Relatie problemen; Wat kun je doen als je lief op al je knopjes drukt...?
06 september 2019 

Relatie problemen; Wat kun je doen als je lief op al je knopjes drukt...?

Relatie problemen

Daar staan ze dan naast mij op het podium: Mary en John, twee mooie jonge mensen die elkaar uiteindelijk hebben gevonden. De liefde van hun leven.
Mary kijkt mij met een betraand snuitje aan terwijl ze zegt: ‘Ik weet niet wat er allemaal gebeurt, maar ik hou van hem en we hebben het tegelijkertijd zo moeilijk met elkaar’.  We hebben echt relatie problemen.

Er is en was niets mis met jou!

‘Tja’, zeg ik ‘wie kent het niet dat de liefde van je leven je het bloed onder de nagels weet te halen? Dat heeft alles met je eigen programmering te maken’.
Ieder mens heeft wel eens relatie problemen en dat komt omdat we geprogrammeerd zijn met wat programmaatjes waar je niet zo blij van wordt. Er horen ook ideeën, gewoontes en overtuigingen bij, die allemaal met vroeger te maken hebben. Met dat kleine kind dat je ooit was. In wezen was er niets mis met dat kind dat jij ooit was, en toch kan het zo maar zijn dat je als kind bent gaan denken dat dat wel zo was.

Relatie ellende

Kind ervaringen zorgen voor relatie ellende

Je hebt ervaren dat jij niet deugde, of dat jij je altijd zo moest aanpassen, of dat er niet naar jou geluisterd werd. Om zo maar eens een paar overtuigingen te noemen. Die gedachtes heb je in je opgenomen toen je nog heel jong was en je hersens nog niet op volle kracht werkten. Ze zijn als het ware jouw harde groef geworden, waar je in het dagelijkse leven mee rondloopt en waarvan je je vaak niet eens bewust meer bent. Hoe bizar is dat toch dat dat op latere leeftijd voor relatie problemen kan zorgen.

Die klote groef

Zo kan het het zo maar zijn dat er op een gegeven moment een onverlaat van een lief op je pad komt, die per ongeluk iets zegt of doet wat bij jou binnen dendert in die harde groef. Je hoeft nog niet eens in de gaten te hebben dat het gebeurt. Je weet dan alleen maar dat je je opeens niet zo happy meer voelt. BAM, de relatie problemen zijn begonnen. Een oogopslag of een uitspraak die je onbewust doet denken aan je vader of moeder kan dan de trigger zijn om de sfeer hartgrondig naar de filistijnen te helpen. ‘Run Forrest Run’, brult het dan bovenin je hoofd, terwijl je je nog probeert in te houden.

Relatie problemen

Jouw blauwe plek zorgt voor relatie problemen

Die lieverd die per ongeluk zo keek of zoiets zei, is zich van geen kwaad bewust en vraagt zich af wat zij of hij nu weer verkeerd gedaan heeft waardoor er weer relatie problemen zijn. Het pijnlijke is dat hij of zij helemaal niets verkeerd deed. Er werd gewoon even op jouw blauwe plek gedrukt. Die plek die verbonden is met dat oud zeer van vroeger. Daar kan hij of zij natuurlijk niets aan doen. En toch… we kunnen ze dan wel wat aandoen. Jawel hoor, ik spreek uit ervaring, al gebeurt dat mij tegenwoordig nog maar zelden.

Dat oud zeer willen we niet voelen en het lijntje naar de oorsprong van de ellende is allang verbroken. Dus die oude pijnlijke meuk zit er wel, maar je bent het je niet meer bewust. Als iemand dan op jouw blauwe plek drukt, denk je automatisch dat het komt door die onverlaat. Zo ontstaan in wezen de meeste relatie problemen. We noemen dit ook wel projecties.

Lees hieronder de tips om zelf ook wat minder relatie problemen te krijgen.

Vijf magische tips die ervoor zorgen dat je geen relatieproblemen krijgt.

1. Adem diep in en uit

Meestal is het zo dat als je schrikt of geraakt wordt je als het ware automatisch je adem in houdt. Dat zorgt ervoor dat je wat minder voelt en op een overlevings- of oorlogsstand gaat. Zo kan je in een oude film van vroeger terecht komen waar je niet blij van wordt en ja, dat geeft relatie problemen.

2. Neem verantwoordelijkheid

Dat is schrikken hè, als ik dat zo roep. Hoeft niet hoor. Als je verantwoordelijkheid neemt voor alles wat je voelt, dan kom je daar sterker uit voort. Jij voelt het dus het is van jou. Die ander drukt alleen maar op een blauwe plek, niet meer dan dat. Dus kijk naar wat je voelt en ga van daaruit praten, in plaats van dat je die ander beschuldigt van jouw ellende.

3. Neem wat afstand

We kunnen altijd in de ellende duiken en onze geschiedenis heel echt maken, ook al is het honderd jaar oud en heeft het niets meer met NU te maken. Je kunt ook wat afstand nemen en kijken naar jezelf, waardoor je je minder verliest in die oude energie. Dan hou jij de macht in plaats van dat je je macht weggeeft aan die oude pijnlijke programmering, waar je nu zo graag van af wilt  en wat voor al die relatie problemen zorgt.

4. Stel jezelf de magische vraag

Vergeven dat je elkaar even gek maakt met die pijnlijke knopjes is belangrijk. We kunnen er eigenlijk ook niets aan doen als de ander door jou geraakt wordt. En dan komt hier op het einde één van de meest belangrijke vragen: ‘Wil je vechten of wil je vrede?’ Veel mensen zijn zo gewend te vechten dat ze daar automatisch in terecht komen. Maar jij niet hè? Jij weet dat je een keuze hebt en mocht je die even vergeten zijn, dan weet je het nu weer. Vraag je dat dus regelmatig af en buig dan het heerlijke koppie dat zo van strijd houdt af en toe. Uiteindelijk word je niet  gelukkiger door strijd en krijg je er alleen maar relatie problemen door.

5. Vergeef en geniet gewoon van het leven

Gun jezelf dat het af en toe nog niet zo wil lukken met dat begraven van die strijdbijl. Vergeef Jezelf en/of die ander. Koop een grote bos bloemen en geniet van het leven. En jawel, dat laatste is echt een keuze.

Ik gun je een heerlijke relatie met veel plezier en genieten.

Mocht je hier toch wat hulp bij kunnen gebruiken, kijk dan op onze agenda en doe mee met een masterclass of online event. Dan komt het vast wel goed.

Ook geef ik als VIP traject een relatie traject. Kijk daarvoor hier: https://spirit-coaching.nl/vip

Yihaaa Mahatma

Over de schrijver
Elisabeth Nieuwenhuisen
Door

Elisabeth Nieuwenhuisen

op 08 Feb 2024

Dit is zó herkenbaar! Hier ben ik degene die op onzichtbare knoppen drukt(e). Wist niet eens dat het bestond. Wát een schrik iedere keer als er een uitbarsting volgde op een gewone opmerking over niets. Gelukkig gaat het nu beter en snap ik e.e.a. beter.

Antoinette Revier
Door

Antoinette Revier

op 09 Feb 2024

Wat fijn dat je nu meer bewustzijn hebt waardoor je ook meer begrip kunt krijgen voor de reactie van een ander. Vergeet het niet... jij bent aan onschuldig. Je drukt alleen maar op een pijnlijk knopje dat er al heel lang zit.

Reactie plaatsen