Patronen doorbreken: 9 magische tips
25 september 2019 

Patronen doorbreken: 9 magische tips

Wij mensen zijn gewoontedieren. We worden geleefd door allerlei patronen en het is niet altijd even gemakkelijk om die patronen te doorbreken. Soms is dat niet erg. Het patroon van bijvoorbeeld je tandenpoetsen voor je gaat slapen of je wassen als je opstaat, is een uitstekend patroon en ik adviseer je zeker niet om dat te doorbreken. Maar er zijn ook genoeg patronen waar je niet zo blij van wordt en toch lukt het je dan niet om er één, twee, drie afscheid van te nemen.

Verslavingen

Het zijn dan meer een soort verslavingen die jou in hun macht hebben. Het geniepige is dat je het vaak zelf nog niet eens in de gaten hebt. Ik heb wel een paar van die patroontjes. Bijvoorbeeld het pauzeren tijdens mijn werk op kantoor. Ik zit overdag in het algemeen achter mijn computer en ben dan zo lekker bezig en er is dan zoveel te doen, dat mijn computer mij in de macht had en mij elke keer weer wist te verleiden met het patroon van doorwerken en geen pauze nemen.

Dat patroon wilde ik al heel lang doorbreken, maar het lukte mij gewoon niet. Ik was de slavin en mijn computer bepaalde. Zucht. Zo ook een patroon met chocola. Leg mij een heerlijk stuk melkchocola voor mijn neus en het water begon al stiekem mijn mond in te lopen en voordat ik het wist was de chocolade op en zat ik met een schuldig en bechocolaat gezicht naar mijzelf te kijken. ‘Niet handig Mahatma’, dacht ik dan. Maar ohhh wat was het lekker (voor die paar minuten dan).

Weg met die chocola, ik ga mijn patronen doorbreken

Het is gedaan, ik ga mijn patronen doorbreken!

Het is gedaan met die patronen waar je gewoon niet blij van werd. Fort d’r mit. Ik heb een aantal tools toegepast en inmiddels neem ik die pauze en wandel ik elke dag en ligt er geen chocola meer in mijn kast. Als je nu voor mijn neus gaat wapperen met zo’n heerlijke Tony Chocolonely, dan wordt het een uitdaging die ik gewoon aanga. Op dit moment is het rustig in mij en dat bevalt mij prima.

‘Hoe dan?’

Ik hoor het je denken… Hieronder ga ik je een aantal tips geven om patronen te doorbreken. Lees ze eens rustig door en pas ze toe, daar word je blij van.

1. Patronen doorbreken is echt wel te doen. Als eerste is het natuurlijk van belang dat je weet welk patroon je wilt doorbreken. Met dat weten, daar begint het allemaal mee. Er is iets wat je doet waar je last van hebt. Het is een hardnekkig dingetje en je wordt er niet zo blij van. Nou dat dus. Misschien heb je al eerder geprobeerd er mee te stoppen en toch… het heeft jou in zijn ban. Sh…it happens. Schrijf eens alle redenen op waarom je het wilt doorbreken. Wat kost het je en wat zal het je geven als je dat patroon niet meer hebt? Ben je dan nog dezelfde persoon als nu en waar word je blijer van… van dat oude of van dat nieuwe gedrag? Dus, pak nu pen en papier en begin te schrijven.


 2. De intentie. Nu je weet wat het je kost en wat het je geeft kun je een hele krachtige intentie maken om dat patroon te doorbreken. Schrijf het op een groot vel  op en hang dat naast je bed of schrijf dat enthousiast op je badkamerspiegel of koelkast als een constante reminder. Schrijf het ook op een klein papiertje en doe dat in je broek- of jaszak zodat je het regelmatig kunt voelen.

Let op: schrijf niet ‘ik ga de patronen doorbreken van het aldoor over mijn grenzen gaan en mij kleiner voelen dan een ander’. Dat is niet handig, want dan draag je die energie nog steeds bij je. Woorden hebben namelijk ook kracht en een energie. Wat je wel kunt zeggen is: ‘Ik ga patronen doorbreken. Ik bepaal mijn grenzen en zie dat ik meer en meer in mijn eigen kracht blijf.’ Kijk dan heb je grenzen en kracht in je energie en daar word je wel blij van als dit één van de patronen zou zijn die jij wilt doorbreken.

3. Maak het zo concreet mogelijk. Wat ga je in welke situatie doen? Bijvoorbeeld in mijn patroon: ‘Als het na 15.00 uur is en ik heb nog niet gewandeld, dan pak ik mijn sleutels en voordat ik het dan goed en wel besef loop ik al met een grote grijns op mijn gezicht buiten, terwijl ik mijn computer in de verte zachtjes hoor kreunen.’ Dus maak het zo concreet mogelijk. Op deze wijze patronen doorbreken gaat dan vanzelf.


