Grenzen stellen
arrow_drop_up arrow_drop_down

Grenzen stellen

Grenzen stellen en balans vinden tussen werk en ontspanning

April

De zomer komt eraan maar het voelt op dit moment nog niet zo. Het is vijf graden als ik dit schrijf. Zo is het ook vaak als je lang in een dip hebt gezeten, dan weet je dat er iets nieuws gaat komen (want zelfs een dip duurt niet eeuwig voort), maar het voelt dan nog niet zo.


Als je dan weer in de lift zit, dan ben je de dip zo vergeten. Zo is het met alles, van licht naar donker, van eb naar vloed. Zo zit ik momenteel in de expansie en de ruimte, van volheid naar ruimte. Mijn huis werd, na de week van Brandon Bays, te benauwd door alle spullen die ik had en ik ben woest gaan opruimen. Nieuwe kasten en een heel groot bureau maken dat alles er nu weer anders uitziet. Nu heb ik ruimte.


Grappig, als er iets binnen in je verandert dat dat dan ook direct effect heeft op je omgeving.

Grenzen stellen en balans creëren 

Ook het voeren van een extern kantoor is een totaal nieuwe energie en ik ben er zó blij mee. Het geeft rust en overzicht en na de eerste inwerkingsperikelen, nieuwe computers, een nieuwe geautomatiseerde website, een nieuw kantoor en een nieuwe medewerkster, Marjon, begint het nu lekker te lopen.


Nu nog het creëren van iets meer rust voor mijzelf en dan ben ik helemaal blij. Eén van mijn grootste uitdagingen in mijn leven is momenteel de balans te vinden tussen werk en ontspanning. Hoe snel ga ik net de grens over om toch maar door te gaan. Dan vergeet ik grenzen te stellen. Dat ochtendje vrij wordt dan toch weer e-mails beantwoorden of andere zaken die broodnodig moeten gebeuren.

Trouw blijven aan jezelf 

Ik denk dat de meeste zelfstandigen dat probleem wel kennen. Hoe blijf je trouw aan jezelf, aan jezelf die ook rust en ontspanning nodig heeft. Het maar door gaan heeft uiteraard ook te maken met grenzen stellen. Ik heb een soort slavendrijvertje in mij dat maar doordrukt. Ik zie het, ik laat het gebeuren en ik kijk welke stappen ik kan nemen om het te veranderen. Ik keur mijzelf in ieder geval niet af, want dat maakt het alleen maar erger. Sommige ingeslepen patronen zijn taai om te veranderen en daarin accepteer ik mijzelf volledig. Perfectie zal ik nooit bereiken, en ach wie wel???


Omdat alles heen en weer gaat, ga ik ervan uit dat ik nu, na een periode van drie maanden heel hard bezig te zijn geweest, mijzelf meer rust gun. Ik heb in ieder geval alle condities hiervoor geschapen.

Tip

Ruim je huis op en creëer ruimte. Soms reageer je uiterlijk op wat er innerlijk is veranderd, maar het kan ook andersom en opruimen doet wonderen. Ik gun je dat je opgeruimd de lente binnen huppelt. Dat je leert grenzen stellen. Dat gun ik mijzelf ook.