Loslaten, de 8 tips

Inhoudsopgave

Hoe kan je loslaten?

Wat zijn wij mensen toch geniaal in het vasthouden van dingen die we eigenlijk los willen laten. Ik kan dit zo schrijven omdat ik een expert was in het vasthouden, maar gelukkig inmiddels ook een expert ben in het loslaten. Ooit ben ik bijna kapot gegaan aan het vasthouden van emoties waar ik niet blij van werd. Van overtuigingen die absoluut niet klopten en toch… ze waren mij ook zo lief en loslaten was toen geen optie.

Laat je gedachten, je overtuigingen los

Overtuigingen zijn gedachtes die je echt bent gaan geloven omdat je daar een bepaalde ervaring mee hebt opgedaan. Het rare kan zijn dat je ergens wel weet dat die gedachte niet echt waar is en dat je hem los moet laten, maar tegelijkertijd geloof je het ook wèl en krijg je er elke keer ook bewijzen van dat ze wel kloppen. Laat ik je eens meenemen in mijn eigen geschiedenis.

loslaten emoties

liefde loslaten

Mijn moeder werd in de steek gelaten door mijn vader toen ze zwanger was. Daar zat ze dan, moederziel alleen in Heidelberg (Duitsland), met een gebroken hart en een dikke buik waar ik in groeide. De ellende was nog niet voorbij want als alleenstaande vrouw kon ze niet voor mij zorgen en moest ze mij na mijn geboorte gelijk loslaten. Zo belandde ik in een kindertehuis. Ergens heb ik nog een beeld dat ik als baby in mijn ledikantje aan het schreeuwen ben en dat er niemand is die mij hoort. Dat er alleen maar andere schreeuwende baby’s zijn en verder niemand. Niet schrikken, het is goed gekomen met mij hoor. Dus adem maar even diep in en uit. Misschien herken je wel wat in mijn verhaal.

De veiligheid was ver te zoeken

Dit waren mijn eerste levens ervaringen. Dat ik mijn moeder dus moest loslaten en dat ik alleen was. Op deze wijze werden bij mij gelijk de eerste overtuigingen gevormd, want onbewust kreeg ik de boodschap mee dat ik er niet mocht zijn, dat ik niet geliefd was en de gevoelens van eenzaamheid en pijn denderden zo mijn prille celletjes binnen.

Gelukkig ontmoette mijn moeder een nieuwe man, mijn stiefvader en daar kreeg ze, toen ik twee jaar was, nog een kind mee. Dat was mijn zusje. Na haar geboorte kwam ik bij hun in huis en joepie, eindelijk een veilige plek met een moeder die je koestert.

verdriet loslaten

Loslaten dat verdriet

Helaas

Helaas, mijn tere wezentje, die al vol zat met gevoelens van niet welkom zijn, werd gekraakt, want pappa kwam regelmatig thuis met een lege portemonnee en een stevige borrel op. Nu heb ik vroeger ook wel een glas wijn gedronken en werd ik er altijd heel melig en lacherig van. Dan hing ik als een zak patat over de barkruk en was ik aan het hinniken van het lachen. Dat was helaas niet zo met mijn vader, want als hij een borrel op had, kwamen al zijn demonen naar boven. Ik lag dan met mijn hoofd onder mijn kussen en mijn vingers in mijn oren te bidden, dat de urenlange tirades en agressie snel voorbij zouden zijn. De rest zal ik je besparen, maar de veiligheid was ver te zoeken.

Laat toch los die ellende

Zo kan ik nog wel even doorgaan met deze drama story. Ik schrijf dit alles nu met een ontspannen zachte glimlach op mijn gezicht. Dus heus, alles kan veranderen. Het ging echter niet  zo gemakkelijk, want als jong volwassene had ik een dingetje met het loslaten van al die ellende. Al die ervaringen en overtuigingen waar ik mee door het leven ging, geloofde ik echt. Zij waren mijn waarheid en daarmee ook mijn identiteit geworden.

Ellende loslaten

Loslaten van ellende

Ik geloofde bijvoorbeeld dat ik niet deugde en dat ik dom was. Dat is niet zo gek, want dat heb ik als kind heel vaak gehoord. Mijn vader zei altijd: ‘Jij bent nog te stom om voor de koeien te dansen’.  Door die berichten die ik als kind natuurlijk enthousiast geloofde, dacht ik ook dat ik dom was en bleef ik zelfs zitten in de vijfde klas van de lagere school.

Jaren geleden heb ik heel bewust en enthousiast voor de koeien die bij mij in de achtertuin lopen, gedanst. ‘Pappa’, schreeuwde ik het universum in, ‘ik heb jouw woorden en energie en alle ellende losgelaten’. Die koeien keken wel wat dom naar wat ik toch aan het doen was, maar ik voelde mij fantastisch.

Ik was niet dom!

En nee hoor, dom ben ik zeker niet. Ik herinner mij nog hoe verbaasd mijn vader keek toen ik mijn HAVO diploma had behaald. Niet dankzij de stimulans die ik thuis had gekregen, maar ondanks mijn slechte situatie daar. Er waren inmiddels nog drie kinderen bijgekomen en met afwezige ouders, was het een behoorlijke chaos. Daardoor was thuis leren haast niet mogelijk. Maar toch… ik wilde leren. Daarom had ik mij zelf aangemeld voor een huiswerkklas en ik had doorzettingsvermogen. Dat was genoeg.

