Het helperssyndroom zorgt voor verdriet...
30 maart 2016 

Het helperssyndroom zorgt voor verdriet...

Het helperssyndroom is een syndroom waar je zo maar mee te kampen kan hebben. Zo ook Maarten, een doodgoeie vent met een hart van goud. Hij voelt zich geroepen om licht op aarde te verspreiden en daar is hij maar druk mee, want ja er is nogal wat ellende. Als een bezige bij rent hij van hot naar her. Een zakdoekje hier, een schouder daar en natuurlijk altijd het luisterende oor. Hij geeft en geeft en geeft van zichzelf. Dat niet alleen, hij doet zijn uiterste best en draagt ook mee met het leed van de ander.

Het helperssyndroom

Op een dag is het op. Hij kan niet meer. Uitgeput en leeg gegeven komt hij bij mij. Met een blik vol wanhoop kijkt hij mij aan. ‘Mahatma, ik geloof dat ik last heb van het helperssyndroom. Maar wat is dat helperssyndroom eigenlijk en hoe kom ik er van af? Ik ben ook zo moe. Houdt de ellende dan nooit op? Ik weet dat ik ben gekomen om het leed te verzachten hier op aarde en dat wil ik zó graag. Hoe doe jij dat dan? Heb jij geen helperssyndroom?’

Gestoei met het Helperssyndroom

Ik kijk naar hem. Daar zit hij dan, een boom van een vent. Het lijkt wel alsof hij al het leed van de wereld torst. ‘Nee lieverd, ik heb dat helperssyndroom lang geleden losgelaten, want ik kwam er achter dat dat niet werkte. Ik raakte er, net als jij nu, uitgeput van en de ander werd er eerlijk gezegd niet beter van. Ik heb wel behoorlijk gestoeid met het helperssyndroom.’

Met het helperssyndroom houd je patronen in stand

‘Stap voor stap kon ik inzien dat ik daarmee de patronen van de ander en van mijzelf in stand hield en dat dat niet echt helpen was. Mijn eigen patroon was, dat ik mij daardoor groter maakte en de ander kleiner. Dit kwam voort uit mijn jeugd, waarin ik als kind mijn moeder heb proberen te redden. Met een alcoholist als man die agressief was als hij gedronken had, had zij het zwaar. Iets in mij besloot toen dat ik haar zou redden. Dat kon natuurlijk helemaal niet, want ik was maar een kind. Zo blies ik mijn eigen ego op en maakte ik mijzelf groter dan mijn moeder. Met die opgeblazen lucht van alles en iedereen willen redden ben ik toen door het leven gegaan. Altijd denkende aan een ander, altijd de gaten proberen te dichten van een ander. Ik werd er zelf echter niet zo gelukkig van en het ergste was dat het de ander niet hielp.’

Ik ben zwak…

‘Aha zegt Maarten. Daar komt dat helperssyndroom vandaan. Nu snap ik het. Maar als ik die mensen niet meer probeer te redden wie doet het dan?’ vraagt hij aan mij. ‘Er zijn mensen die denken dat ze zwak zijn en die denken dat anderen hun ellende moeten oplossen. Dat is het andere patroon’ leg ik uit. ‘Zij hebben als kind niet genoeg liefde, aandacht en veiligheid gekregen of ze zijn altijd klein gehouden, waardoor ze dat als hun waarheid zijn gaan aannemen. Dat is natuurlijk een grote illusie. Door dat te denken blijven ze vastzitten in het klein zijn. Ieder mens heeft een kracht in zich, maar het ego houdt van klein zijn en zal zich tegen die kracht verzetten. Soms moet je werkelijk op jezelf komen te staan om je dan dwars door de pijn heen te verheffen. Groter worden dan je denkt te kunnen zijn. Dat maakt iemand sterk en oneindig krachtig.

Die twee patronen houden elkaar dus zo in stand. Het is een evenwicht waar niemand blij van wordt.’

het helperssyndroom

Een rups ontpopt zich en wordt een vlinder

Net als een rups die een vlinder wordt

‘Net als een rups die zichzelf ontpopt om te kunnen vliegen, moeten wij mensen dat af en toe ook doen. Het moment dat je een rups bij dit proces wilt helpen, ontneem je hem zijn kracht en ontwikkelen de vleugels zich niet sterk genoeg, waardoor de vlinder uiteindelijk niet kan vliegen.
Om dus bij iemand aanwezig te zijn met een hart vol liefde en vol overgave, zonder iets te doen, vraagt moed en is het grootste geschenk dat je iemand kunt geven. Jij ziet die ander in haar of zijn kracht, terwijl die persoon dat zelf nog niet eens kan zien.

Dat is jouw licht laten stralen. Dat is het helperssyndroom voorbij.’

Ik hoef die pijn niet over te nemen?

Maarten kijkt mij intens aan. ‘Ik hoef dus niets te doen, ik hoef die pijn niet over te nemen?’ vraagt hij nog een keer ten overvloede. ‘Nee Maarten, laat dat helperssyndroom nu maar lekker los. Het is gewoon tijd om te genieten. Dat is ook jouw licht laten stralen.’
‘Genieten’, zegt hij peinzend. ‘Kan het leven zo simpel zijn en vervul ik dan mijn missie wel?’ ‘Als jij vanuit je hart leeft en kunt genieten van hetgeen je doet, dan is dat je licht laten schijnen. Het is eigenlijk zo simpel’ zeg ik.

