Jezelf afkeuren doet pijn...
20 februari 2016 

Jezelf afkeuren doet pijn...

Jezelf afkeuren… wie kent het niet. In mijn ogen is dit één van de meest voorkomende problemen die wij mensen ervaren in ons leven. Als je met afkeuring bent opgegroeid, dan kan het eigenlijk niet anders dan dat je dit ook naar jezelf doet. Ik kom het elke keer weer tegen in de jaartrainingen, events en intensives die ik geef.

Jezelf afkeuren is niet handig

Als ik terug ga in mijn verleden, dan is dit ook het item waar ik ooit het meeste mee heb gestoeid. Ik had fouten gemaakt, grote fouten zelfs en daar keurde ik mij op af en schaamde ik mij voor. Zo ging ik lang geleden door het leven. Nog langer geleden, toen ik nog een jonge vrouw was, voelde ik ook die schaamte en zelf-afkeuring. Ik dacht ook toen dat het aan mij lag, maar had geen idee wat er dan mis met mij was. Dat ik echter niet deugde stond wel als een paal boven water, want daarvoor was ik in mijn jeugd teveel afgewezen.

De mind is een soort computer vol met programmaatjes

Ik ben een weg gegaan. Ik heb geleerd hoe de mind in elkaar steekt. De mind is niets anders als een stel oude programmaatjes die keer op keer weer worden afgedraaid. Je hoeft ze dus niet te geloven. Ik heb geleerd dat wij mensen geprogrammeerd zijn en dat er eigenlijk helemaal niets mis is met ons, al kwekt die kwekker nog zo dat dat wel zo is. Ik heb ingezien dat het jezelf afkeuren niet handig is. Ik heb geleerd en ervaren dat we fouten mogen maken. Dat dat bij ons mensen en bij het leven hoort en dat we van die fouten weer  mogen leren.

Bovenal heb ik geleerd om van mijzelf te houden; van de goede en de minder goede dingen die ik heb. Dat dàt juist maakt wie ik ben en dat dat perfect is. Dat ik perfect ben in al mijn imperfectie.

Het mooie is dat ik daar niet alleen in ben. Al komt het er soms wat verwrongen uit, in mijn ogen is ieder mens perfect en doen we allemaal onze best. Ieder mens is een parel, jij dus ook, al geloof je dat misschien niet. Jezelf afkeuren is dus echt niet nodig.

Ik ben ongelofelijk dankbaar dat ik nu vele mensen mag begeleiden op weg naar een leven met meer zelfacceptatie, dat één van de sleutels is tot geluk. Als je het jezelf afkeuren loslaat en je jezelf kunt nemen met alles wat er is, dan gaat er een deur open naar innerlijke vrijheid en vrede.

Vijf Tips om ‘jezelf afkeuren’ te transformeren

  1. Herken het stemmetje als je jezelf afkeurt.
  2. Kies ervoor om dat stemmetje (misschien ooit afkomstig van één van jouw ouders) niet meer te geloven.
  3. Verleg je focus naar wat je wel goed hebt gedaan.
  4. Gun jezelf alle fouten en zie dat als leermomenten.
  5. Maak er gewoon nog een paar en geniet ervan.

Ik gun jou compassie en acceptatie van jouw Zelf. Het Zelf dat zo haar of zijn best doet. Dat je jezelf afkeuren niet meer nodig hebt en dat je naar jezelf kunt kijken en af en toe om jezelf kunt lachen als je weer eens iets uitgehaald hebt waarvan je dan zegt: ‘Oops, dat was niet zo handig’.

Dat jezelf toestaat alle fouten te maken die er te maken zijn en dat je er liefdevol naar kunt kijken. Zo word je een waarachtig, authentiek en echt mens. Een mens om van te houden.

Ik word er nu al blij van,

Op jouw waarachtigheid,

Mahatma

ps Doe eens mee met één van onze events, dan zal de afkeuring snel minder worden.

Word vriend met ons op facebook, dan ontvang je verschillende inspiraties om jouw afkeuring om te buigen naar een positief zelfbeeld.

Over de schrijver
Karin
Door

Karin

op 24 Feb 2016

Ik lees het en begrijp je en ben het met je eens je mag fouten maken . maaaaaaar Mijn vriend heeft hier ook last van. Daarom zwak voor zijn ex vriendin en ondank dat hij zegt zo gelukkig met mij te zijn en alles zoveel beter met mij is. Is hij steeds contact blijven met haar, achter mijn rug om, zelf twee keer seks gehad. Hier heb ik heel veel pijn en verdriet van. Dus toen ik las ...liefdevol naar je fouten kijken...voelde ik de drang om dit te schrijven. Ipv hem dit boor te lezen.

Mahatma Revier
Door

Mahatma Revier

op 04 Mar 2016

Karin, je mag ook grenzen stellen. Ook dat is liefdevol naar jezelf. Dus kijk of dit met je vriend klopt voor jou. En ja je mag fouten maken en hij ook.

Annie Nendels
Door

Annie Nendels

op 25 Feb 2016

Lieve Mahatma Zelf heb ik onlangs het woord fouten uit mijn gedachtenpatroon verwijderd en vervangen door falen. Fouten maken doe ik niet meer ik faal. Wanneer ik faal, kan ik altijd nog weer mijn koers herstellen en is dat falen iets wat vloeit en niet iets wat vast staat, zoals het woord FOUT. Liefdevolle groet Annie

Mahatma Revier
Door

Mahatma Revier

op 04 Mar 2016

Lieverd, je faalt in mijn ogen ook niet, ik zou dat weer vervangen door leermomenten, misschien nog mooier.

Emmy Masselink
Door

Emmy Masselink

op 25 Feb 2016

Dat was. Inmiddels weet ik dat dat komt, omdat het onderbewustzijn waarschijnlijk in de buik al, gevoed kan worden met negativiteit. Ik ben nu bezig met het resetten van mijn onderbewustzijn. Voordat ik dat wist, heb ik heel veel voor mij ongelooflijk veel meegekregen van jouw webinars. Van jouw zelf, maar ook van de aanwezige mensen. Zoveel warmte. Kan ik nu nog van nagenieten. Ik voel nu soms dat ik echt gewaardeerd word. Krijg ook heel veel warme complimenten, voor de mens die ik ben en dat doet zo goed, dat is voeding voor mijn onderbewustzijn. Ik ben nog maar net begonnen met resetten, maar nu al waardeer ''Emmy'' zo, dat ik haar heel graag als hartsvriendin zou willen hebben. Mooi toch en nog bedankt met wat ik mede en dankzij jou heb meegekregen tijdens de webinars. Liefs Emmy

Mahatma Revier
Door

Mahatma Revier

op 04 Mar 2016

Heel mooi Emmy!

Mariëtte Rompelman
Door

Mariëtte Rompelman

op 28 Feb 2016

Dank je wel, lieve Mahathma. Ik zit al een poosje in het proces van zelfliefde en zelfacceptatie en aanvaard nu al dat ik perfect ben in mijn imperfectie en dat voelt heel goed. Ik ga stug door op de ingeslagen weg. <3

Mahatma Revier
Door

Mahatma Revier

op 04 Mar 2016

Top, lekker doorgaan zo.

Reactie plaatsen