Beperkende gedachten, daar kan je last van hebben...
03 maart 2016 
in Angst

Beperkende gedachten, daar kan je last van hebben...

Beperkende gedachten, die kunnen je behoorlijk in de weg zitten. Ze zijn als een soort mantra, die je continu en keer op keer herhaalt. En daar knap je allerminst van op. Weg dus, met die beperkende gedachten! Hoe? Dat leggen we je graag uit.

Dit zijn beperkende gedachten

Hoe ontstaan beperkende gedachten eigenlijk en hoe herken je ze? Je hebt ooit iets vervelends meegemaakt; je bent bijvoorbeeld gepest, bruut ontslagen of je hebt een black-out gehad tijdens een presentatie. Auw, pijnlijk dus. Daar heb je een gevoel, emotie en gedachten aan gekoppeld en die zijn niet positief. Er is een neurologische verbinding in je hersenen ontstaan, waardoor je de gedachten als waarheid hebt bestempeld. Iedere keer als je een soort vergelijkbare situatie meemaakt, komen deze oude gedachten terug en beperken ze je om vrij en instinctief te handelen. Juist ja, beperkende gedachten dus.

Beperkende gedachten; een aantal voorbeelden:

  • Ik kan het niet
  • Ik ben niet goed genoeg
  • Er is niet genoeg voor mij
  • Ik moet altijd presteren

Het zijn slechts gedachten…

Beperkende gedachten zijn gedachten die jou in de weg zitten om iets te doen. Ze sturen jouw gedrag in een andere richting dan je normaal zou doen, als je vrij en blij in het leven staat, zonder oordeel. We hebben allemaal weleens beperkende gedachten, maar de vraag is: wat doe je ermee? De één laat zich tegenhouden, terwijl de ander ervoor kiest om deze beperkende gedachten te pareren.

En weet je wat de ellende is als je die beperkende gedachten de baas laat zijn? Ze worden vaak nog bevestigd ook! Je voelt je niet vrij in je gedrag en werkt daardoor de uitkomst in de hand, met “zie je nou wel” als resultaat. Opnieuw loopt je zelfvertrouwen een deuk op, waardoor je ook de volgende keer weer toegeeft aan je beperkende gedachtenDe medespelers in jouw leven gebruik je als pionnen die ingezet worden om de desbetreffende beperkende gedachte te bevestigen. Een buurvrouw kijkt boos naar je en jij denkt: ‘Ik ben niet goed genoeg, het ligt aan mij’. Zij was er die ochtend achter gekomen dat haar man met een andere buurvrouw aan het rollebollen was geweest en haar boos kijken had dus niets met jou te maken.

Of je gaat op stap met je zus en die krijgt alle aandacht. ‘Zie je wel’ denk je ‘zij is veel beter dan ik’. Je ziet niet meer hoe goed jij bent en jij laat jezelf helemaal in het niets verdwijnen. Misschien kijkt die zus wel tegen jou op en is ze helemaal niet gelukkig met zichzelf, maar durft ze dat aan niemand te vertellen. Die zus is dus niet per definitie beter, maar waar jij je aandacht op richt, wordt groter. Dan zie je alleen nog maar alle goede dingen die zij doet of heeft.

Zo word je jouw gedachten weer de baas

Door naar onze beperkende gedachten te luisteren, creëren we onze ellende dus eigenlijk zelf. Een pijnlijke constatering, vind je ook niet? Het goede nieuws is echter: iets wat we onszelf hebben aangeleerd, kunnen we ook weer afleren. Er is dus hoop! En vergeet ook niet: het hebben van beperkende gedachten is heel menselijk.

7 magische tips om beperkende gedachten te veranderen

  1. Leer herkennen wanneer je gevangen zit in een beperkende gedachte.
  2. Focus op je lichaam en voel de gedachte in je lichaam; waar drukt het, steekt het of geeft het een ander gevoel?
  3. Verwelkom dit gevoel met al je aandacht en stop met vechten tegen je gedachte.
  4. Ervaar wat er in je lichaam verandert.
  5. Vergeef je medespeler die even op het knopje van het oud zeer drukte.
  6. Bedank die medespeler voor het bevestigen van die beperkende gedachte, waardoor je deze kon transformeren.

