Innerlijke vrijheid is je geboorterecht
29 juni 2016 

Innerlijke vrijheid is je geboorterecht

Innerlijke vrijheid is in mijn ogen het belangrijkste wat je in je leven kunt verkrijgen.

Innerlijke vrijheid ervaar je als:

je danst wanneer je wilt dansen
je zingt wanneer je wilt zingen
en je je uitspreekt wanneer je wat te zeggen hebt.

Je kent en leeft jouw kwaliteiten. Je viert het leven in al zijn kleur en vol verve. Zo zou het moeten zijn en misschien geldt dat ook voor jou. Toch is dit voor veel mensen niet zo. Ze worden geleefd door angsten, onzekerheden, eenzaamheid en/of afgeslotenheid. Dat is jammer, want je bent gekomen om te leven vanuit je tenen en te lachen totdat je er bijna van in je broek plast. Gewoon om een feestje van je leven te maken.

‘Het privilege van het leven is te worden wie je echt bent’.
C.G. Jung

Innerlijke vrijheid leeft nog niet zo in hem…

Ricardo komt bij mij in een seminar. Zuchtend zegt hij: ‘Ik weet het niet hoor, of ik mijzelf wel zo durf te laten zien’. Hij is een stevige man van ongeveer 35 jaar. Echt gelukkig ziet hij er niet uit. ‘Wat speelt er bij je?’ vraag ik hem. ‘Ik heb moeite om mij te uiten en durf niet zo zichtbaar te zijn’ zegt hij. Het is duidelijk nog niet zijn levensmotto.

Misschien herken je wat in hem. Onbewust loop je dan rond met het idee dat je niet goed bent zoals je bent en dat je niet jezelf mag zijn. Eigenlijk loop je altijd op je tenen je best te doen om maar aardig gevonden te worden.

Leny stoeit met angsten

Of Leny die stoeit met angsten. Ze weet niet waar ze vandaan komen en de angsten belemmeren haar te genieten van het leven zoals ze eigenlijk wil. Ze heeft ze natuurlijk niet voor niets, al lijkt dat in haar ogen wel zo.

Ooit is er iets gebeurd, wat heftig was en niet volledig verwerkt. Die energie en weerstand tegen dat gebeurde vormde zich om in angsten, die zich op allerlei manieren manifesteren. Zo ontstaan pleinvrees, smetvrees, straatvrees en zo kan je nog wel even doorgaan.

Door de lifechanger die Leny nu volgt, is ze inmiddels stapje voor stapje dat wat ooit onverwerkbaar was aan het verwerken. Het is geen rechte weg omhoog, maar eentje met bochten, dalen en toppen. Een weg die haar brengt naar innerlijke vrijheid. Met meer acceptatie van zichzelf en meer acceptatie met het leven en zeker met meer genieten.

Het eeuwige pleasegedrag

De angsten hebben mij nooit kunnen beheersen, maar vanuit mijn eigen verleden ken ik wel het please gedrag. Het eeuwige aanpassen. Wat heb ik hier vroeger mee gestreden. De afkeuring naar mijzelf, de angst voor afkeuring van anderen. Innerlijk vrij zijn kende ik niet en het leven was niet leuk.

Ik dacht gewoon dat ik niet goed was zoals ik was. Na alle afwijzingen vanuit mijn jeugd wist ik dat wel zeker. Ik deugde niet. Tijdens de vele opleidingen die ik volgde, veranderde er iets in mij. Ik liet elke keer weer een pijnlijke gedachte los of ik nam een besluit om ergens mee te stoppen en zo verkreeg ik stap voor stap meer innerlijke vrijheid.

