Wat kan je doen als iemand verdrietig is…
Algemeen
Mahatma Revier
Algemeen
03/28/2017
2 min
0

Wat kan je doen als iemand verdrietig is...

03/28/2017
2 min
0

Ik loop in Barcelona in de Sagrada Familia. De Sagrada Familia is het meesterwerk van Gaudi, waar hij in 1882 mee begon. Hij heeft het helaas niet af kunnen maken, en het is nu nog niet af. Wat kan iets wat nog steeds niet af is, ongekend mooi zijn. Als je ooit naar Barcelona gaat, ga het bezoeken, want je weet niet wat je ziet.

Verdriet wil gevoeld worden

Terwijl ik daar zo in de kerk liep viel mijn blik op een oudere vrouw, die heel verdrietig keek. Mijn invulling is dat ze haar man was verloren. Haar zoon en dochter (denk ik) waren haar aan het troosten. Ze overlaadden haar met kussen. In mijn ogen kon ze nauwelijks nog ademhalen. Ergens wilde ik in het oor van die zoon fluisteren: ‘Gun haar haar verdriet.’ Wees er voor haar, maar gun haar haar verdriet, maar ik deed het niet. Ik heb te buigen voor hun weg en kan niet iedereen ‘redden’. Soms mag ik iets doen en soms ook niet. Nu mocht ik dit aanschouwen en voelen wat ik voelde.

Voelen is helen

Waarom ik dit schrijf is dat je je realiseert dat het belangrijk is dat je je verdriet mag voelen. Voelen is helen. Vaak willen we zo graag het verdriet van jezelf of van een ander wegnemen, weg poetsen. Maar dat wegnemen werkt niet. Integendeel, daardoor blijft het juist in jouw of iemand anders zijn systeem opgeslagen. Het is groots om iemand zijn verdriet te gunnen. Daarmee erken je ook die persoon zijn kracht. Zijn kracht om dat verdriet te dragen waardoor hij (of natuurlijk ook zij) het kan transformeren. Verdriet kan veranderen in puur licht, in geluk. Ik spreek uit ervaring.

Het lieve ego

We hebben echter een ingebouwd mechanisme dat ons weg wil houden van het voelen van het verdriet. Je kunt dat ook wel het ego noemen. Het ego heeft een positieve intentie maar is niet wijs, niet slim en niet up to date met informatie. Het probeert je weg te houden van verdriet, waardoor je er juist in gevangen blijft. Die energie moet namelijk toch ergens naar toe en dat sla je dan op in je lichaam, in je cellen. Je houdt oude overtuigingen, een pijnlijke mindset, in stand en loopt rond met verdriet in je lijf. Hiermee kun je heel oud worden maar nooit gelukkig. Daarvoor is het te beperkt.

Gelukkig hoef je daar ook niet oud mee te worden, want er zijn trainingen die je kunt volgen en boeken die je kunt lezen die je verder kunnen helpen. Die je bewust maken. Dus schaf het boek van ‘Ontwaken in het NU’ aan of maak eens een event mee.

Warme groet,
Mahatma

Reacties
Categorieën