Geluk
Mahatma Revier
Geluk
06/15/2012
2 min
0

Geluk vind je in de toekomst… of toch niet?

06/15/2012
2 min
0

Door Mahatma Revier

Geluk vind je in de toekomst… of toch niet?

Ik heb een nieuwe auto. Ja, het is heus waar. Spiksplinter nieuw. Heel gelukkig én met een beetje bibbers rijd ik na de afronding van de koop met deze auto de garage uit. Hij heeft ingebouwde handsfree en een heuse boordcomputer. Super gaaf. Hij piept als ik naar achteren rij en ik te dicht in de buurt van een ander object kom.
In mijn geval is dat wel handig. Ik heb in mijn voorgaande auto’s heel wat deukjes in mijn bumpers gereden. Een top wagen dus. Klein en compact en alles er op en er aan. En toch… Toch denk ik met weemoed aan mijn blauwe Hyundai coupe. Met zijn lange voorkant, zijn leren wiebelende stoelen en de afstandsbediening waar ik driftig op kon klikken, maar die het niet meer deed. De ramen die af en toe niet meer naar boven wilden als ik ze wilde sluiten en de olie die ik elke maand bij moest gieten. En toch…, wat ervoer ik toch een gevoel van geluk als ik daaar in rond reed. Technisch gezien ging ik hogere kosten krijgen, dus ondanks dat gevoel van geluk moest hij er toch uit... en dat deed  pijn.

Het verleden of de toekomst, daar ligt het geluk!

De mind, het denken, gaat altijd terug naar het verleden. Kijkt niet zozeer naar het nu. Nee, het verleden en de toekomst zijn belangrijk. Daar lag het geluk of ga je het geluk vinden. Dat denkt het denken. Het is natuurlijk niet zo, integendeel. Het voortdurende springen naar toekomst en verleden houdt ons juist af van de totale beleving van jouw zijn, en daarmee ook van jouw geluk. Het vraagt om bewustwording om in het nu te leven. Nu, wat is er nu…

Kiezen voor vreugde

Een stukje weemoed, dat is er nu. En de vreugde en het geluk van de nieuwe auto? Durf ik mij die toe te staan? Ik kies ervoor. Ik heb NU een nieuwe auto en het is tijd om het oude wat al weer voorbij is los te laten. Hoe vaak houden we niet iets vast, dat al lang voorbij is. Dat alleen nog in ons denken leeft. Het zijn maar gedachten en in het algemeen zijn die ook nog eens voorgeprogrammeerd. Juist die gedachten belemmeren ons het Nu te ervaren.

Ben je jezelf in gedachten verloren… Word het je bewust, ga dan met je aandacht naar je ademhaling en je gevoel, dan kom je gelijk weer in het NU. Nogmaals, alleen in het NU kun je het ware geluk ervaren. Dus leef in het NU.  Des te meer je in je hoofd zit, des te minder je aanwezig bent, des te minder je het leven kunt genieten.

Ik voel mij NU blij en gelukkig dat ik dit heb geschreven en duik straks al huppelend mijn nieuwe auto in.

Ik heb hem trouwens Alfredo gedoopt. Ach, bouw ik gelijk een nieuwe band met hem op.

Op jouw leven in het Nu en op jouw geluk,

Mahatma

Reacties
Categorieën