Innerlijke vrijheid

ons geboorterecht

Met een kindgedachte ga je door het leven…

Het was natuurlijk ook onzin. Als kind maak je dingen mee en dan ga je de rest van je leven met zo’n kind gedachte door het leven en denk je dat dat de waarheid is over jou. Dat is gewoon niet handig. Dus ooit dacht ik dat ik niet goed genoeg was, het was totale onzin.
Mijn vader die mij dat ooit wijs had gemaakt wist niet beter. Zijn mind was verwrongen door de pijnlijke ervaringen die hij ooit had meegemaakt. De kinderen op de lagere school die mij vijf jaar hebben geterroriseerd wisten ook niet beter. Zij handelden allemaal van uit hun eigen pijn en onmacht.

Het zei dus niets over mij! Inmiddels weet ik gelukkig wel beter en leef ik mijn vrijheid en geniet ik het leven. Jawel, je hoeft niet oud te worden met een pijnlijke mindset. Alles kan je veranderen.

Het kan zijn dat je door je leven hobbelt zonder dat je je bewust bent door welke gedachte je beheerst wordt. In dat geval geeft het leven zelf dan de clues. Als je elke keer weer in hetzelfde terecht komt, dan is dat natuurlijk niet toevallig. Daar ligt dan zo’n fnuikige overtuiging onder. Het moment dat je dat helder krijgt, dan kan je die gaan doorprikken.

Zo simpel kan het zijn…

Je prikt zo’n illusie door, door te stoppen met het geloven van wat jou ooit is wijsgemaakt. Of je gaat voelen wat er gevoeld wil worden. Je mind houdt daar niet zo van, maar daar ligt wel een sleutel.

In essentie gaat het erom dat je stopt om je eigen mind te geloven die je allerlei onzin over jezelf vertelt en dat je gaat onderzoeken naar wat echte waarheid is. Dat is wat het je kan geven.

Ook met angsten werkt dat zo, angst is niet meer dan energie. De straat is niet gevaarlijk, maar er is een energie die gevoeld wil worden. De angsten belemmeren je te leven. Je leeft je beperking en controle. ‘Zo kan er niets gebeuren’ zegt de onbewuste mind.
Onzin natuurlijk, want je bent niet meer dezelfde die je vroeger was en het gevaar van vroeger is er niet meer. Het leeft alleen nog in jou.

Met welke kindgedachte ga jij door het leven die…

 oude kind-delen

Oude kind-delen

Ik ben benieuwd, met welke kindgedachte jij door het leven gaat die gewoon onzin is. Ik nodig je uit om echt even naar binnen te gaan en jezelf daarop te onderzoeken. Misschien vraagt het even wat aandacht. So what, het kan je zoveel geven als je dat helder krijgt.

Hieronder geef ik je nog wat vragen om eens op te kauwen. Dat kauwen kan je helpen om meer innerlijke vrijheid te verkrijgen en te komen waardoor je dan nieuwe beslissingen kunt maken.

Even kauwen

  1. Stoei je met angsten? Wat is er zo heftig in jouw leven en wil verwerkt worden?
  2. Stoei je met jezelf zijn? Kijk eens naar van wie jij de goedkeuring nog wilt hebben?
  3. Wat heb je daar voor over?
  4. Bij wie pas je je aan?
  5. Waar ben je dan bang voor?

Zo, dat is echt kauwwerk. Als je je deze vragen heel serieus stelt, dan kan het meer en meer je onderbewustzijn binnen komen. Dan is het verkrijgen van innerlijke vrijheid al veel dichterbij. Je handelt namelijk voor 95% vanuit die informatie die daar opgeslagen ligt. Als je vanuit je onderbewustzijn nieuwe beslissingen kunt nemen verandert dat je hele leven en ga je meer en meer leven vanuit je vrijheid.

Als Nelson Mandela zijn innerlijke vrijheid verkreeg in een gevangenis, dan moet dat voor jou ook mogelijk zijn toch?

Ik ben benieuwd wat jouw persoonlijke mantra is en hoe jij je innerlijke vrijheid leeft. Schrijf het hieronder bij de reacties en inspireer zo ook een ander.

Verlang je zelf naar meer innerlijke vrijheid, doe dan mee met de online training: Loslaten. Dan ga je dat loslaten wat je niet meer dient.

