daar uit!

Depressie! Hoe kom ik uit mijn depressie?

je daar uit

Depressie, hoe kom je uit deze gevoelens?

Mahatma,


Mijn dank voor deze website. Ik 'blader' erin en ben (zoals vaker als ik iets van je lees/zie/hoor) diep geraakt. Op dit moment zit ik in een diepe depressie en vraag me af: hoe kom je uit deze depressieve gevoelens? Ik heb de afgelopen jaren van alles gedaan. De opleiding tot journey therapeut, meerdere workshops bij jou, een paar individuele sessies bij jou en allerlei andere workshops en sessies. Het eindresultaat is een flinke depressie. Ik begrijp er niets van.

je daar uit

Angst voor mijzelf en mijn boosheid op mijzelf

Wees wie je bent, schrijf je. Daar zit mijn 'bottleneck'. Mijn angst voor mezelf en mijn boosheid op mezelf heeft me totaal, ja, totaal verlamd. Wat is nodig om hieruit te komen? En de wil te ervaren mezelf te zijn en doen wat daarvoor nodig is. Ik zie het even niet meer. Al mijn bronnen zijn uitgeput, ik voel me totaal uitgekleed… Ik zou bijna willen zeggen sorry voor mezelf. En toch wil ik je dit schrijven. Ik voel mij zo depressief.


Voor mij ben je een bron van inspiratie, zo ook nu, wat maakt dat ik je deze vraag toch durf te stellen. Ik weet alleen niet of er een antwoord op is.


liefs José (Enschede)

daar uit

Depressie en zwaarte 

Lieve José,


Dank voor je bericht. Op elke vraag is een antwoord.


Ten eerste: hoe is het nu mogelijk dat je toch weer depressief bent, want je hebt toch al zoveel gedaan? Ik ken je en ik weet dat je al veel hebt gedaan. Ik weet ook dat je al heel veel bent veranderd in vergelijking met hoe je ooit bij mij bent binnengekomen. Het laatste jaar heb ik je niet gezien, dus het is goed om weer van je te horen.

Als je een 'zwaar' verleden hebt, dan is het super om jezelf te ontwikkelen en te ontdoen van die lagen met zwaarte en depressie die je ooit hebt aangenomen en die niet jouw essentie zijn.


Als je dan begint met zo'n proces, dan kun je ervaren dat je stappen neemt en dat het leven lichter wordt. Stop je dan op een gegeven moment met je proces, omdat je denkt dat het 'klaar' is, en de depressie is verdwenen, dan kan het ego met alle tengeltjes weer naar binnen sluipen en voor je het weet ben je het nieuwe weer kwijt. Dit kan gebeuren als het nieuwe nog niet helemaal verankerd ligt in jezelf.

daar uit

Hoe kom je uit je depressie?

Als je doorgaat met ont-wikkelen, dan krijgt het ego geen kans en zal het stap voor stap lichter en lichter worden. Ik spreek uit ervaring. Dan kun je die nieuwe basis in jou ook niet meer verliezen.


Met een depressie is het zo, dat je je gevoel onderdrukt. Je wilt niet voelen welke gevoelens er in je leven. Je legt als het ware een soort deken over al je gevoelens en daarmee wordt alles donker en grauw. Vaak is het een vicieuze cirkel die doorbroken mag worden.


Je kunt die cirkel doorbreken door de volgende 4 stappen:

daar nu uit

1. Durf te voelen

Vaak vechten we met ons gevoel en lopen we ervoor weg. We proberen het te onderdrukken en daardoor blijft het juist bestaan. Als je werkelijk een gevoel volledig toe durft te laten, dus met al je bewustzijn naar dat gevoel gaat en daar 'Ja' tegen zegt, dan lost het zich binnen twee minuten op. Dan kan het zijn dat er daarna weer een ander gevoel naar boven komt en dan kun je daar hetzelfde mee doen. Als je op deze wijze elk gevoel wat naar boven wil komen verwelkomt, dan kom je uit bij je bron en de liefde die je bent en ook kent.


Als dit te heftig voor je klinkt, lees dan punt drie goed door en vraag om hulp.


Dus, neem even de tijd om te gaan voelen wat er eigenlijk in je leeft. Kies ervoor om te willen voelen wat er in je leeft, en kijk dan eens wat er gebeurt!

Daar nu uit

2. Wat levert de depressie mij op?

Je schrijft over je depressie en de angst voor en de boosheid naar jezelf, en dat deze je verlamt. Ik kan mij voorstellen dat dat je verlamt. Ik heb wel een vermoeden dat het je ook iets oplevert. Misschien zeg je gelijk: "Welnee, helemaal niet", maar kijk eens dieper. Het kan zijn dat het zo lekker vertrouwd is, of dat je daarmee een bepaalde aandacht krijgt. Ook kan het zijn dat je de stappen die je eigenlijk wilt zetten, maar waar je bang voor bent, dan lekker niet hoeft te zetten. Op deze wijze blijf je dan veilig in je comfortzone. Ons ego houdt daar wel van! Het zal je dus ook iets geven. Kijk eens welke reden je herkent en kies er dan voor om die reden los te laten.

daar nu uit

3. Durf om hulp te vragen

Ik gun je dat je even ergens bij iemand hulp vindt, of in een workshop of individueel, zodat je die stap kunt maken. Durf dus ook om hulp te vragen. We moeten het wel zelf doen, maar je hoeft het nooit alleen te doen! Als ik je lees, dan heb je het bijna opgegeven en dan kan de mantra omhoog komen: 'Niets helpt, ik ben een hopeloos geval'. Daarmee kun je je dan weer vastzetten. Die mantra is natuurlijk onzin. Herken de mantra en stop om die te geloven. Het is een leugen, elk mens kan zichzelf worden, jij ook! Met 'Jezelf worden' bedoel ik, dat licht dat en de liefde die je bent. Boosheid en angst hoort allemaal bij het ego en is zeker niet wie je bent.

Depressie, hoe kom je daar nu uit

4. Ga door met je ontwikkeling

Ga stap voor stap op weg naar het licht in jou.


Lieve José en alle anderen die zich afvragen: ‘hoe kom je uit een depressie?’: ik hoop dat je wat met dit antwoord kunt en wens je veel licht toe.


Op jouw geluk en liefde,

Mahatma


PS. Hoe meer je bij jezelf komt, oude patronen doorbreekt en hoe meer je je verleden opruimt, hoe meer ruimte er zal komen voor de mooie dingen van het leven. We helpen je daar graag mee via een van onze trainingen.

Vind je dit een mooi artikel? Misschien wil je het delen. Daar help je een ander ook weer verder mee.