Bewustzijn worden door meditatie

Meditatie; de weg naar een hoger bewustzijn

Bewust is meditatie

Meditatie

Meditatie is een manier om met je essentie in contact te komen. De meeste mensen denken dat we een lichaam en een denken ( het ego) hebben. Maar lieve mensen, wij zijn allemaal meer dan dat. We bestaan eigenlijk uit vier delen. Het lichaam, het denken of de 'mind', het onderbewuste en de Bron


De Bron is een soort energieveld waar je direct mee verbonden bent, al ben je je dat niet altijd bewust. Andere woorden voor de Bron zijn: stilte, liefde, vrede, en eenheid.


In de Bron is geen persoonlijkheid. Al spreek je van jouw bron, het is niet van jou, want daar waar wij vandaan komen is geen 'jij' of ego. We komen er dus vandaan en we gaan er weer heen als we sterven. Maar niet alleen dat. We zijn gedurende ons hele leven ook in contact met de Bron, al zijn veel mensen dat vergeten en ervaren ze zichzelf als afgesneden, afgescheiden van de Bron.


Ik kan mij nog herinneren uit mijn eigen verleden, dat dit ooit mijn grootste pijn was. Dit afgescheiden gevoel, het gemis van de Bron. Nu weet ik wel beter en is dat gevoel volledig opgelost.

meditatie is bewust

Meditatie helpt jou voorbij het 'ik' te gaan...

Grappig genoeg hebben wij in wezen ook hier op aarde geen 'Ik'. Ja nu wordt het voor vele mensen een beetje zweverig. Toch is dit de hoogste waarheid. Ga maar eens goed kijken en probeer maar eens een 'IK' te vinden. Let op, er zijn gedachten over een 'ik', maar dat zijn gedachten en is niet wie je bent. Ja, er zijn gevoelens over een 'ík', maar ook dat is niet wat of wie jij bent, want dat is gevoel.


Wie je in essentie bent is dus die onpersoonlijke Bron van vrede en stilte. Hier wordt de mind, of het ego in het algemeen niet blij van. Het ego, wil iemand zijn en vaak zijn we daar heel hard mee bezig, om iemand te zijn. Als je dan vertelt wordt dat je niets bent, dan kan dat wat protest oproepen.


Des te meer je echter in contact komt met die onpersoonlijke Bron, waar jij direct mee verbonden bent, des te gelukkiger en rustiger je je zult voelen. Er komt meer acceptatie, innerlijke rust en een stuk weten. Je voelt je verbonden met het leven zelf en stroomt gemakkelijker mee.

meditatie is bewust

Maar dan hebben we het ego weer. Het ego zal alles doen om je te weerhouden om te mediteren. Het ego is niet zo blij met meditatie, rust en stilte. Het ego wil actie, ergens naar toe op weg zijn en het houdt van ellende, hoe gek dit ook klinkt. Des te meer ellende, des te meer het ego opgeblazen kan worden, en daarmee kan jij dan iemand zijn.


Gelukkig, ik zeg dit wel vaker, zijn we niet ons ego en we kunnen naar onszelf kijken en andere keuzes maken, al protesteert het bovenin.

meditatie is bewust

Wat is meditatie? Hoe mediteer je?

Meditatie is het in contact komen met de Bron, met de stilte die in jou ligt. Zo simpel is het. Des te vaker je in contact komt met de Bron, des te meer de stilte je systeem zal binnen sijpelen en jouw ego zal infiltreren. Langzaam, stap voor stap wordt het ego minder groot en komt er rust en liefde voor in de plaats.


Er zijn diverse meditatievormen. Eén van de meest bekende vormen is de Vipassana meditatie. Daarbij ga je zitten (meestal in lotushouding, met gekruiste benen) en ga je volledig met je aandacht naar je ademhaling. Je ademt in en uit en brengt al je aandacht daar naar toe. Je ego zal je in het begin proberen af te leiden, door je regelmatig interessante gedachten te geven, die absoluut heel veel aandacht vragen. En jij kiest er bewust voor om dat ego met die gedachten te negeren.


Als je net begint met mediteren zal je meer en meer in contact komen met je lichaam, met alle pijntjes die je daar hebt zitten, of je word je bewust van alle energie die er door je heen stroomt. Daarna kan het stiller en stiller worden, totdat je in een totale weldadige rust zit, midden in de Bron.

meditatie is bewust

Hoe lang mediteer je?

Om te beginnen is het al mooi als je dagelijks vijf minuten kan blijven zitten. Voor de meeste mensen is dit al heel wat. Als dit voor jou ego acceptabel is geworden dan kan je het stap voor stap gaan verlengen. Al gauw mediteer je dan 10-15-20 minuten. Of net zolang als dit prettig is voor je.

meditatie is bewust

Wat kan het je geven?

Begin maar met rust, want als je in diep contact komt met de bronenergie kan het niet anders dat je meer innerlijke rust zult krijgen. Ook fysiek kan het wonderbaarlijke effecten hebben. Klachten waar je misschien al heel lang mee stoeide kunnen pardoes oplossen.


Verder ga je steeds meer het ego herkennen voor wat het is; een stem in je hoofd die je regelmatig de grootste onzin probeert te verkopen. Des te meer je door dat ego heen kan prikken, des te meer innerlijke vrijheid je zult ervaren.


Op jouw meditatie voor rust en innerlijke vrijheid,


Mahatma