Schuldgevoel loslaten

Laat toch los, dat schuldgevoel

Het schuldgevoel kan je ook loslaten hoor…

Ook geloofde ik dat altijd alles mijn schuld was. Of het nu ging om een kopje dat viel, mijn zus die te laat thuis kwam of dat er ergens een brand uitbrak, het was gewoon altijd mijn schuld, ook al kon ik er heulemaal niets aan doen. Ik was schuldig. Het loslaten van dat schuldgevoel was niet eenvoudig, omdat ik mij ook enthousiast had geïdentificeerd met dit schuldgevoel. Ik WAS gewoon schuldig. Per definitie. Wie zou ik zijn als ik dat niet meer geloofde?

Hij nam de benen

Ik geloofde ook dat ik geen liefde en dus zeker geen leuke man waard was, dus ik koos een man uit die mij regelmatig afwees en die mij uiteindelijk ook in de steek liet. Moederziel alleen voelde ik mij, verscheurd tot op het bot. Mijn huis waar ik eerder zo van genoot, weerspiegelde precies dat. Het was een huis met allemaal lege plekken geworden. Hij had ons waterbed meegenomen, de stoelen, grote schilderijen, waar ik ook zo aan gehecht was en nog veel meer. Ik moest het allemaal loslaten. Het waren van die gapende gaten die mij aanstaarden terwijl ik het dan in mij hoorde fluisteren dat het allemaal aan mij lag en ik niet goed genoeg was.

loslaten liefdesverdriet

liefdesverdriet kun je ook los laten

Dark night of the soul

Dat gevoel dat ik alles wat ik lief had kwijt was, weet ik nog goed. Dat moment was mijn dark night of the soul.  Gelukkig dacht ik nog meer op dat moment, want ik kon voelen dat ik op een kruispunt in mijn leven stond. Zo’n punt van: het is erop of eronder. Óf ik ga hier helemaal kapot aan óf ik kom er oersterk uit. Dat moment… ik zie het nog voor mij. Ik zat in mijn slaapkamer op de matras die op de kale harde vloer lag en ik keek naar een foto van mij als klein kind.

Op dat moment kwam mijn oerkracht naar boven en maakte ik de keuze om die pijnlijke overtuigingen die ergens nog op diep niveau in mij leefde echt te gaan loslaten. Los te laten voor eens en altijd. Dat ik hier sterker dan ooit uit zou komen. Dat alles wat ik had meegemaakt uiteindelijk zinvol zou zijn.

Nou zo dus. Dat was voor mij het moment van een absolute ommekeer in mijn leven.

Maar hoe dan? Hoe laat ik dit los’

Dat dacht ik toen. Nou leuk dan, zo’n gedachte van loslaten, maar ik wist ook wel dat het niet genoeg was. Ik was namelijk net, voordat mijn man de benen nam, begonnen te werken als therapeut. Ik had al talloze opleidingen achter de rug om mijn verleden los te laten en te verwerken en ik dacht toen nog dat dat loslaten heel moeilijk was.

Maar ja, als je een stevige intentie neerzet, dan komen ook de juiste richtingwijzers op je pad. Dus ik kwam een opleiding over loslaten tegen in de USA en daar ben ik gedurende 5 jaar wel 5 á 6 keer per jaar naartoe gevlogen.

loslaten leren

leren loslaten

Laat de vermoeidheid los…

Elke keer zat ik weer in dat vliegtuig. Elke keer kwam ik weer met kleine oogjes aan op de mooiste plek van deze aardbol, Sedona. Dan zat ik daar in een groep van 150 mensen die overal ter wereld vandaan kwamen, te knikkebollen tijdens de training. Als ik dan net even helemaal wegzakte kreeg ik weer een por van mijn buurvrouw die fluisterde ‘Laat de vermoeidheid los’. BAM, dan gingen mijn oogies wel weer van open.

Er was iets veranderd…

Ik weet ook nog dat er, als ik weer naar huis vloog, iets veranderd was. Een bepaald gevoel, een gedachte of emotie had ik dan losgelaten, waardoor er meer innerlijke vrijheid ontstond en ja, dat was ook gelijk zichtbaar voor mijzelf en mijn vrienden.

loslaten, de angst voor tekort

Angst voor tekort loslaten

Één keer was, terwijl ik met mijn huurauto naar Sedona onderweg was, mijn portemonnee met al mijn geld gestolen. Ik was even gestopt bij zo’n highway restaurant om wat te eten. Je kent het misschien wel. Zo’n weg restaurant in het zuiden van de States, waar nog van die echte yankees met grote hoeden en cowboylaarzen rondlopen. Ze worden ook wel rednecks genoemd. Mijn oren deden af en toe pijn van die knauw waarmee ze praatten.

Mijn geld was weg

Toen ik na mijn lunch relaxed verder reed had ik het nog niet in de gaten. Een uur later toen ik weer even stopte om wat te drinken te kopen, zag ik dat ik mijn portemonnee met al mijn geld weg was. De tranen biggelden mij over de wangen toen ik dat bemerkte en ik voelde mij echt geen blij ei. Het deed niet alleen pijn omdat ik mijn geld, en dat was wel drie honderd dollar, kwijt was. Nee, het deed ook pijn omdat ik het gevoel van tekort zo goed kende. Dat gevoel werd met een daverende knal naar boven getrild. Gelukkig heb ik altijd nog wel één of andere creditcard op zak, dus ik hoefde niet te verhongeren.

loslaten eht gevoel van tekort

Het gevoel van tekort loslaten

 Het gevoel van tekort loslaten

Die training in Sedona was mijn thema: ik heb niet genoeg geld. Het was lekker actueel zullen we maar zeggen. Dus in die dagen liet ik mijn gevoel van tekort los. Niet alleen dat, maar ook het gevoel van angst. De angst voor het tekort. Vaak is het meer die angst dan iets anders.

