Leren loslaten is wijsheid

Leren loslaten kan iedereen

Leren loslaten

Ja dat is makkelijk geschreven; 'leren loslaten kan iedereen'. Ik meen het ook, want ooit was ik de koningin van het vasthouden. Dat ligt inmiddels al ver achter mij en inmiddels ben ik de koningin van het loslaten.

Leren loslaten is eigenlijk heel gemakkelijk

Het is in essentie niet meer dan een keuze maken. 'ik hoor je denken: 'leren loslaten kan toch niet zo simpel zijn?' Jawel, zo simpel is het. Het is een keuze om een bepaald gevoel, een bepaalde emotie, een bepaalde overtuiging waar je simpelweg niet blij van wordt los te laten.

We hebben een ego...

Waarom houden we die negatieve gevoelens of overtuigingen dan toch zo graag vast? Als het leren loslaten zo eenvoudig is, dan kunnen we daar toch altijd voor kiezen? Dat kunnen we ook. Wij mensen hebben echter allemaal te maken met een ego. Ons ego houdt niet van vrede en geluk. Ons ego voedt zich met behulp van problemen en ellende. Daar wordt het groter van. Het slachtofferschap, daar voelt het ego zich vaak heel goed bij.

Het ego wil veilig zijn...

Ook houdt het ego niet van het onbekende. Het wil zich veilig voelen en dat doet het bij de bekende ellende. Hoe ellendig het ook is, je ego zal ten alle tijde kiezen voor deze pijnlijke situatie. Voor deze pijnlijk overtuiging of voor deze pijnlijk emotie.

Je kunt het zien als een soort trein die maar door blijft denderen en altijd op hetzelfde spoor in een negatieve kring rijdt. De locomotief heeft niet in de gaten dat er duizenden sporen zijn die je brengen, naar vele leukere gebieden dan waar je tot nu toe ging, naar vrijheid.

Maak een bewuste keus

Dus leren loslaten is in essentie heel eenvoudig. Het vraagt echter wel een bewuste aandacht van jou en het maken van een bewuste keus. Wil je dat waar je zo mee stoeit loslaten? Dat is de keuze die van jou gevraagd wordt. Let op: het ego zal altijd 'Nee' zeggen. Daarvoor vraagt het dus een hele bewuste keuze.

In de vele events die ik geef werk ik altijd met dit leren loslaten. Het is een tool die ik de mensen mee naar huis geef die hun leven kan veranderen.

Leren loslaten is dus ook mogelijk voor jou. Ik gun het je want dan gaat ook jouw trein rijden naar gebieden die je tot nu toe nog niet zo kende en waar je blij van wordt. Dan wordt ook jouw leven een feestje.

Yihaaa Mahatma
Reactie plaatsen