Een compliment geven is belangrijk!

Een compliment geven is belangrijk! We hebben zelfs een nationale complimentendag in het leven geroepen. Het maakt je wel bewust dat je dus bewust moet zijn om iemand een compliment te geven, anders zouden we zo'n dag niet in het leven roepen.


Oftewel we zijn eerder geneigd naar het negatieve te kijken (zo zit de mind, of ons ego nou eenmaal in elkaar), dan naar het positieve. Het grappige is dat als je iemand positief bejegend, dat ook veel sneller terug krijgt en dat dat de ander ook veel meer stimuleert.

We denken dat als we veel kritiek geven dat de ander zich dan ten positieve veranderd. Helaas gaat kritiek en  positief niet samen. Kritiek heeft een negatief tintje.


Je zou natuurlijk wel feedback kunnen geven en dat hoeft helemaal niet negatief te zijn. Dan zit er geen lading bij en geen ( stiekeme) wens dat de ander anders moet zijn dan hij of zij is.


Die wens is per definitie al afkeuring. Dan maak je iemand alleen maar bewust van iets en dat is op zich natuurlijk prima. Hier moet de ander natuurlijk ook open voor staan.
is belangrijk

Begin eens met in de spiegel te kijken en jezelf te complimenteren. Voor sommige zal dit niet gemakkelijk zijn, want we kijken meestal naar wat niet deugt... En Toch! Dat oude verhaal ken je nu wel, dus focus je eens op iets nieuws, oftewel op het positieve. En ja, ieder mens heeft iets positiefs, dus jij ook!


Kijk eens om je heen en kijk wie er dan in je gezichtsblik komt. Vraag je dan eerst eens in stilte af, waar je blij mee bent wat die persoon. Hoe inspireert die persoon jou of waar heb jij respect voor, wat die persoon betreft. Wees je tegelijkertijd bewust hoe snel je mind ook naar het negatieve kan afdwalen en ga daar niet in mee.

geven is belangrijk

Stap op die persoon af en vertel het hem of haar. Wees eens bloedeerlijk juist in het positieve.


Ga dan de hele dag op deze wijze verder, en geniet ervan.


Wees nieuwsgierig hoe dit jouw energie zowel als de energie van de ander verandert...


Wat super dat je dit hebt gelezen, dat zegt al heel wat...

Vind je dit een mooi artikel? Misschien wil je het delen. Daar help je een ander ook weer verder mee.