En de meest belangrijke tip van allemaal:

      7. Kies er bewust voor die beperkende gedachten van nu af aan niet meer te willen geloven en maak een nieuwe mantra waar je hart een sprongetje van maakt!

Je zult gaan ontdekken dat je medespelers in jouw leven je dan anders gaan benaderen. De buurvrouw komt bij jou uithuilen en je zus vertelt je eindelijk hoe ze altijd naar jou heeft opgekeken.

Van welke beperkende gedachten heb jij last? Laat het mij weten met een berichtje onder dit artikel. Door je beperkende gedachten alleen al te benoemen, verliezen ze al hun grip. Je zult ook merken dat je niet de enige bent en daarmee inspireer je ook anderen. Zo hebben jouw beperkende gedachten ook nog nut!

Deel deze wijsheid ook met je vrienden en social media.

Op jouw fijne mantra’s,

Mahatma

PS: Wil je jouw beperkende gedachten ook veranderen in fijne mantra’s? Kijk dan eens in onze agenda en woon een event bij. Dan kun je ervaren hoe snel je beperkende gedachten kunt veranderen.

Over de schrijver
Ann
Door

Ann

op 03 Mar 2016

Duidelijk artikel :-) Ik heb geleerd dat mijn brein een archief heeft. Ik heb alle negatieve overtuigingen vervangen voor positieve. Het was hard werken maar het kan inderdaad. Nu zet ik mijzelf neer met kracht.......en deel dat met anderen. Veel groetjes, Ann Kooijman

Mahatma Revier
Door

Mahatma Revier

op 04 Mar 2016

Prachtig om te lezen Ann!

wkloosterhuis
Door

wkloosterhuis

op 10 Mar 2016

ja, je kan een zuster hebben, die aan jou vraagt; kijk jij tegen mij op?? Ik zeg nee, want ik kijk tegen niemand op......ik denk dan ik zit aan de goed kant van de lijn.....

Mahatma Revier
Door

Mahatma Revier

op 10 Mar 2016

Yep, top. Zie jezelf, dan zit je aan de goede kant :-).

spicygaya
Door

spicygaya

op 03 Mar 2016

Positieve gedachten leveren vrede op. Terug gaan naar de in-en-uit ademing ook!

Mahatma Revier
Door

Mahatma Revier

op 04 Mar 2016

De in- en uitademing brengen je in ieder geval helemaal bij je gevoel, in je lijf. Hierdoor kun je verwelkomen wat er leeft in je. En dat verwelkomen levert zeker vrede op.

Marleen Kragt
Door

Marleen Kragt

op 03 Mar 2016

Het is weer prachtig hoe je dit aan ons vertelt Mahatma. Doen..yiho.

Nadine
Door

Nadine

op 03 Mar 2016

Dank je wel!

Erika
Door

Erika

op 03 Mar 2016

Ik heb de negatieve overtuiging "ik ben niet goed genoeg" Vervanging: "ik ben goed zoals ik ben"

Mahatma Revier
Door

Mahatma Revier

op 04 Mar 2016

Precies! Helemaal goed.

pieter neggers
Door

pieter neggers

op 03 Mar 2016

Wat ik denk of zeg wil toch niemand horen

Mahatma Revier
Door

Mahatma Revier

op 04 Mar 2016

Wat mooi dat je de negatieve mantra herkent Pieter!

Marleen Kragt
Door

Marleen Kragt

op 03 Mar 2016

Ik ben niet welkom. Bij niemand niet. Door met spiritcoaching in zee te zijn gegaan leer ik mezelf weer stap voor stap welkom te heten. Gewoon omdat Mahatma en mede coachers me steeds weer een gevoel van welkom zijn hebben gegeven. Fantastisch gewoon.

Mahatma Revier
Door

Mahatma Revier

op 04 Mar 2016

En wat mooi dat je jezelf steeds meer welkom heet.

