Omgaan met stress

Hoe kan je omgaan met stress

Het kan een hele uitdaging zijn om met stress om te gaan.

Stress is een gevoel waar je niet blij van wordt. Je bent als het ware continue op je hoede. Je hebt altijd haast, je doet je best en je loopt op je tenen. Ja, dat is vermoeiend. Het omgaan met stress valt niet mee.

Als je stress in je lijf hebt dan is dat een teken dat je meer draagt dan je eigenlijk aan kan. Het omgaan met stress is dan echt wel een uitdaging. Het is gewoon teveel. Duurt zo'n periode maar eventjes dan kom je daar snel weer bovenop. Als je echter gedurende een langere tijdspanne in de stress zit, dan kan je daar serieuze klachten van overhouden. Jawel... ik spreek uit ervaring. Ik heb zelf ooit 15 jaar volledig  in nde WAO gezeten door stress.

Wat is nu een goede manier om met stress om te gaan?

Laat ik je eerst vertellen dat wij mensen het nodig hebben om te leren omgaan met stress. Het is belangrijk dat je je bewust wordt van de stress in je lijf anders blijf je maar doorgaan op een manier die niet goed is voor je. Zoals ik al eerder zei... dat kan allerlei ernstige gevolgen hebben.

Let op: wij mensen hebben ook een beetje stress nodig. Het houdt ons wakker en levendig. Maar teveel stress is gewoon niet goed voor je, maar dat weet je vast al.

Hieronder heb ik verschillende tips voor je zodat het omgaan met stress gemakkelijker wordt.

  • Als je merkt dat je in de stress zit... adem dan eens diep in en uit. Dat ademen op deze manier, ontspant het lichaam gelijk.
  • Wil de oorzaak van je stress onder ogen komen. Wat is het waardoor dit zo gebeurt in je en zie dan ook dat je dit gevoel ook kent van andere situaties. Het is waarschijnlijk niet de eerste keer dat je dit zo voelt?
  • Wij mensen kunnen onszelf een heel stevig order geven. Het is een soort commando aan je eigen onderbewustzijn. Dus zeg dan luid en duidelijk: 'ik laat de stress los'. Als je daarna diep in en uit ademt dan merk je gelijk het effect. Probeer het eens uit. Dit kan je gelijk al verder helpen.
  • Wij mensen zijn gewend om te vechten tegen de omstandigheden. Dat vechten helpt je echter niet verder. Ik daag je uit om de omstandigheden, zo goed als je kunt, te accepteren.. Als je dat doet, dan zul je merken dat je gelijk meer rust krijgt.
  • Gun jezelf een time out. Juist als er echt veel van je gevraagd wordt is het van belang dat je pauze neemt.
  • Vraag jezelf eens af wat er Hier en NU nu eigenlijk echt aan de hand is. Vaak zijn het de spinsels in je eigen koppie waar je gestresst van wordt. Dus kijk eens naar je gedachtes.
  • Neem jezelf nu eens heel serieus en let op je grenzen. Jij mag 'Nee' zeggen. En die 'nee' moet je misschien ook wat vaker tegen jezelf zeggen als je weer eens teveel van jezelf vraagt.
  • Dus doe het eens wat rustiger aan. Dat is best lekker hoor. Maak die bewuste intentie. Het is goed voor je gezondheid en in wezen niet meer dan een keuze.

    Als je bij dit alles toch wat meer hulp zou willen, maak dan eens een event mee.. Een event maakt je bewust van jezelf. Hierdoor is het veel gemakkelijker om keuzes te maken die goed voor je zijn en dan wordt het omgaan met stress ook een stuk lichter.

Je kunt trouwens ook het gratis e-book '25 Tips voor Geluk' downloaden. Dan kom je gelijk op mijn mailinglijst te staan en krijg je regelmatig tips om goed om te gaan stress em amdere uitdagingen in je leven.

Ik gun je dat dat je leert om te gaan met stress, want zoals ik al eerder schreef, stress kan echt funest zijn voor je eigen gezondheid. Ik spreek uit ervaring.

Warme groet,

Mahatma

Reactie plaatsen