Goede voornemens; hoe zorg je dat je je verlangens echt realiseert
15 november 2017 

Goede voornemens; hoe zorg je dat je je verlangens echt realiseert

Goede voornemens hebben we meestal zo rond 1 januari. Dan stoppen we met roken, drinken of verkeerd eetgedrag. Dan weten we wat we willen en dan gaan we dat ook effetjes realiseren. Vol enthousiasme beginnen we ermee. Helaas is het echter vaak zo dat onze voornemens na een aantal weken vergeten zijn en ons verlangen weer in de la ligt.

80% van de voornemens die gemaakt worden op 1 januari komen niet uit.

Waardoor lukt dat toch niet, dat realiseren van je verlangen?

Dat komt omdat we worden geleid door twee verschillende systemen in ons.

Het ene systeem is ons denken. We verlangen vanuit ons denken naar een verandering. Vanuit dat denken nemen we dan beslissingen en maken we keuzes voor een nieuwe toekomst. Je denkt misschien dat we ons leven leiden vanuit ons denken, niets minder is waar.

We worden namelijk geleefd door het andere systeem, ons onderbewustzijn dat gekoppeld is aan emoties en overlevingsprogrammaatjes, waar je niet altijd blij mee hoeft te zijn.

Die programmaatjes zijn namelijk gebaseerd op je kind-ervaringen, die samen met de bijbehorende overlevingsmethodes als het ware op je harde schijf zijn gebrand.

Goede voornemens

Twee tegengestelde systemen

Dus als wij met ons volwassen brein een beslissing nemen, die tegen de kinderlijke overlevingsmethodes ingaan, dan winnen die oude programmaatjes, die ons leven beheersen. Emoties, dan wel bewust of onbewust, hebben veel meer kracht dan onze gedachten. Dus je kunt wel goede voornemens hebben en denken dat je iets wil bereiken en gezien wilt worden, maar als je er vanuit je verleden bang voor bent, dan luister je eerder naar de angst dan naar je verlangen.

Daarnaast zijn er ook altijd onbewuste redenen dat we doen zoals we doen en hebben wat we hebben.

Bijvoorbeeld: misschien is één van jouw goede voornemens het verlangen naar een leuke partner. Je koopt het tweepersoonsbed, je maakt ruimte in je agenda en je gaat enthousiast visualiseren. Misschien mediteer je er ook nog op. Al met al je bent goed bezig, en terwijl ondertussen al jouw vrienden leuke partners krijgen, wil die van jou maar niet komen. “Wat doe ik verkeerd?“, vraag je jezelf af. Nou eigenlijk doe je niets verkeerd. Het enige is dat er op onbewust niveau een paar blokkerende overtuigingen zitten op jouw goede voornemens, die dan vaak gekoppeld zijn aan bepaalde emoties vanuit het verleden.

Goede voornemens

Oud zeer en pijnlijke overtuigingen kunnen je blokkeren!

Als jij bijvoorbeeld ooit een beslissing heb genomen dat er nooit meer een partner in je huis zal komen, omdat je lief net vertrokken is en er zoveel pijn in je hart zit, dan kan het zijn dat dat oud zeer jaren later nog steeds ergens in jou leeft. Inmiddels ben je bezig met goede voornemens en verlang je naar een nieuwe relatie; het oud zeer kan je niet meer voelen en je bent al lang vergeten dat je ooit een beslissing nam om geen partner meer te hebben. Het bizarre is dat het kan zijn dat die energie en overtuiging echter nog steeds ergens jouw leven en je huidige beslissing blokkeren. Zo kun je wachten tot je een ons weegt, maar als je je niet bewust bent van wat er in jou leeft, dan komt die partner niet. Ik spreek uit ervaring.

Nadat mijn echtgenoot in 1999 de benen had genomen ben ik 17 jaar alleen gebleven. Niet omdat ik dat wilde maar omdat de angst voor verbinding in mij te groot was en dat was ik mij lang niet eens echt bewust. Godzijdank kan alles veranderen en ben ik nu alweer twee jaar samen met de liefde van mijn leven.

Hoe ik er uiteindelijk toch doorheen ben gebroken beschrijf ik in mijn boek: ‘Ontwaken in het Nu’, waarin ik mensen meeneem naar het realiseren van hun dromen.

Hieronder geef ik je een aantal tips waardoor het realiseren van jouw goede voornemens voor 2018 zo maar haalbaar kan worden.

Tip 1

Onderzoek je verlangen

Het is handig als je gemotiveerd bent om een bepaald doel te bereiken, want zonder die motivatie zal het helemaal niet lukken. Motivatie is weer gekoppeld aan verlangen. Denk na over je verlangen, wat zal het je brengen. Waarom wil je het? De waarom vraag is essentieel.

Bijvoorbeeld: ik wil gaan hardlopen omdat ik verlang naar een gezond lichaam. Denk ook goed na over de resultaten als je het niet gaat doen. Dus maak je verlangen echt krachtig. Alleen zoals je inmiddels weet, erover nadenken is niet genoeg.