Ina
Door

Ina

op 03 Mar 2016

Mijn beperkende overtuiging was dat ik mezelf afkeurde. En dat wist ik wel maar dat ik mezelf zooo erg afkeurde dat wist ik niet. Ben me ervan bewust geworden tijdens de Lifechanger training. Ik heb mijn kwekker verkocht. En dat is top! Ik durf nu steeds meer mezelf te zijn en mezelf te laten zien zoals ik ben. Ik volg gewoon mijn hart en luister naar mijn gevoel. Hierdoor ervaar ik steeds meer vrijheid en geluk! Yeahhh....... ♥ Ik heb geleerd om mezelf op de eerste plaats te zetten en het belangrijkste te vinden. En te houden van mezelf. Dit doe ik steeds meer... en meer... Ik luister regelmatig naar Self love affirmations, https://youtu.be/k-mUQ4D6TgI Ik voel me steeds meer verbonden met het Universum en ga steeds meer mijn dromen leven. En luister regelmatig hiernaar, https://youtu.be/5HUOozElHdk The Law of Attraction is coming for me!!! Yeahhh.......

Mahatma
Door

Mahatma

op 03 Mar 2016

Wat heerlijk om te lezen Ina. Als iedereen haar of zijn kwekker zou verkopen zou dit een andere wereld zijn. Yihaaa Mahatma

Grace
Door

Grace

op 04 Mar 2016

O, ik heb zo heerlijk gelachen om die verkochte kwekker! Ik denk dat niemand de mijne wil hebben. Ik laat hem vrij. Dank jullie wel lieve mensen!

Mahatma Revier
Door

Mahatma Revier

op 08 Mar 2016

Geweldig om jouw bericht weer te lezen, Grace. Lachen en helemaal super :-).

Marjon
Door

Marjon

op 25 Mar 2016

En de herkenning van je kwekker is vast een heerlijk gevoel :-)

Ina
Door

Ina

op 25 Mar 2016

Klopt helemaal Marjon. Herken hem nu super goed en maak gelijk een andere keuze. En het vreemde is dat ik hem echt bijna niet meer "hoor"!

Bea Soesman
Door

Bea Soesman

op 04 Mar 2016

Elke beperkende en nare gedachte over mezelf. Ik laat het los! Alles wat me niet zint. Ik laat het los! Dat is allemaal ego. Ik pak mijn ego in het nekvel en stuur hem op een driewielertje weg. Ik laat mezelf zien en accepteer mezelf zoals ik ben met al mijn fouten en beperkingen.

Mahatma Revier
Door

Mahatma Revier

op 08 Mar 2016

Heerlijk om te lezen Bea. Haha, ik zag het helemaal voor mij. Dat zal vrijheid geven.

Wilma
Door

Wilma

op 09 Mar 2016

Er is mij in mijn vroege jeugd, door mijn ouders vaak gezegd dat ik er niet had moeten zijn, waardoor ik mezelf veel tekort heb gedaan Nu ik 52 jaar ben weet ik dat er wel mag zijn Het was een lange, moeilijke weg met de nodige ups en downs

Mahatma Revier
Door

Mahatma Revier

op 10 Mar 2016

Respect Wilma, fijn dat je er bent :-)!

Filoutje
Door

Filoutje

op 09 Mar 2016

Ik ben er me heel erg van bewust dat negatieve gedachten ook negatieve gevoelens kunnen teweegbrengen en pijn kan veroorzaken in het lichaam, maar ik heb er OOK ervaring mee dat het echt wel NIET helpt hoor wanneer je elke dag een positieve mantra opzegt. Ik heb dit met de volste overtuiging bijna een jaar volgehouden maar NIETS veranderde, integendeel, er zijn nog méér negatieve dingen op m'n pad gekomen!!! Ik geloof er dus helemaal niet meer in!!!!