De trilling van geluk

‘Als mensen dan bij jou in de buurt zijn, dan worden ze als vanzelf al blijer doordat ze jouw trilling ervaren. Dat is de trilling van genieten, van geluk. Als jij op de trilling van de ellende van de ander gaat zitten, dan word jij er verdrietig en ellendig van en je ontneemt de ander de kans om te groeien. Dus ja, zo simpel is het.’

Maarten ademt diep in en uit en langzaam verschijnt er een lach op zijn gezicht dat eerder nog zo troosteloos keek. ‘Oké dan’ zegt hij. ‘Genieten kan ik wel, daar ga ik voor. Het leven is een feest en ik ga nu zelf de slingers ophangen. Dank je wel Mahatma, zo kan ik weer verder’ zegt hij en vertrekt dan opgelucht.

‘Zo is het’ denk ik bij mijzelf en ontspannen ga ik verder met mijn dag.

Ik gun jou dat jouw leven een feestje mag zijn en dat jij zelf je slingers ophangt.

Op jouw genieten,

Mahatma

Als het tijd voor jou is om jouw leven te veranderen, kijk dan eens  bij dit event. Dat kan je leven in een snel tempo verlichten.

Over de schrijver
Willem
Door

Willem

op 30 Mar 2016

Wat een verhelderend stuk over het helperssyndroom! Ik dacht dat mentale problemen alleen in een langdurig en moeizaam proces op te lossen waren maar jij maakt het probleem en de oplossing zo helder dat ik er helemaal blij van word en het helemaal zie zitten om dit probleem nu snel achter me te laten! Dank je wel Mahatma! Liefs Willem

Marianne
Door

Marianne

op 30 Mar 2016

Heel herkenbaar, eerst moet je ervaren hoe weinig het je oplevert en hoe uitgeput je raakt, dan komt er herstel, herstel voor jezelf en kun je er gewoon zijn...

Mahatma Revier
Door

Mahatma Revier

op 31 Mar 2016

Mooi, ja van het helperssyndroom kan je echt moe worden :-). Fijn dat je daar al achter bent gekomen.

Ina
Door

Ina

op 30 Mar 2016

Mooi woorden lieve Mahatma. Ik had ook het helperssyndroom en was me er tot voor kort niet eens van bewust, dat dit zo'n negatieve invloed had op mijn leven. Dat ik hierdoor dag in, dag uit hetzelfde patroon leefde. Nu herken ik het en kan ik er beter mee omgaan. En toch wil ik anderen graag helpen en doe dat ook als het goed voelt. En ja, ik laat soms nog over mijn grenzen gaan en dat vind ik ok op dat moment. Ik krijg er dan later ook geen vervelend gevoel van omdat ik zelf die keuze heb gemaakt. Ik volg mijn gevoel en mijn hart en dat klopt altijd! ♥

Mahatma Revier
Door

Mahatma Revier

op 31 Mar 2016

Prachtig Ina, durf in contact met je hart te blijven. Het hart liegt nooit!

Angel
Door

Angel

op 31 Mar 2016

Dank je wel. Ik heb een vraag naar aanleiding van dit stuk tekst: "Jij ziet die ander in haar of zijn kracht, terwijl die persoon dat zelf nog niet eens kan zien" Hoe ga je hier mee om als 'die ander' zo gefrustreerd is dat anderen het zien maar hij/zij zelf niet?

Mahatma Revier
Door

Mahatma Revier

op 01 Apr 2016

Gun die ander de frustratie. Hij of zij zal zelf de stappen moeten zetten om het zelf te ontdekken. Gun de ander haar of zijn proces, dat is het aller belangrijkste.

gerd
Door

gerd

op 31 Mar 2016

eigenlijk is het antwoord zo eenvoudig als het groot is. Je moet er maar op komen. Eerlijk zijn met jezelf, veel gevraagd soms en toch op den duur lucht het veel op

Stefanie
Door

Stefanie

op 01 Apr 2016

Zo erg waar. Ben blij dat ik ervan af ben. Gezonde afstand is de boodschap denk ik . Groeten Stefanie

Adri
Door

Adri

op 22 Aug 2016

Wat een geweldig goed stuk!!! Nooit zo bekeken maar helemaal gelijk in.

Mahatma Revier
Door

Mahatma Revier

op 22 Aug 2016

Heel fijn om te lezen Adri, Dank je wel :-). Mahatma

Mariska
Door

Mariska

op 22 Aug 2016

Ik dacht dat ik het helperssyndroom al losgelaten had, maar ik kom er door het lezen van dit blog (en alle reacties daarop) achter dat dat nog niet helemaal het geval is. Dus ik mag gaan genieten van de mensen in mijn omgeving (vooral de nieuwe mensen die ik nu leer kennen) en ik hoef ze niet meer te helpen. Wat een verademing!

Mahatma Revier
Door

Mahatma Revier

op 23 Aug 2016

Super Mariska, dat gaat je veel brengen. Gefeliciteerd. Warme groet, Mahatma

Rob
Door

Rob

op 01 Apr 2017

Zeer herkenbaar , beide varianten , fijn om te lezen dat ik hier inmiddels van los ben gekomen en al doe wat je beschrijft , Mahatma . Ik hoop dat nog meer mensen dit blog lezen en zich realiseren dat ze het helperssyndroom in zich dragen en het nu kunnen gaan loslaten en meer gaan genieten .

Mahatma Revier
Door

Mahatma Revier

op 02 Apr 2017

Fijn dat jij het al hebt losgelaten Rob. Warme groet, Mahatma

Reactie plaatsen