Terugblik

Een periode om naar binnen te keren

December 2008

De dagen worden korter en donkerder. Het voelt elk jaar weer als een periode waarbij ik mij naar binnen keer. 

Zo aan het einde van het jaar maak ik een terugblik over de afgelopen periode. De afgelopen twee jaren ervoer ik spanning rond deze tijd van het jaar. De angst dat ik het financieel niet zou redden (terwijl het onzin was, maar toch) kwam toen sterk omhoog. Twee jaar geleden heb ik een laatste stukje uitkering dat ik nog kreeg losgelaten. Geen houvast meer, geen vaste bodem onder mijn voetjes. De angst gierde af en toe door mijn lichaam. Vorig jaar heb ik mijn prijzen behoorlijk verhoogd. En weer kwam de angst omhoog: zullen de mensen nog wel komen, ga ik het wel redden? Elke keer als ik mijn comfort-zone oprekte, oftewel mijn bestaande positie losliet en een stap vooruit deed, was er angst. Toch liet ik mij doordoor niet weerhouden. Met bibbers en bevens zette ik mijn stappen. Ook heb ik jarenlang, uit angst dat ik dat niet betalen kon, aangehikt tegen het aannemen van vast personeel. Judith werkte voor mij op vrijwillige basis, maar dat was niet genoeg. In maart van dit jaar is het ervan gekomen. Ik moest wel, want het water stond mij aan de lippen. Er was zoveel werk dat ik het letterlijk niet meer aankon. Mijn lichaam begon te protesteren en mijn vrienden en familie die mij nog maar heel weinig zagen, ook.


Spirit Coaching groeit!

Inmiddels heb ik twee vaste personeelsleden en een freelance team voor marketing en vast team tijdens de intensive's. Niet te vergeten alle vrijwilligers die assisteren tijdens events en andere zaken rondom Spirit Coaching. Wat ben ik blij met ze. Waar zou ik zonder al deze mensen zijn. Wat zijn we professioneel geworden! Dit jaar stijgen mijn prijzen ook. Er is een kredietcrisis en ik maak mij geen zorgen. Daar waar ik de vorige jaren angsten ervoer, ben ik nu bezig met plannen om uit te breiden. Nog meer personeel en een nog groter kantoor. Ook ga ik in januari met mijn moeder een cruise maken naar de Bahama's. Heb ik het nu financieel veel beter dan vorige jaren? Welnee, maar de angst is minder. Ik weet inmiddels dat als je gelooft in jezelf en je weet wat je waard bent, dat de dingen, de mensen, de financiële middelen dan als vanzelf naar je toekomen. Ik weet inmiddels dat ik het niet meer allemaal zelf hoef te doen. Nog werk ik hard en veel, maar het is helemaal anders. 

Passie

Het werken met groepen mensen is nog steeds mijn passie. Ik zie mensen stappen nemen in een workshop, waarbij je ze letterlijk ter plekke ziet groeien. Daar doe ik het voor! Verder ben ik nu bezig met het ontwikkelen van nieuwe producten, met interviews afnemen, en ben ik mijn tweede boek aan het schrijven. Het gaat erom dat ik durf te vertrouwen op de impulsen die ik van binnenuit krijg. Ik laat mij niet meer weerhouden door het denken. Het denken is altijd gericht op veiligheid en dat houdt in dat je dan blijft zitten waar je zit. Alles wat onbekend is, is voor het denken onveilig. Waar luister jij niet naar je impulsen en hou je je klein vanuit angst? 


Succesverhaal

Al met al klinkt dit als een succesverhaal en dat is het ook. Ben ik stinkend rijk? Welnee, maar ik kan wel alles doen wat ik wil doen. Werk ik hard? Ja, dat zit in mij en ik kies daarvoor. Ik heb jarenlang ME (het vermoeidheids-syndroom) gehad. Ik kon niet werken en ik wilde het zo graag. Wat een frustratie en wat een pijn. Stap voor stap kon ik meer. Naarmate ik oude pijn losliet kreeg ik meer en meer energie. Dus ja ik werk veel en dat doe ik met hart en ziel.

Komen er af en toe geen vragen in mijn hoofd op of ik het allemaal ga redden? Ja, maar ik geloof ze niet meer en luister daar niet meer naar en ik laat mij al helemaal daar niet door tegenhouden.

Is er een kredietcrisis? Ja, maar het is je instelling die telt! Laat je je daardoor leiden of zet je juist nu je stappen? Ik zet mijn stappen en kijk vooruit naar waar ik naartoe wil. Ik hou mijn doel in het oog, dat is mijn focus! Waar ligt jouw focus? Ligt je focus op wat niet goed gaat of waar je naar toe wilt? Hou je je klein en veilig of durf je je stappen te zetten?

Focus

Vele mensen bezuinigen in deze tijd op zelfontplooiing, terwijl het juist NU zo belangrijk is dat je je focus helder hebt en dat je je potentie en mogelijkheden gaat ontdekken. Een crisis is altijd een wake-up call, een mogelijkheid om te groeien! Ik groei verder. In maart ga ik weer voor twee weken naar Sedona. En jij? Hoe ontplooi jij je? Zak je weg in terneergeslagenheid en zie je het allemaal niet meer zitten? Of neem je juist nu de kansen waar om te groeien? Waar het allemaal naartoe gaat, ik heb geen idee en geen controle. Wel een focus! 

Vind je dit een mooi artikel? Misschien wil je het delen. Daar help je een ander ook weer verder mee.