Mahatma Revier
Door

Mahatma Revier

op 10 Mar 2016

Beste Filoutje, Als er op een dieper niveau oud zeer in je zit, dan hebben positieve mantra's inderdaad geen enkele zin. Ik snap dus dat je er niet meer in gelooft. Waar het er bij jou om gaat is dat je durft te gaan voelen wat er in je leeft. Echt fysiek je gevoel gaan voelen. Dat werkt transformerend en daarna kunnen nieuwe mantra's zeker gaan werken voor je. https://shop.spirit-coaching.nl/product-categorie/events/ Een event kan je hierbij helpen. Warme groet, Mahatma

mer
Door

mer

op 10 Mar 2016

Ik heb vaak de negatieve gedachten van het niet meer vertrouwen van mensen het eeuwige wantrouwen naar vooral dichte relaties gezien. Van oud zeer ik probeer er vaak positief mij om te gaan maar zo nu en dan krijg ik een terug val en valt alles weer wat in het niets

Mahatma Revier
san
Door

san

op 11 Mar 2016

Binnenkort ga ik weer op voor mijn rijbewijs en ik geloof met elke vezel van mijn liif en in elke gevoel van mijn wezen in mijn eigen rijvaardigheid. ..het roze papier Is er ook voor mij.

Marjon
Door

Marjon

op 11 Mar 2016

En voel maar hoe het voelt dit roze papiertje in je zak te hebben. Dat versterkt het. Je zet het daarmee nog meer neer.

Jo
Door

Jo

op 12 Mar 2016

Ik heb de overtuigende gedachte dat mijn leven niks voorstelt omdat ik chronisch vermoeid ben en veel dingen niet kan doen, terwijl anderen verder met hun leven gaan; voelt het voor mij dat ik niet meer meetel.

Mahatma Revier
Door

Mahatma Revier

op 13 Mar 2016

Hallo Jo, Kijk eens of je jezelf nu goed kan keuren in jouw situatie. Ik heb zelf 15 jaar ME gehad, en was 15 jaar volledig afgekeurd. Jouw situatie hoeft dus niet zo te blijven. Ik ben toen begonnen met mijzelf te ontwikkelen en hier sta ik nu. Meld je aan op de nieuwsbrief en bekijk in ieder geval alle video's die ik op de site heb staan en lees ook de diverse items onder inspiratie, dat kan je zoveel verder helpen. Het mooiste is als je een event kan meemaken, daardoor ga je stappen zetten. Jouw leven kan veranderen, ik spreek uit ervaring. Warme groet, Mahatma

Regina
Door

Regina

op 26 Apr 2016

Ik ben niet goed genoeg. Dit heeft betrekking tot alles. Liefde, werk en familie. Ik stel toch altijd iedereen teleur.

Mahatma Revier
Door

Mahatma Revier

op 27 Apr 2016

Ga maar zien dat dit een overtuiging is, oftewel niet meer dan een gedachte. Dat hoeft dus helemaal niet persé zo te zijn. Ik zou het gaan onderzoeken...

Ellen
Door

Ellen

op 08 Sep 2018

Ben al even aan het lezen over beperkende gedachten, maar wat houdt mij tegen? De zin altijd moeten presteren trof me enorm. Dat is het. Ik ga nu denken dat het vooral ook altijd fijn en leuk moet zijn. Dankjewel voor het inzicht.

Mahatma Revier
Door

Mahatma Revier

op 10 Sep 2018

Het moet niet altijd leuk zijn lieverd, het mag wel. Als iets moet, gaat het niet lukken, daar zit geen vrijheid in. Warme groet, Mahatma

Carmen
Door

Carmen

op 30 Jul 2019

Ik heb een gevoel dat ik niet meer gehoord wordt. Dat ik soms niet meer belangrijk ben. Dat doet mij pijn. Dit heb ik sinds ik in de overgang ben.

Marjon
Door

Marjon

op 01 Aug 2019

Hallo Carmen, Die hormonen kunnen gekke dingen doen met je gedachten (ervaringsdeskundige :-)). Maar je hoeft die gedachten niet te geloven! Dus luister goed naar JEZELF en kijk wat jij nodig hebt. Wat jou goed zou kunnen helpen is de online training. Daar leer je veel over gedachtes. Kijk hier maar eens op deze pagina bij de events en de online trainingen. https://spirit-coaching.nl/agenda Warme groet voor jou

Reactie plaatsen