Innerlijke vrijheid door los te laten

Loslaten

Kijk hier voor meer informatie.

Mahatma

 

 

 

 

Over de schrijver
Christina Koenders
Door

Christina Koenders

op 05 Jul 2016

Ik ben al aan het kauwen. Heb vier dagen de tijd genomen om een intuitive kuur te doen in Mondorf les Bains en krijg langzaam de balans terug uit de verwarring die er van binnen plaatsvond na het innerlijke kind event. Ik hoop dat ik de app voor de webenar kan instaleren, want Ik heb problemen met password AppelID. dank je voor alles.

Mahatma Revier
Door

Mahatma Revier

op 05 Jul 2016

Mooi Christina, eerst moet de verwarring naar boven komen om daarna een nieuwe basis te vinden in jezelf. Je bent goed bezig :-). Warme groet, Mahatma

Gijsbert Dekker
Door

Gijsbert Dekker

op 09 Jul 2016

Mijn mantra: Alles wat je zoekt buiten jezelf is al in je zelf aanwezig.

Mahatma Revier
Door

Mahatma Revier

op 11 Jul 2016

Mooi Gijsbert, dat is waarheid :-). Als je het kunt leven, dan leef je je eigen vrijheid. Voor de meeste mensen geldt dat niet zo. Het is niet altijd gemakkelijk om al je kwaliteiten in jezelf te zien. Warme groet, Mahatma

Peter
Door

Peter

op 10 Jul 2016

Dit ken ik niet zo goed. Dus dank je voor dit verhaal. Ik ga er mee aan de slag.

Mahatma Revier
Door

Mahatma Revier

op 11 Jul 2016

Gewoon even kauwen Peter, dan leer je stap voor stap meer vrij te zijn. Lees ook mijn andere blogs, die kunnen je ook verder helpen. Warme groet, Mahatma

a
Door

a

op 30 Jul 2016

Eigen vrijheid is voor mij er=kennen dat wat er is, dit bewust te zijn : dat het er mag zijn,en het laten en mogen zijn: het de vrij=heid geven.

Maureen
Door

Maureen

op 31 Jul 2016

Dank je Mahatma voor het stuk. Er worden mij dingen duidelijk. En nu mag het nog verder uitkristalliseren. De zin over Nelson Mandela raakt mij. Ja als het hem gelukt is in zijn situatie dan zouden wij het ook moeten kunnen.

Adri
Door

Adri

op 22 Aug 2016

Mijn persoonlijke mantra is.Wat is, is. Voor mij is dat, eindelijk leven naar mijn eigen inzichten en intuïtie.

Mahatma Revier
Door

Mahatma Revier

op 22 Aug 2016

Heel mooi Adri, dat klopt volledig :-).

Yvonne
Door

Yvonne

op 22 Aug 2016

Het is voor mij te leren dealen met mijn problemen om het vervolgens eindelijk eens los te kunnen laten.

Noelle
Door

Noelle

op 22 Aug 2016

Elke dag gaat het op alle gebieden beter en beter . Sinds 7 jaar schrijf ik dagelijks een blog Tevredenzijn ... oefen tot het spontaan gaat ... en het leven is elke dag goed! Het leven is een voorrecht én een FEEST!

Christel
Door

Christel

op 22 Aug 2016

Ik ben bang dat mensen mij niet aardig vinden wil dat iedereen mij aardig vind dat is pleasen continu bezig om mij aan te passen aan anderen dat wil ik niet meer.

Elly
Door

Elly

op 22 Aug 2016

Vrijheid is doen waar je blij van wordt, los van de verwachtingen van anderen en patronen waarin je door opvoeding en ervaringen bent terechtgekomen. Dat valt niet altijd mee maar is wel een mooi doel om voor te gaan. Als je volhoudt en openstaat voor leerervaringen zal het steeds een beetje beter gaan.