 4. Begin klein…  met babystapjes. 
Meestal willen we teveel en beginnen we enthousiast vanuit wilskracht, waarna we na een aantal weken stap voor stap weer terugvallen in dat oude patroon waar je nu juist van af wilde. Dus begin klein en bouw het dan stapje voor stapje op. Dat maakt de drempel een stuk lager, waardoor je er veel gemakkelijker een nieuwe gewoonte van kunt maken. Je oude patronen doorbreken wordt zo echt gemakkelijk en terugvallen is dan geen optie meer.

5. Beloon Jezelf. Als we iets goeds doen dan willen we er ook voor beloond worden. Van die beloning krijgen we dopamine en daar worden onze celletjes altijd een beetje opgewonden van. Daar doen we het uiteindelijk voor. Dus doe eens gek en verzin iets waar je hart blij van wordt en beloof jezelf dat je dat mag doen of hebben als je de verleiding hebt weerstaan. Bijvoorbeeld: het wandelen dat ik nu doe is op zichzelf al de beloning, want ik hou er van, maar de bonus is natuurlijk een goede gezondheid en hoe belangrijk is dat? Tegelijkertijd word ik daar ook weer creatief van en dan maak ik spontaan inspiratie video’s over dode koeien zoals deze…

YouTube voorvertoningsafbeelding

6. Zorg dat je niet snel wordt verleid. Als ik een kast vol heerlijke Tony Chocolonely’s heb, dan is de verleiding veel groter, dan als ik die rommel niet in huis heb. Dus kijk goed naar je omgeving. Niet alleen naar wat je in huis hebt maar ook met wie je omgaat. Als ik rook en mijn vrienden roken allemaal, dan is het veel  lastiger om te stoppen dan dat je met mensen omgaat die hebben ingezien dat roken één van de meest funeste dingen is voor je gezondheid en dat je van al die afbeeldingen op de pakjes sigaretten nou ook niet gelijk heel vrolijk wordt.

Patronen doorbreken

Ga de verleiding uit de weg

7. Wees het je bewust. Op het moment dat de verleiding hoogtij viert en het echt lastig is om dat oude patroon te doorbreken, adem dan eens diep in en uit en weet dan waar je het voor doet. Misschien heb je een briefje in je broekzak met je intentie of lees je heel bewust dat plakkaat op die koelkast. Besef dan ook dat het  genot van dat patroon; het eten, drank of die peuk in je mond, maar heel kortstondig is. En dat het je wat kost. Maak op dat moment een andere keuze dwars tegen al je neigingen in. Dan sta jij aan het roer en niet je verslaving.

8. Durf te voelen. Vaak is dat het hele eieren eten. Er zit een bepaald gevoeletje en dat willen we niet voelen. Daardoor heeft een patroon vaak de macht over ons. Maar als je je het nu bewust bent en je durft dat onderliggende gedoe te voelen en je geeft het de broodnodige erkenning, dan kan alles veranderen. Dan heb je die verslaving dus niet meer nodig en is patronen doorbreken een klein kunstje.

Jij tijger, jij kunt patronen doorbreken

9. Val je even terug? Dat is helemaal niet erg. Gun jezelf dat en herpak je de volgende dag gelijk weer. Dus geef niet op en denk dan dat patronen doorbreken niets voor je is en dat het je toch niet lukt. Terugvallen hoort erbij, maar het is dan wel zaak dat je daarna weer zo snel mogelijk omhoog krabbelt en jij tijger, jij kan dat.


Gewoon doen

Ga hier nu eens mee aan de slag en maak gewoon van jouw leven je beste leven ooit. Je bent bedoeld om te shinen lieverd, om je potentie te leven. Dus doe wat je moet doen. Wil je hier wat hulp bij hebben, maak dan een drastische keuze om de Live Lifechanger te volgen want dan weet je zeker dat je afscheid gaat nemen van die oude patronen waar je last van hebt en dat je gaat doen waar je al zo lang naar verlangt. Is dat een te grote stap, kijk dan eens op onze agenda wat er nog meer op het programma staat. Dan krijgen je cellen een update die goed voor ze is. Patronen doorbreken gaat dan als vanzelf en daar heb je de rest van je leven baat bij.

Cadeautje

Je kunt ook een start maken door je aan te melden om het gratis webinar over mijn boek 'Laat maar Los' te ontvangen. In dit webinar deel ik tips over loslaten die je zeker gaan helpen bij het doorbreken van patronen. Iets houdt je immers tegen om die patronen te doorbreken, en als je dat 'iets' nou eens los kan laten?

Ik gun je een leven vol vrijheid.

Yihaaa Mahatma

Over de schrijver
Gerrie
Door

Gerrie

op 06 Nov 2019

Bedankt voor het webinar. Zou ik je nieuwsbrief mogen ontvangen?

Mahatma Revier
Reactie plaatsen