Tip 2 Kom in actie en stel wat en wanneer vragen

Als we goede voornemens hebben dan zullen we ook daadwerkelijk in actie moeten komen. Het helpt als je je dromen concreet maakt. Als je dat niet doet dan kan het zijn dat het volgende gebeurt als je bijvoorbeeld als doel hebt dat je meer wilt sporten: vol enthousiasme begin je de eerste keer. Je jogt 3 km en trots, moe en uitgeteld sleep je jezelf daarna je huis weer in. Terwijl je jezelf de trap op hijst denk je: ‘ik kijk wel wanneer ik de volgende keer weer ga’. De week gaat voorbij, je bent druk en het plan om te gaan sporten zakt weg in de diepste laag van je bewustzijn. Dit gebeurt simpelweg omdat je niet helder bent geweest in je planning. Dus als je een voornemen hebt maak het zo concreet mogelijk; wanneer ga je iets doen en wat ga je doen. Deze ‘wat en wanneer’ vragen zijn belangrijke vragen. Agendeer die actie ook in je agenda, dan kom je het vanzelf weer tegen.

Goede voornemens

Tip 3 Visualiseer je eindresultaat

Visualiseren heeft een enorme kracht voor jouw goede voornemens. Jouw onderbewustzijn weet namelijk niet dat de beelden die jij jezelf geeft, niet echt zijn en zal dan alles doen om ze te realiseren. Dit is wetenschappelijk onderzocht. Dus geef jezelf de beelden waar je hart blij van wordt.

Tip 4 Denk na over als-dan situaties

Als er dit gebeurt, dan doe ik… Bijvoorbeeld: als het regent en ik wil gaan hardlopen, dan doe ik een regenjack aan. Of als ik er morgenochtend geen tijd voor heb, dan doe ik het morgenmiddag.

Tip 5 Richt je omgeving zo in dat je minder op wilskracht hoeft te bereiken en je goede voornemens meer kans krijgen

De wilskracht om iets te bereiken heb je wel nodig, maar maak het je zo makkelijk als je kunt. Dat doe je door je omgeving zo in te richten dat het nieuwe er makkelijk in past en dat het oude in die nieuwe omgeving gewoon niet meer klopt.

Hang je hardloopkleding al in de gang, zodat je deze als eerste ziet als je binnenkomt. Gooi de chocola het huis uit als je geen suiker meer wilt of koop een tweepersoonsbed als je een lekker ding naast je wilt hebben liggen.

Tip 6 Let op je verwachtingen

Blijf reëel en stel je verwachtingen niet te hoog. Als je bijvoorbeeld maat 52 hebt, weet dat je dan niet een week later in een tutu met maatje 36 rondhuppelt. Wees al blij met kleine veranderingen.

Tip 7 Neem jezelf bloedserieus!

Geef jezelf de ruimte en de tijd om je verlangen te realiseren. Misschien moet je ervoor investeren en moet je nieuwe sportschoenen kopen, doe dat dan. Gun jezelf de kans om jouw dromen echt te realiseren.

Tip 8 Gun jezelf de tijd…

Weet ook dat als je een doel stelt je jezelf ook de tijd moet gunnen om het te realiseren. Vaak stellen we ons een doel en dan moet het gisteren al gerealiseerd zijn. Dat werkt niet. Dus hou er rekening mee dat de verandering simpelweg tijd en doorzettingsvermogen kost.

Als je dat visualiseren nu combineert met de acties die je gaat nemen, en de omgeving zo inricht, dat het haalbaar wordt, dan heb je een grote kans dat jouw verlangen realiteit gaat worden.

Maak het event: ‘2018, Jouw Top Jaar’ mee.
Heb jij verlangens voor het nieuwe jaar en wil je die echt realiseren maak dan het 2-daags event ‘2018 Jouw Top jaar’ mee. In het event kijken we ook naar de onderliggende blokkade die je tot nu toe in de ban had. Daardoor gaat jouw leven veranderen en wordt 2018 jouw top jaar!

Kijk ook hier voor het boek van Ontwaken in het NU

Over de schrijver
ellen
Door

ellen

op 20 Nov 2017

Ik zit dit net te bestuderen en heb aantekeningen gemaakt.. nu er (verder) mee aan de slag.. Dank je Mahatma voor het handige lijstje. Ik hang het op mijn prikbord.

Mahatma Revier
Door

Mahatma Revier

op 30 Jan 2018

Top! Hoe staat het er nu mee, is er al iets van uit gekomen?

Ellen
Door

Ellen

op 20 Nov 2017

Dank je wel voor het handige lijstje. Ik hang het op mijn prikbord en ga er verder mee bezig.

Mahatma Revier
Door

Mahatma Revier

op 30 Jan 2018

Super lieverd, goed bezig zo. :-). Mahatma

Reactie plaatsen