Perfectionisme, daar kan je wat aan doen...

Perfectionisme, daar hebben veel mensen last van 

Wat is perfectionisme?

Je bent altijd maar bezig met het goed zijn. Het moet beter en beter. Je steekt uren in dat waar je mee bezig bent en toch, het is nooit goed genoeg. Dan die twijfel, die eeuwige twijfel over jezelf. Is dat wat ik heb gedaan, of gemaakt wel goed genoeg? Ben ik wel goed genoeg?

Denk je dat een geit ooit twijfelt aan zichzelf of zij wel goed genoeg is? Of dat de melk die  zij levert wel lekker genoeg is? Ik denk het niet. Een geit is en jij bent. Een boom twijfelt ook niet. Je bent gewoon wie je bent en dat is dus perfect, precies zoals je bent.

Waar komt het perfectionisme vandaan?

Tja, wat denk je? Kijk eens naar je jeugd? Dat is de oorsprong van jouw programmering. Eigenlijk is wie jij nu bent gestoeld op jouw jeugd. Misschien was het nooit goed genoeg wat je deed voor jouw ouders. Of misschien werd je simpelweg helemaal nooit gezien door ze en dacht je dat je niet goed genoeg was. Die gedachte werd een overtuiging en daarmee begon de ellende.

Kan je het perfectionisme veranderen?

Alles kan je veranderen, alles kan getransformeerd worden. Het perfectionisme dus ook. Hieronder vijf tips:
 • Durf fouten te maken. Het perfectionisme heeft je daarvoor altijd proberen te behoeden. Maar dat is geen leven zo. Zo durf je geen risico's te nemen. Gun jezelf gewoon eens een paar fouten. Wat een ontspanning kan dat geven.
 • Ga zien dat je mens bent. Je bent al lang perfect, in al je imperfectie.
 • Begin jezelf maar eens vet goed te keuren. Maak eens een lijst van je kwaliteiten en dik die lijst maar aan. Je hebt jezelf in het verleden lang genoeg klein gehouden.
 • Vraag je vrienden naar jouw kwaliteiten en schrijf ze op. Wil dat horen. Dat kan de blik op jezelf veranderen.
 • Keur jezelf nu goed zoals je bent en vergeef jezelf voor het perfectionisme, dat jou zo lang gevangen heeft gehouden.

 • Ik gun je dat je durft te zijn wie je bent. Dat je gaat zien hoe mooie en goed je bent. Dan wordt het leven een feestje.

  Yihaaa Mahatma

  p.s. lees hier mijn blog over het jezelf zijn. Dat kan je verder helpen.

  Ook een event zal je veel kunnen geven. 

Reactie plaatsen