Gabi
Door

Gabi

op 22 Aug 2016

Het is voor mij zijn wie ik ben en daarmee tevreden zijn. Niet in dienst zijn van wat anderen van mij verwachten. Mijn persoonlijk mantra is dat ook. Ik kan alles, en mocht er iets zijn wat ik moeilijk vind dan leer ik dat toch ( en geloof me ik kan nog heel wat leren)

Ankie
Door

Ankie

op 23 Aug 2016

Eigen vrijheid is voor mij, mijn gevoel volgen. Wat haar zuiver is. Als ik de oude Mentor in mijn hoofd kan Negeren. Ik ga met de 5 vragen aan de slag. Lieve groet Ankie

Monique Kvk
Door

Monique Kvk

op 23 Aug 2016

Mijn mantra is: " als je alleen doet wat je gemakkelijk afgaat, zul je nooit meer zijn dan je nu bent". Als je wilt groeien, zul je dus uit je comfort-zone moeten stappen. Maar dat is eng en niet altijd gemakkelijk...

Monique Kvk
Door

Monique Kvk

op 23 Aug 2016

Mijn mantra is "als je alleen doet wat je gemakkelijk afgaat, zul je nooit meer zijn of worden dan je nu bent". Maar dat is niet gemakkelijk en soms echt wel eng, omdat je uit je comfort-zone moet stappen om te kunnen groeien. Toch is het de enige manier en wordt het gemakkelijker zodra je je angst en beperkende gedachten loslaat!!

Yvonne
Door

Yvonne

op 24 Aug 2016

Één van mijn mantra's is: Wees minder hard en meer hart voor jezelf.

Nuttah Nakota
Door

Nuttah Nakota

op 08 Sep 2016

Mij mantra is, Niets is voor niets, en niet komt te vroeg of te laat. Vertrouwen is de sleutel op elk antwoord en elke hindernis.

Carla
Door

Carla

op 01 Oct 2016

Ik zeg regelmatig tegen mijzelf 'Het is goed zoals het is'. Dit geeft mij veel vertrouwen en rust. En Mahatma, begin 2010 heb ik jouw boek gelezen 'op weg naar verbinding', dit heeft mij toen al veel steun gegeven op het pad naar mijn ware zelf. Ik ben nu benieuwd naar je webinar van aanstaande dinsdag. Tot dan!

Mahatma Revier
Door

Mahatma Revier

op 03 Oct 2016

Super Carla, Ik kijk er naar uit om je verder te inspireren. Warme groet, Mahatma

Joyce - Akasha Coaching
Door

Joyce - Akasha Coaching

op 04 Oct 2016

Mijn mantra is: ik hoef alleen maar te zijn. Dit helpt me om beter bij mezelf te zijn en te blijven

Bianca
Door

Bianca

op 18 Oct 2016

Eigen vrijheid is voor mij, eindelijk ook echt voelen dat de gebeurtenissen van vroeger er niet meer zijn, daardoor dan ook geen angsten meer te hoeven ervaren en er voor de volle 100% kunnen zijn voor mijn innerlijke kind en ook de volwassen vrouw die ik volledig wil kunnen aangeven dat we in het nu leven en het gevaar er niet meer is!!!

bianca
Door

bianca

op 18 Oct 2016

Innerlijke vrijheid is voor mij, eindelijk los kunnen laten van de pijn die vroeger veroorzaakt is. Daardoor geen angsten meer te hoeven ervaren. En mijn innerlijke kind en de volwassen vrouw in mij voor 100% kunnen aangeven en laten voelen dat wij in het NU leven, de gebeurtenissen er niet meer zijn en de angsten er niet meer hoeven te zijn... Vrijheid dus!!

Mahatma Revier
Door

Mahatma Revier

op 19 Oct 2016

Mooi Bianca. Gefeliciteerd :-).

Tineke Voogsgeerd
Door

Tineke Voogsgeerd

op 02 Nov 2016

Voor mij is vrijheid Leven vanuit mijn hart en innerlijke kracht. Dat het me niet meer uitmaakt wat iemand van mij denkt en van mij vindt. Ik ben op weg, yihaaaa

Reactie plaatsen