelijk hoe ze altijd naar jou heeft opgekeken.

Van welke beperkende gedachten heb jij last? Laat het mij weten met een berichtje onder dit artikel. Door je beperkende gedachten alleen al te benoemen, verliezen ze al hun grip. Je zult ook merken dat je niet de enige bent en daarmee inspireer je ook anderen. Zo hebben jouw beperkende gedachten ook nog nut!

Deel deze wijsheid ook met je vrienden en social media.

Op jouw fijne mantra’s,

Mahatma

PS: Wil je jouw beperkende gedachten ook veranderen in fijne mantra’s? Kijk dan eens in onze agenda en woon een event bij. Dan kun je ervaren hoe snel je beperkende gedachten kunt veranderen.

Reacties
Categorieën