Ik ben bijvoorbeeld nog nooit mijn huis uitgezet en heb altijd mijn personeel kunnen betalen, al was het soms beknibbelen. Het ging dus over de angst voor tekort en door die angst sloeg mijn mind op hol en verzon allerlei doomscenario’s zoals: ‘Ik heb straks niets meer te eten en slaap morgen onder een brug’. Ja, ik heb een drama eendje in mijn hoofd hoor, en die kan er wat van.


Woede loslaten

Ik was niet alleen heel verdrietig, ik was ook boos. En niet een kleine beetje boos hoor. Ik werd af en toe overspoeld door golven van pure frustratie en woede. Op zo’n moment stampte ik briesend in het rond met ogen die vuur spuwden. Mensen werden gewoon een beetje bang van mij.

Die boosheid wilde ik echt niet loslaten hoor. ‘Laat mij de rest van mijn leven nou maar lekker boos zijn,’ dacht ik dan.  Maar foek it, dan kwam die Martin Luther King weer in mijn gedachten omhoog die ooit zei: ‘Hate is a too painful burden too bear’. Zucht, ik voelde gewoon dat ik geen andere keus had dan ook die woede toch maar los te laten.

loslaten van het slachtofferschap

Slachtofferschap loslaten

Ik vond het zo oneerlijk

Ik vond het gewoon zo oneerlijk. Oneerlijk van die dief, maar ook dat dat mij weer moest overkomen. Het slachtofferschap droop er dan ook heerlijk van af. ‘Waarom ik?’, dacht ik dan. ‘Waarom?’

Het slachtofferschap

Effetjes hé, Misschien ken jij dat slachtofferschap ook wel van één of ander ver verleden. Kijk, als kind was ik echt het slachtoffer van alles wat mij overkwam en dat geldt ook voor jou. Helaas is dat als volwassene toch wat anders. Dan hebben we zoveel meer tools tot onze beschikking en maken we onze eigen keuzes. Het slachtofferschap geeft je ook wat, waardoor je het soms niet wilt loslaten. Het houdt je klein en dat geeft je dan weer een surrogaat veiligheid. Dan kan je lekker die ander de schuld geven van jouw ellende.

Dus ik liet die woede los. Ik liet mijn gevoel van slachtofferschap los en het verlichtte mij gewoon. Met een open hart en blije ogen en een gevoel van overvloed (jawel)  vloog ik daarna weer terug naar Nederland.

loslaten en geld aantrekken

Geld aantrekken door los te laten

 Het geld stroomde binnen

Nou dat dus. Maar weet je nu wat het gave was? Eenmaal thuis zat ik weer op kantoor achter mijn eigen computer en wist ik niet wat mij overkwam. Ik zag lijsten met aanmeldingen voor mijn trainingen. Zoveel had ik nog nooit meegemaakt. Ik kon mijn ogen niet geloven en bleef er maar naar kijken. Toen ik daarna naar mijn banksaldo keek viel ik bijna van mijn stoel van verbazing. Waar ik eerder niet zo heel veel geld op mijn rekening had staan, had ik nu echt een vet bedrag staan.

Er was een kraan opengegaan

Zelfs mensen waarvan ik de betaling al lang afgeschreven had, omdat ik dacht dat ze mij toch niet konden betalen, hadden geld gestort. Alsof er in het universum opeens een kraan was opengegaan, waardoor het geld pardoes naar mij toe stroomde. Ik wist natuurlijk dat dat geen goedmakertje was van het universum maar dat dat kwam doordat ik al mijn issues rondom geld had losgelaten.

Maar het was wel een gek gevoel joh. Ik belde mijn vriendin en zei: ‘Ik heb wat te vieren. We gaan uit eten en ik trakteer’. Ze slaakte een gilletje en zei: ‘Yes, maar mag niet te duur zijn hè?’ ‘Geld is geen issue’ zei ik. Wauw, dat voelde mij toch een portie lekker. Ik kan je vertellen dat we zalig in een Japans restaurant gegeten hebben. Ik weet het nog omdat het echt zo’n mijlpaal in mijn leven was.

YouTube voorvertoningsafbeelding
Laat maar los… dan kan alles veranderen.

Heus… het werkte

Dus elke keer ervoer ik weer dat dat loslaten op een magische manier werkte. Weet je, dat loslaten werkt niet alleen bij mij zo hoor. Welnee, want na die 6 jaar training was ik een expert in het loslaten en kon ik het doorgeven. Inmiddels heb ik alweer duizenden mensen begeleid met het loslaten naar meer innerlijke vrijheid,  de online trainingen of door een event. En weet je wat dan het gave is? Het werkt bij anderen ook zo.

Koos wilde een vrouw

Ik ga je een voorbeeld geven van Koos. Koos zat bij mij in een training en je raadt het vast wel. Koos liep rond, net als ik ooit, met zo’n zuigende hongerige blik in zijn ogen. Zo’n blik van een jochie die niet genoeg liefde had gehad en die dat nu, als volwassen man, alsnog probeerde te krijgen. Het tekort droop er van af.

Elke vrouw was zijn prooi…

Met zo’n zoetsappige grijns op zijn gezicht stapte hij dan op ze af. ‘Wat zie je er goed uit lieverd’, hoorde ik hem dan met zo’n bepaalde intonatie zeggen, dat ook bij mij de kriebels over mijn rug liepen. De vrouw waar het dan om ging keek hem dan vol afweer aan en wees hem keihard af. Ik vond het zo jammer voor Koos, want het was zo’n lieverd en hij had echt een goed hart.

Tegelijkertijd had hij een enorm gevoel van tekort. En die leegte, dat gat van vroeger wilde hij dichten door het op te vullen met een vrouw.

