eigenlijk

Ego, wat is dat nu eigenlijk?

dat nu eigenlijk

Het ego

Het ego ontstaat als je als kind opgroeit. Al vanaf je eerste geboortedag hoor je van andere mensen wat zij van jou vinden. Meestal is dat iets als: “Wat ben jij een mooie, lieve baby! “. Als je iets ouder bent, hoor je vaak wat je nog niet kunt of mag doen en hoor je hoe (de ander vindt hoe) het wél moet. “Nee, dit kun je niet, je bent nog te klein’. “Wat ben jij vervelend zeg, hou nu ’s op met zeuren".  Of: “Dommerik”. Al die informatie sla je (onbewust) op, als kind leer je immers van anderen?!

nu eigenlijk

Het ego slaat alle negatieve opmerkingen en ervaringen op.....

En daar zit ‘m nu net de kneep: niet alleen de positieve, maar ook alle negatieve opmerkingen sla jij op in je systeem. Je gaat er vanuit dat wat de ander zegt, WAAR is. Alle beperkende gedachten en uitspraken van anderen waarmee je als kind te maken krijgt, worden als het ware verankerd in je lichaam. Ook de emoties die je als kind ervaart, bijvoorbeeld als je iets doet wat niet mag, worden in je lichaam opgeslagen. Al deze gedachten, emoties én ervaringen gaan deel uitmaken van jouw wereld en vormen tezamen je ego.

nu eigenlijk

Sterke programmering

In feite is je ego dus niets meer dan een verzameling van oude informatie uit je kindertijd, waarvan je je als volwassene zou kunnen afvragen of die werkelijk klopt..  Alleen doen we dat niet, we zijn zó sterk geprogrammeerd met die oude informatie dat die vraag in het algemeen niet eens in ons opkomt.

nu eigenlijk

Gehechtheid aan het ego

Sterker nog: we zijn zó gehecht geraakt aan het ego, dat dus grotendeels bestaat uit oude gedachten en emoties, dat we bereid zijn dit ego koste wat kost in stand te houden! Dat is ook de taak van het ego: het ego houd niet van veranderingen en uitdagingen. Het wil je beschermen tegen nieuwe dingen, tegen het onbekende… Het wil je eigenlijk tegen alles beschermen wat ertoe zou kunnen leiden dat jij je bewust wordt van wat je ego eigenlijk doet.. Waardoor het ego beetje bij beetje terrein zou verliezen en jij meer en meer in geluk, vreugde en vrijheid gaat leven!


Het ego is dus meer dan een kwekker in je hoofd, of de verschillende delen in je hoofd die overal commentaar op geven. Als je weet wat het ego doet en wil, kun je het ook loslaten. Des te meer je het kunt loslaten, des te meer innerlijke vrijheid en geluk je zult ervaren. Je ontdekt wie je werkelijk bent en je krijgt meer innerlijke vrijheid en ruimte. Hierdoor kun je veel meer van je leven genieten. Geluk komt dan ook werkelijk van binnenuit en staat los van externe omstandigheden.

Veel mensen zijn constant op zoek naar dat geluk, maar ze zoeken het buiten zich. Dat geluk dat we dan vinden, of het nu door een nieuwe auto, een andere relatie of succes is, is in dat geval vaak kortstondig. Ook ben je altijd van de buitenwereld afhankelijk.


Het ware geluk zit natuurlijk van binnen. Des te groter je ego is, des te verder weg dat ware geluk is. Dat gaat als het ware niet samen op.

Eigenlijk

Het jasje

Het ego is niet alleen het jasje waar je mee rond loopt op deze aardbol, maar het bestaat ook uit allerlei concepten en ideeën over hoe de wereld in elkaar zit. Het is als het ware de bril waardoor je de wereld bekijkt. Het is gekoppeld aan allerlei overlevingsmechanismes die weer te maken hebben met de ervaringen die jij met name als kind hebt opgedaan. Elke diepe ervaring heeft zijn sporen achtergelaten en heeft daarmee jouw ideeën over jezelf en de wereld én patronen in jouw denken en gedrag gevormd.

Ego wat is dat nu

Het kind in jou is blind

Het kind dat je ooit was, leeft op energieniveau nog in jou. Het wil je beschermen, maar is een beetje blind. Het heeft in het algemeen niet de juiste updates ontvangen, waardoor iets in jou nog niet weet dat je inmiddels een volwassen mens bent. Hierdoor reageer je dus vaak vanuit oude kindpatronen. Het innerlijk kind voedt het ego. We identificeren ons dus ook met allerlei ideeën over wie we zijn en wat we moeten doen. Het zijn echter niets meer dan gedachten..

Onder deze categorie vind je dus verschillende kanten van het ego.


Op jouw innerlijke vrijheid,

Mahatma


Relevante artikelen

Herken je kwekker

Het ego houdt van drama

Wil je wat meer ruimte ervaren in het ego, dan hebben wij voor jou een perfecte online training van loslaten, waarin je stap voor stap meer vrijheid gaat krijgen en het ego langzaam het onderspit delft. Kijk hier voor meer informatie.