Zelfrealisatie, wat is dat?

   En wat heb je er aan?

Realiseer jezelf dat er geen Zelf is

Ik weet het, het klinkt bizar. En voor ons denken is dat ook zo. 'Hoe bedoel je? Geen Zelf', hoor ik je dan denken. 'Ik denk toch?'


Ja, je denkt, maar Jij bent niet dat denken. Dat is in wezen niets anders dan een chemische reactie in je hersenen. Het is niet wie je bent. 'Maar ik heb toch een lichaam?' Jawel, je hébt een lichaam, maar bén jij dat lichaam of ben je meer dan dat? 'Ja maar, het is toch tastbaar?' Yep, totaal tastbaar, maar maakt dat lichaam jou tot wie je bent of is dat het voertuig waar Jij in huist tijdens dit leven. 


'Ok, maar ik heb toch gevoelens?' Hetzelfde geldt dus voor gevoelens. Gevoelens en emoties zijn een beleving. Het is niet wie je bent. Als je dit jezelf realiseert, dan ben je bezig met zelfrealisatie.

Maar wie ben ik dan wel?

'Als ik niet dat lichaam, niet die gedachtes en niet die gevoelens en emoties ben, wat of wie ben ik dan wel?' Jij bent het bewustzijn waarin alles verschijnt. Ook dat is zelfrealisatie. 'Hum' hoor ik je denken, 'lekker zweverig'. Yep, heel zweverig voor het denken. 


Wij mensen zijn in essentie puur bewustzijn. We kunnen kijken naar onszelf. Ons lichaam, onze emoties en gedachtes brengen een scale van chemische reacties op gang, waardoor wij in het algemeen beheerst worden. Door die gedachtes, door die emoties.


Hoe meer je je dit bewust bent, des te meer je doordrongen raakt van wie jij bent. Vanuit het bewustzijn bekeken is er nooit iets aan de hand. Dat te zien en te weten geeft een innerlijke rust en dat noemen ze wel verlichting of zelfrealisatie. Je realiseert je dan wie jij in wezen bent. Dan hoef je niet meer mee te gaan met elke gedachte van de mind die in het algemeen met veel angsten in een overlevingsstructuur zit.

Hoe kom je in contact met  zelfrealisatie?

Door puur naar Jezelf te kijken. Naar je gedachtes, naar je emoties en gevoelens. Naar je lichaam en je met dat alles niet te identificeren. En dat laatste is het allerbelangrijkste. Dan is er geen 'ik' die bijv. pijn heeft, maar dan is er een sensatie, die we labelen als pijn. 


Het kan zo maar zijn dat je dan in een stilte terecht komt. Een stilte die zó groots is, dat er geen woorden meer zijn Dat is puur bewustzijn. Zo ontroerend liefdevol, zo alles omvattend.


Vanuit deze energie ga je ook meer en meer ervaren dat alles komt en gaat. Dat alles verschijnt in het bewustzijn dat jij bent. Dat is ook het enige wat blijvend is. Puur bewustzijn. Bij zelfrealisatie valt als vanzelf die dualiteit waarin wij leven weg en kom je pardoes terecht in een soort eenheid of bliss. Dat is pure zege die alles transformeert.

Deze zelfrealisatie kun je ervaren tijdens een event, tijdens een lifechanger en zelfs soms tijdens een online training die we geven. Kijk op de
agenda of er wat voor je bij zit.

Wil je meer weten over zelfrealisatie?

Kijk dan naar het gratis webinar over mijn boek Ontdek de magie in je leven - Miracles Happen 

In het boek vertel ik over de illusie van het dagelijks leven. En dwars daardoorheen ga je ontdekken wie je werkelijk bent.


Na aanmelden krijg je de link naar de boekpresentatie in je mailbox (Check ook je spam). Dan kun je het direct bekijken.

Je ontvangt daarna ook regelmatig mijn mails met inspiratie, hints, humor en soms een bemoediging.

No opt-in form has been selected