Ik had zo’n leegte

Misschien ken jij ook zo’n man, of vrouw, want jazeker je hebt ook zulke vrouwen ? (ahum, ikke dus vroeger). Het werkt niet. Helaas. Misschien werkt het eventjes maar dan voordat hij haar hart heeft veroverd is ze alweer vertrokken.

loslaten gevoel van leegte

Gevoel van leegte loslaten

Nou ja, zo ging het tenminste bij mij vroeger. Dan was ik weer eens straal verliefd, maar voordat ik het mij besefte had die desbetreffende kerel alweer de benen genomen. Tja, die honger, het gevoel van tekort is een dingetje. Daardoor ben ik uiteindelijk 15 jaar nadat mijn ex de motor had genomen, alleen gebleven. Mijn honger was te groot. Nu niet meer hoor, ik ben alweer vier jaar samen met mijn nieuwe lief, waar ik super blij mee ben. Dus je ziet het, alles kan veranderen.

Het tekort loslaten

Terug naar Koos. ‘Koos’ zei ik. Hoe voelt dat tekort voor jou man? Hoe voelt het dat je elke keer weer wordt afgewezen en dat je zo op zoek bent naar liefde?’ Hij keek mij aan met grote ogen en ik zag dat ik hem in zijn hart raakte. ‘Waarom? Waarom moeten ze mij niet?’ Zei hij. Ik voelde zijn pijn en ik zag dat kleine jochie in hem.

‘Door wie ben jij vroeger zo afgewezen lieverd? Van wie heb jij niet genoeg liefde gehad?’ ‘Mijn beide ouders’ zei hij. Ze hadden een eigen onderneming en nooit tijd voor mij. En als ik dan eindelijk aandacht kreeg was het nooit goed wat ik deed. Ik werd altijd afgekeurd. Mijn moeder was zo koud en streng. Nooit heeft ze mij als kind op schoot genomen, nooit.’ Hij had tranen in zijn ogen staan. ‘Ach lieverd toch. Hoe zou het zijn als je dat oude niet meer wilt wegpoetsen maar dat je dat gaat loslaten. Echt loslaten.’

eenzaamheid loslaten

Loslaten van de eenzaamheid

 Eenzaamheid loslaten

‘Ja, dat wil ik wel. Ik ben het zo zat en dit werkt blijkbaar niet’. Ik ging met hem in gedachten naar dat kleine jochie wat zo verlangde naar liefde. Dat jochie met die hongerige ogen en ik zei tegen hem: ‘Durf je te voelen hoeveel je tekort gekomen bent? Hoe alleen je je altijd hebt gevoeld.’ ‘Voelen???’ vroeg hij. ‘Ja voelen. Niet wegpoetsen, niet ontkennen, niet mee vechten, maar voelen.’

Als je dat gemis aan liefde, die kou in jou, namelijk durft te voelen, dan laat die leegte jou los. Jij laat die pijn niet los, maar heus, het laat jou los. Dit omdat je in wezen dat kleine kind in jou de erkenning geeft waar het zo naar verlangt. Je geeft je cellen als het ware een update met nieuwe informatie.

‘Stel je dat jochie eens voor. Die heeft liefde nodig, maar niet de liefde van allerlei vrouwen die toch niet zijn moeder zijn, maar liefde van jouzelf lieverd.’ Hij ademde diep in en uit en opeens veranderde zijn blik. Ik voelde een uitdagende energie bij hem komen, toen hij zei. ‘Ik ga het doen, ik ga die leegte loslaten. Als dat voelen tenminste loslaten is…?’

Voelen is loslaten

‘Ja lieverd, het willen voelen en verwelkomen van het oud zeer is één van de manieren waarop wij kunnen loslaten. Het voelen is het erkennen van dat oude zeer. Als je dat doet, dan heel je jezelf en dan laat die zuigende blik in je ogen jou los. Dan komen straks die vrouwen naar je toe alsof je honing op je kont hebt zitten en moet je echte belangrijke keuzes maken.’ Koos keek mij opeens totaal anders aan en ik zag hoe die krachtige man die ergens ook in hem verstopt was geweest, eindelijk wakker werd. Wauw, wat een lekker ding zag ik opeens. Ik zei het ook nog tegen hem en hij begon te stralen.

Ik heb hem kunnen volgen

Omdat hij een training bij ons doet, heb ik hem het afgelopen jaar kunnen volgen. Dat loslaten van dat gevoel van tekort ging niet in één keer hoor, maar wel in de verschillende keren dat we met de groep bij elkaar kwamen. Elke keer zag ik hem meer in zijn kracht gaan staan. Dan kwam hij opeens super zelfverzekerd naar mij toe en vroeg ik mij af of dat nu toch echt dezelfde Koos was als voorheen.

Verlangen naar liefde loslaten

Hunkering loslaten

Ik voelde dan toch echt wel iets heel anders dan de kriebels die voorheen over mijn rug gingen als ik hem zag. Die lekkere vrouw waar hij naar verlangde zit tegenwoordig naast hem op de bank en ik weet hoe blij ze zijn met elkaar.

 Loslaten werkt!

Dus… JA, Loslaten werkt! Het geeft je vrijheid en geluk.  Heb jij nu moeite met voelen, dan wil dat niet zeggen dat jij niet kunt leren loslaten en dat je voor altijd vastzit. Nee hoor, er zijn gelukkig ook nog andere mogelijkheden om los te laten. Ik heb verschillende online trainingen gemaakt over het loslaten. kijk hier naar wat voor jou een leuke volgende stap zou kunnen zijn. gemaakt waarbij we alle verschillende vormen van loslaten behandelen. Stap voor stap leer ik je zo om los te laten en zit jij straks ook samen met je lief op de bank. Of heb je juist je lief de deur uit gegooid omdat je hem of haar heulemaal niet meer zo lief vindt en het hoog tijd is voor een nieuwe vlam.

Werkt loslaten?

