Tips voor het loslaten van angst

In dit artikel geef ik tips voor het loslaten van angst,

Loslaten van angst

In dit artikel geef ik tips voor het loslaten van angst, want op dit moment zijn veel mensen in de ban van angst. Een angst voor een tekort aan geld, angst voor ziekte en angst voor geluk (jawel, die ook).

Wat is dat toch, ANGST? Het kan je leven beheersen, je weerhouden om stappen te zetten. Het weerhoudt je om van het leven te genieten, om gelukkig te zijn. Door de angst blijf je in je veilige cocon die tegelijk een gevangenis voor je is.

Lekker in je vel

Het kan je zo maar gebeuren. Het ene moment zit je nog lekker in je vel, het andere moment is iets in jou geraakt en zit je in de angst. Voor sommige mensen is het zo heftig, dat ze niets meer durven. Dat ze er als het ware door verlamd worden. Angst, een energie in je lijf waar vechten niet tegen helpt.

De wil om vrij te zijn!

Wat ken ik het goed vanuit mijn eigen verleden. Op bepaalde vlakken was ik zo angstig. De angst gaf mij beelden, die dan weer bijbehorende gevoelens omhoog brachten. Zo kon ik nachtenlang trillend in mijn bed liggen.

In de ban van de angst

Toch was er iets in mij wat sterker was dan de angst. De wil om te leven. De wil om vrij te zijn. Door dat verlangen liet ik mij uiteindelijk leiden. Ik kon zien hoe de angst mij in de maling nam. Welke leugens het voortbracht met de positieve intentie om mij veilig te houden. Dit 'zien' is het begin van het loslaten van angst.

loslaten van angst

Programmering

Ooit waren er dingen in mijn leven gebeurd die niet zo fijn waren en zo was ik geprogrammeerd dat het leven gevaarlijk was. Die informatie zat in mijn lichaam, in mijn cellen opgeslagen. Mijn denken probeerde mij alleen maar te beschermen. In situaties die op vroeger leken stuurde mijn denken mij angstsignalen. Doordat ik diverse methodes tot mijn beschikking had kwam ik daar doorheen en kwam ik steeds verder met het loslaten van angst. Niet altijd even gemakkelijk, maar toch. Langzaam heb ik mij heb ik mij weten los te worstelen. Bewustwording en loslaten van angst waren belangrijke stappen op weg naar vrijheid!


Onderdrukken of vechten helpt niet

In het algemeen vechten we tegen de gevoelens die in ons leven. Die onderdrukken we dan omdat we ze niet willen. Maar... daardoor worden ze alleen maar erger! Vechten helpt dus niet. Dat lost niets op. Beter is de de angst te accepteren of zelfs te verwelkomen. Dat is een essentiële stap in het loslaten van angst. We denken vaak dat we de angst niet kunnen accepteren. Of we willen het niet. Weet dan: vechten tegen de gevoelens maakt ze alleen maar sterker.

angst loslaten

En zo blijf je vast zitten

Wat kan je doen? Als jij nu iemand bent die zoveel angst voelt, wat kun je dan doen? Word je bewust dat je niet meer het kleine kind bent en dus nu ook geen slachtoffer meer bent. Indien je dat nog wel zo ervaart, ga dan eens kijken doe jij dat in stand weet te houden. Weet je hoeveel kracht het kost om jezelf in die positie te manoeuvreren? Word je daar eens van bewust, voel jouw kracht en durf dan nieuwe keuzes te maken.


Durf eens te voelen!

Probeer verder eens te voelen hoe de angst voelt als deze door je lichaam stroomt, terwijl je niet vlucht of er tegen vecht. Laat die angst eens helemaal door je heen stromen. Voel als een onderzoeker waar die angst in je lichaam zit en verwelkom die als het ware.

Je bent al veilig!

Weet tegelijkertijd dat je veilig bent, want in het algemeen ben je dat inmiddels wel. Je celletjes (waarin informatie van vroeger is opgeslagen) weten dat echter nog niet helemaal en daarom kun je dat niet altijd voelen. Jouw situatie nu is niet dezelfde situatie als van vroeger. Wees eens nieuwsgierig naar wat er gebeurt als je je dit bewust wordt. In het algemeen lost de angst, als je die er helemaal kunt laten zijn, binnen een paar minuten volledig op. Ervaar maar eens hoe het is om zo bewust bezig te zijn met het loslaten van angst.

Vier daarna je hernieuw gevonden vrijheid.

Voel dan dat je in wezen vrij bent en vier dat! Ik doe dat ook en ben nog steeds blij met de vrijheid in mij.


Angst? Angst is en ik laat 'm los want ik ben méér dan dat!

Op jouw loslaten van angst, op jouw vrijheid.


Mahatma