GelukGeluk, wat is dat?

Wat maakt jou gelukkig...

Geluk, het woord kennen we natuurlijk allemaal. Maar wat is dat nu eigenlijk?

Als ik bij Wikipedia onder geluk kijk, dan krijg je de volgende beschrijving:

Geluk (of gelukkig zijn) kan gedefinieerd worden als het tevreden zijn met de huidige levensomstandigheden of met het leven zoals zich dat nu presenteert.

Meer over Geluk

Hierbij kunnen er diverse positieve emoties aanwezig zijn, zoals vreugde, vredigheid, ontspannenheid en vrolijkheid. Gelukkig zijn is het tegengestelde van ongelukkig zijn, wat bestaat uit een gevoel van ontevredenheid, en vaak samengaat met depressie,  overspannenheid, woede of  verdriet. Onderzoek duidt er op dat geluk voor ongeveer de helft erfelijk bepaald is. De rest van de verschillen wordt veroorzaakt door invloeden uit de omgeving.

Voor mij klopt die beschrijving aardig alhoewel ik mij wat afvraag over die erfelijkheid.

Ieder gezond mens kan gelukkig zijn...

Ik denk als je behept bent met een ongeluks-gen van één van je ouders dat je nog altijd een heel gelukkig mens kunt zijn. Misschien  zal dat dan ooit niet je eerste basisinstelling van het leven zijn geweest. So what! Iedereen kan gelukkig zijn. In mijn ogen is er geen excuus! 


Ik schrijf dat omdat ik zelf een heftige jeugd heb gehad met allerlei ervaringen die voor een kind gewoon niet goed zijn. Ik begon mijn eerste 2 jaar van mijn leven in een kindertehuis. 


Je jeugd is eigenlijk de meest belangrijke periode van je leven want daarin word je  geprogrammeerd. Alles wat je dan meemaakt sla je als het ware op in je cellen. Het is pure informatie waar je daarna de rest van je leven mee doorgaat. 

Dus ik had ik heftige jeugd en was dus niet ze geweldig geprogrammeerd. Later als volwassenen liep ik hierdoor rond op deze aarde met een negatieve mindset en een hoop emoties, waar ik niet gelukkig mee was. Ik was ronduit ongelukkig. Daardoor werd ik ook ziek. Ik kreeg het ME syndroom en zat toen gedurende 15 jaar volledig afgekeurd thuis op de bank.


Geen happy story was het toen. Eind goed is al goed want inmiddels ben ik al heel erg lang erg gelukkig met mijzelf en met mijn leven en dat pijnlijke verhaal ligt inmiddels heel erg ver achter mij.

Geluk is een gevoel van Flow...

Al met al, als ik nu bij mijzelf kijk dan is geluk een soort gevoel van in de flow zijn. Dat je mee kunt stromen met alles en dat je je ook dankbaar voelt en met je leven. Uiteraard is dat voor iedereen weer anders. Ik ben dus zo nieuwsgierig naar jou.

Wat maakt jou nu gelukkig en waar staat Geluk voor jou voor?

Om jouw geluk te bevorderen zie je hieronder een korte video.

Vind je dit een mooi artikel? Misschien wil je het delen. Daar help je een ander ook weer verder mee.