Loslaten werkt!

Ik geef je nu eerst nog 8 tips om los te laten

  1. Identificeer je niet met je emoties. Je bent je emoties niet… je hebt ze.
  2. Vecht niet met je emoties, maar verwelkom ze juist en laat ze door je heen stromen zonder enig verzet. Dan lossen ze op.
  3. Geloof niet alles wat je denkt.
  4. Geloof de redenen waarom je iets niet los kunt laten, dat wat jouw mind kwaakt, geloof ze niet.
  5. Weet dat de mind bang is voor vrijheid. Alles wat de mind niet kent is per definitie onveilig.
  6. Weet dat jij kunt loslaten en dat dat vrijheid geeft. Kies daarvoor! Het mag en daar word je blij van.
  7. Je hebt maar één reden nodig om los te laten en dat is dat je met dat, wat je nu hebt niet gelukkig bent.
  8. Weet gewoon dat jij kunt loslaten!

Mocht je nu echt besluiten om iets los te laten wat hoog tijd is en je hebt daar toch wat meer hulp bij nodig, begin dan met het lezen van dit boek Laat maar Los, of kies ervoor om gelijk de Basistraining van Loslaten te volgen. Dat is de eerste stap en ga dan zo verder met het loslaatproces. Dan verandert ook jouw leven. Het leven is namelijk toch echt bedoeld om van te genieten hoor.

Yihaaa Mahatma

Over de schrijver
Saskia
Door

Saskia

op 31 Jan 2020

Fijn /,inspirerend blog om te lezen Mahatma , dankjewel !

Jeanette
Door

Jeanette

op 12 Mar 2020

Zo inspirerend, vooral voor mij zo lastig om boos zijn los te laten

Jozé
Door

Jozé

op 31 Jan 2020

Jeetje wat een verhaal. Wat lief dat je dat met mij/Ons wilt delen.

Mahatma Revier
Door

Mahatma Revier

op 31 Jan 2020

Ahh, heel graag gedaan hoor. Je mag het delen, daar inspireer je anderen ook weer mee. Warme groet, Mahatma

Karin Gyallai
Door

Karin Gyallai

op 12 Mar 2020

Woww zoveel dingen die ik ook heb gevoeld en een deel nog voel. Herkenbaar dus! Ik doe mee??

Anna
Door

Anna

op 31 Jan 2020

Prachtig verhaal en heel helder, dankjewel Mahatma voor het delen.

INGRID
Door

INGRID

op 31 Jan 2020

Wat een leuke blog Mahatma. Ik ben blij dat ik je heb leren kennen. Ik ben momenteel bezig met 365 dagen van geluk en ik kan je zeggen ik kijk er iedere dag naar uit. Dank je!

gwen
Door

gwen

op 02 Feb 2020

Dankjewel.

Mahatma Revier
Door

Mahatma Revier

op 02 Feb 2020

Graag gedaan.

Miomi
Door

Miomi

op 03 Feb 2020

zo heerlijk Mahatma. om jouw bericht..( voor mezelf een herhaling ) te delen met anderen en ze samen te inspireren...Los te laten ..wat je belemmert ..om jezelf te zijn

Mahatma Revier
Door

Mahatma Revier

op 03 Feb 2020

Wat fijn om te lezen Miomi, daar word ik nu weer blij van. Zo maken we met ons alleen een mooiere wereld. Yihaaaa

Bea
Door

Bea

op 13 Feb 2020

Wat een fijn blog om te lezen! Thema, items kort en krachtig to the point. Herkenbaar zonder gedoe...?

Hanny
Door

Hanny

op 13 Feb 2020

ongelooflijk wat een verhaal ! Dat je hier zo goed uitgekomen bent is voor mij een wonder !

Jeska
Door

Jeska

op 13 Feb 2020

prachtig om te lezen het lijkt wel op mijn lijf geschreven te zijn , ik ga hier mee aan de slag . dank je

INGRID
Door

INGRID

op 13 Feb 2020

Dit is mijn grootste angst. Dank je voor de inzichtrn

TGM
Door

TGM

op 13 Feb 2020

Wat een heftig verhaal is dit. Niet te geloven dat een mens zoveel op zijn bordje kan krijgen. Het loslaten van angst lijkt me erg moeilijk (omarmen) heb ik wel eens gehoord Dankjewel dat ik dit mocht lezen

Ankie
Door

Ankie

op 13 Feb 2020

Heel inspirerend! Dank je wel

Mahatma Revier
Door

Mahatma Revier

op 13 Feb 2020

Dank je Ankie, fijn om te lezen. Warme groet Mahatma

Marij
Door

Marij

op 13 Feb 2020

Herkenbare pijnpunten. Hoopvol blog.

Sharon
Door

Sharon

op 13 Feb 2020

Ik heb de online training ook gedaan en het werkt. Het is een tool om echt los te komen van ballast. En met alle humor die Mahatma erin gooit, is het nog leuk ook :D

Monique
Door

Monique

op 13 Feb 2020

Mooie blog, heel duidelijk en helder. Ik hoop dat ik net zo kan veranderen als Koos en dat ik met mijn lieve man op de bank kom te zitten. Liefs, Monique.

Mahatma Revier
Door

Mahatma Revier

op 13 Feb 2020

Het is mogelijk Lieverd. Als Koos het kan dan...

Trudy
Door

Trudy

op 13 Feb 2020

Wat een verhaal en zo knap hoe je eruit gekomen bent wat ben je een heerlijk mens! Zoveel Liefde een wondertje ben je!

Ruud van der Steen
Door

Ruud van der Steen

op 13 Feb 2020

Zo zie je maar wat er ook gebeurt in je leven er komt altijd weer iets goeds uit voort.

Wendy
Door

Wendy

op 13 Feb 2020

Wow wat een mooi verhaal! Waardoor ik geïnspireerd word dat je door middel van loslaten het beste aan gaat trekken ❤

Mahatma Revier
Door

Mahatma Revier

op 13 Feb 2020

Jij snapt het Wendy, het werkt echt zo. Ga er maar mee experimenteren.

Cor van Kuijk
Door

Cor van Kuijk

op 13 Feb 2020

Gedeeld ;-))

Martine
Door

Martine

op 13 Feb 2020

Bedankt voor dit inspirende blog.. En het webinar van net. Ik heb met 'plezier' gekeken. Ben weer een stukje wijzer geworden. Ik zal het delen

Inge
Door

Inge

op 13 Feb 2020

Lieve Mahatma,wat ben jij een ontzettende moedigerd om door al deze heftige pijnlijke processen heen te gaan om te transformeren in deze krachtige liefdevolle vrouw die vanuit deze parels, haar wijsheid mag delen met zoveel andere mensen. Ik heb al zoveel wonderen zien gebeuren, bij mezelf, bij anderen. Het is magisch wat er gebeurt tijdens een webinar, event en jaartrainingen, Het verandert echt je leven. Wat geweldig dat je dit alles deelt en zo puur zuiver en zonder oordeel & vol liefde, de mensen begeleidt en je kennis/wijsheid deelt. Ik ben zo dankbaar, om wat je doet, dat je nog maar honderdduizenden mensen (of meer) mag begeleiden. Het verandert jezelf, de mensen om je heen en dus ook de wereld, Liefs en een HARTegroet en knuffel

Antonetta
Door

Antonetta

op 14 Feb 2020

Hele fijne boodschap, ik moest ook huilen bij de webinar-visualisatie -t verraste me en het was fijn-t bracht me echt bij mn verlangen-ja dat wil ik ! Dus dankjewel mooie Mahatma!

Nathalie
Door

Nathalie

op 14 Feb 2020

Lieve Mahatma, los en laten, ik zeg er ja tegen. Dank je wel voor het inzicht

Diety
Door

Diety

op 14 Feb 2020

Mooie blog. Ik heb jou 5 en 15 dagen training gevold en het werkt echt‼️ ?Momenteel volg ik je 365 dagen training fantastisch ik kan het iedereen aanraden . Zonnige groet Diety

Seray
Door

Seray

op 14 Feb 2020

Heel inspirerend, deze blog! Dank je wel voor het delen van jouw verhaal, ik heb hem gedeeld op fb, zodat anderen ook geïnspireerd kunnen raken! ?

Monique
Door

Monique

op 14 Feb 2020

Mooie blog Mahatma, en ook je webinar van gisterenavond. Ik volg je al een tijdje, en steeds opnieuw raak je een me. Ja LOS en LATEN, daar zit mijn proces op dit moment. Dankjewel ??

Mi
Door

Mi

op 14 Feb 2020

Hoi Mahatma, Ik heb nu de eer gehad om op korte tijd wat webinars en ook een event mee te maken. Wat een cadeau! Ik merk dat er wat veranderd is sindsdien, ik merk dat er een heel belangrijk deel geheeld is. Welk deel het precies is wil ik niet onderzoeken, het maakt niet uit ik ben ervan af (of toch gedeeltelijk :) ) . Ook het lezen van deze blog maakt vanalles in mij los. Ik ben zo dankbaar voor je werk, het is zo helend en ik had nooit gedacht dat de kracht van heling bij een ander zoveel effect op mezelf kon hebben. Soit, ik ben weer alles op een hoopje aan het gooien. Ik kan iedereen op z'n minst een event aanraden om eens te voelen of het voor jou is. Groetjes Melina 'Mi'

Karin
Door

Karin

op 14 Feb 2020

Dank je wel heel inspirerend. En dank je voor webinar van gisteren.

Monique
Door

Monique

op 14 Feb 2020

Wat schrijf jij zo heerlijk luchtig over het moeilijkste wat er is en tegelijkertijd zo’n bevrijding geeft .. voelen van je diepste pijn en verlangens . Ik wens 100.000 mensen om dit ook te gaan ervaren , 100.000 mensen die meer in hun kracht mogen komen , WAUW ❤️

Joke Cromjongh
Door

Joke Cromjongh

op 15 Feb 2020

Herkenbaar en begrijp, denk ik, nu pas of sta op het punt te begrijpen wat loslaten echt inhoudt. Een nieuw begin! Groet, Joke Cromjongh

Lucia
Door

Lucia

op 15 Feb 2020

Het blijft nog even eng. Je los weken van iets dat je altijd als houvast hebt gehad. Of eigenlijk wat jou altijd heeft vast gehad. Ik ga me vrij maken. Los van wat me vast hield.

Sineke
Door

Sineke

op 15 Feb 2020

Hallo Mahatma, dank voor het delen. Wat vind ik je ongelooflijk MOEDIG! Dit blog en je webinar inspireren mij geweldig. ik heb ook erg veel angst gekend en heb mijn intentie gezet: van ANGST naar MOED en WANTROUWEN naar VERTROUWEN! THANKS!

Miranda
Door

Miranda

op 15 Feb 2020

Precies op het goede moment kom ik jouw teksten tegen. Dankje. Ik ga het delen ❤️?

lucie
Door

lucie

op 15 Feb 2020

heel mooi stuk om te lezen. Ook herkenbaar. Loslaten lukt me niet..

Trea
Door

Trea

op 15 Feb 2020

Mooi blog. De online training heb ik al gedaan. Heel mooi en leerzaam. Een aanrader!! Ik kan nog wel een keer op herhaling, het is blijkbaar een dingetje voor me....

Simone Valkenburg
Door

Simone Valkenburg

op 15 Feb 2020

Respect voor jou Mahatma. Ik wil graag deelnemen aan het webinar op 12 maart en ook mijn verleden loslaten.

Angelique
Door

Angelique

op 15 Feb 2020

Ik ga meedoen, ben zo benieuwd blog was al heel inspirerend dankjewel

Liliane
Door

Liliane

op 16 Feb 2020

fijn om dit blog te mogen lezen en ik ben heel benieuwd naar het webinar

Inge
Door

Inge

op 17 Feb 2020

Het blijft een dingetje. Ik ben heel benieuwd naar het webinar! Bedankt voor het delen van je ervaring en wijsheid met iedereen. Dat doe je goed!

Mony
Door

Mony

op 17 Feb 2020

Wat een eerlijk verhaal en hoe de kracht van loslaten werkt !

Marcella
Door

Marcella

op 18 Feb 2020

Geweldig geschreven en inspirerend blog Mahatma. Veel wijze woorden en tools om los te laten. Uiteraard gedeeld.. Ik hoop dat je missie slaagt.

Linda Henkelman
Door

Linda Henkelman

op 22 Feb 2020

Ik voel dat het nu tijd is andere stappen te gaan zetten. Helder verhaal, geen bladiebla en ik wil graag het met mijn hoofd willen oplossen, wat nooit echt lukt, loslaten en vanuit een andere flow leven en durven voelen!!!!

Angelina Hermus
Door

Angelina Hermus

op 23 Feb 2020

Ik voel me enorm geïnspireerd door je blog en zou dolgraag bij het webinar zijn! Ik voel me door jou nu zo klaar om een bak zooi los te gaan laten! En je energie is gewoon zo heerlijk, zo echt!

Karin
Door

Karin

op 25 Feb 2020

Zo bijzonder, loslaten door te voelen. En ook hoe de mind werkt. Bedankt Mahatma voor deze mooie en waardevolle inzichten. Ik herken het zo, en daar begint voor mij heling...xxx

Jessica
Door

Jessica

op 10 Mar 2020

Lieve Mahatma, Bedankt voor alle mails! Voor mijn gevoel heeft het wel het één en ander gedaan met mij. Daarom ben ik benieuwd naar het webinar. Misschien kan ik dan nog wel meer loslaten. Lieve groet Jessica

Carola
Door

Carola

op 10 Mar 2020

Wat je schrijft is zo herkenbaar. Ook al deden zoveel mensen negatief over en tegen mij, ik wist dat ik best wel okee was. Maar waarom draag ik m'n hele leven al dat negatieve mee ? Het is te zwaar. Waarom geloofde ik mezelf niet ? Ik ben al over de helft van m'n leven. Het is nu tijd om al dat negatieve los te laten en gelukkig te worden ?

Willie
Door

Willie

op 10 Mar 2020

Ha Mahatma, de herhaling heb ik nodig om steeds meer bewust te zijn.

Kim
Door

Kim

op 10 Mar 2020

Bedankt Mahatma voor dit inspirerende blog. Ik ga ermee aan de slag want het is nog wel een dingetje ;)

Harremijn
Door

Harremijn

op 10 Mar 2020

Mooie blog, zou het graag nog een keer willen meemaken dan komt het dieper.

Linda
Door

Linda

op 10 Mar 2020

Zo'n mooi Blog. Ik heb de online training al een keer gedaan, wat ik erg fijn vond. Tijdens het lezen kwam ik de aha momentjes tegen. Ik wil hem graag nog eens doen om weer meer los te kunnen laten..

Suzannah
Door

Suzannah

op 10 Mar 2020

Lieve Mahatma, Dank voor het delen van je veerkracht; erg inspirerend en geeft vertrouwen dat je het verleden dus echt kan overstijgen!

Ingrid
Door

Ingrid

op 11 Mar 2020

Wat een inspirerende blog. Dank je om mij steeds meer bewust te maken Grtjs

moniek
Door

moniek

op 11 Mar 2020

Lieve Mahatma, heel erg bedankt voor de blog, hiermee inspireer je anderen enorm. Ik wil ook graag meer loslaten en wat anderen ook zeggen, het me niet aantrekken. Je bent een wijze ziel die het goed overbrengt waarvoor dank.

Petricia
Door

Petricia

op 11 Mar 2020

Wat een inspirerend verhaal! Maar ook moeilijk om het zelf te doen! Ik wil er graag meer over leren van jou!

Janneke
Door

Janneke

op 11 Mar 2020

Wat heb je veel meegemaakt Mahatma en dan nu zo´n krachtige, inspirerende vrouw met zelfliefde en vertrouwen. Sommige stukken zijn voor mij herkenbaar, ik ben nu inmiddels 58 jaar en wil en durf met loslaten te beginnen, op weg naar vrijheid en innerlijke rust. Ik heb de onlinetraining over Loslaten bij jou gevolgd, het maakt veel los en meer en meer raak ik ervan overtuigd dat ik er mag zijn, zoal ik ben. Ook de Foek It Challenge maakt me bewust van mijn gedachten, van wat waar is en niet waar. Erg waardevol! Dankjewel Mahatma en tot a.s. donderdagavond bij het Webinar Loslaten, warme groet van mij.

Rachel
Door

Rachel

op 11 Mar 2020

Het is al weer een jaar geleden dat ik de loslaat training online heb gevolgd! En ook super fijn dat je er aandacht tijdens lifechanger geluk tijd aan heb besteed! Het was zeer leerzaam, evenals het lezen van deze blog!

Babs-Louise
Door

Babs-Louise

op 11 Mar 2020

Los-laten is echt een dingetje voor mij, maar dankzij jouw trainingen gaat 't al een stuk beter dat los-laten met al waar ik niet happy van ben/word

Kristel
Door

Kristel

op 12 Mar 2020

Ik heb de blog gelezen èn heb de online training over loslaten gevolgd, de max gewoon! Toch neem ik vanavond nog deel aan het webinar over "loslaten", zooo interessant en leerrijk vind ik het èn Mahatma is gewoon de max, ongelooflijk wat deze prachtige vrouw met mij doet! I love her :-)

jolanda
Door

jolanda

op 12 Mar 2020

wat een mooie blog om te lezen, ik zie er naar uit om vanavond het webinar te volgen,, liefs van mij

Virginia
Door

Virginia

op 12 Mar 2020

Wat een mooie en fijne blog. Ik wil je graag een compliment geven voor je gezellige, humoristische en ook "ik neem je mee" schrijfstijl. Ik weet zeker dat een boel anderen hier absoluut iets mee kunnen dus je blog heb ik gedeeld.

Ria
Door

Ria

op 12 Mar 2020

Wat een mooi blog heb je geschreven Mahatma . Het is zo leerrijk en het doet me echt beseffen dat het loslaten van dingen zo belangrijk is

Evelien Spreitzer
Door

Evelien Spreitzer

op 12 Mar 2020

of het een saaie blog is weet ik niet ik ben van de omgekeerde wereld, reageren, delen nu lezen! lekker anders om Webinar!

marleen
Door

marleen

op 12 Mar 2020

supper mooi , ik moet dit echt hard leren

Lucia
Door

Lucia

op 12 Mar 2020

Je kan het zo goed omschrijven, op zovele vlakken. Ja dat gaat niet ineens. Ook al heb ik dit al vaak gehoord en gelezen, dit gaat maar stapje voor stapje en thema per thema. Je emoties toelaten om ze dan los te laten vind ik ook heel waardevol! Bedankt! Voor mijn volgende stap wil ik daarom ook deze avond de webinar volgen.

Inge
Door

Inge

op 12 Mar 2020

Mahatma ik vind je een mooi mens❣

Natalie
Door

Natalie

op 12 Mar 2020

Pijn van binnen door gepest zijn als kind, komt met regelmaat weer terug nu ik volwassen ben. Er zijn nog steeds ouders die dat kleine meisje in mij weten te raken. Ik wil geen angst meer voor represailles of steeds om me heen kijken waar die etters zijn en wat ze misschien gaan doen. Heb er al genoeg tranen om gelaten. Ik zie hetzelfde gedrag van wat ik voel en doe terug in mijn zoon. Het mooie is dat ik hem zo goed begrijp en toch ook kan helpen. Door hem te zien en mijn pijn te voelen.

Marjolijn
Door

Marjolijn

op 12 Mar 2020

Mooi en leerzaam. Nu nog doen. Kleine stapjes!

Hetty
Door

Hetty

op 12 Mar 2020

Ja dat is wel een dingetje. dat is niet zo maar klaar. daarom wil ik graag vanavond het webinar volgen. Ik zit niet op Facebook , twitter e.d. daar kan ik dus ook niets op plaatsen.

Johan
Door

Johan

op 12 Mar 2020

Best Moeilijk dat.

Gerhilde
Door

Gerhilde

op 12 Mar 2020

Dank je wel Mahatma! Tot vanavond.

Gerhilde
Door

Gerhilde

op 12 Mar 2020

Dank je wel Mahatma! Tot vanavond.

José
Door

José

op 12 Mar 2020

Loslaten brengt zo veel meer dan vasthouden. Het geeft ruimte en vrijheid

Patries Pompe
Door

Patries Pompe

op 12 Mar 2020

Hoi Mahatma, Vindt het fijn om naar jou filmpjes te kijken. Het voelt alsof je mijn hart onder de riem steekt! kijk er elke keer weer naar uit!

Carla Christiaens
Door

Carla Christiaens

op 12 Mar 2020

Lieve leuke spontane Mahatma .ik volg je al van dag 1 met de Challenge. Dingetjes die ik mezelf telkens met nieuwjaar hoor beloven aan mezelf En jaaaaaaa nu komt het er eindelijk van , niet op 1 januari maar FOEK IT Ik leer dankzij jou weer bewuster te leven, met mijn eigen gevoelens, mijn eigen oude gewoontes en bewuster van mijn omgeving. Alsof het in de sterren geschreven stond, ik zat de laatste tijd niet lekker meer in mijn vel, zat bijna op mijn tandvlees van me krampachtig vast te bijten in wat ik MOET, wat van me verwacht werd, wie ik altijd voor anderen was en daarbij mijn eigen behoeftes soms aan de kant zette.. Bedankt dus bij deze ...het is een fijn gevoel om op deze wijze met jou kennis te maken , en me net dat beetje geeft waar ik zo naar hunkerde...mezelf kunnen blijven, mezelf gelukkig voelen

Mahatma Revier
Door

Mahatma Revier

op 12 Mar 2020

Wat super fijn om te lezen Carla. Hier maak je mij weer blij mee. Als je het blog deelt ben je er bij vanavond en foek it, ik ga er een feesie van maken.

Simonne
Door

Simonne

op 12 Mar 2020

Gelukkiglijk doet het geen fysieke pijn. Dankjewel Mahatma voor je onvoorwaardelijke,liefdevolle steun. Liefs,

G. Steeghs
Door

G. Steeghs

op 12 Mar 2020

tot zometeen !

Postma
Door

Postma

op 12 Mar 2020

Deel graag,

marijke
Door

marijke

op 12 Mar 2020

Het blijft een dingetje,blijven oefenen

Marjolijn Engelen
Door

Marjolijn Engelen

op 15 Sep 2021

super waardevol!

Reactie plaatsen